Letní grilovačky jsou v plném proudu. Burgery si ale rádi připraví i lidé, kteří preferují rostlinnou stravu. Rozhodli jsme se proto otestovat veganské burgery z českých řetězců a vybrali jsme ten nejlepší.
„Dneska odpoledne grilujeme u nás na terase, stav se, budeme dělat burgery,“ volají ti kolem oběda kamarádi. Pokud jsi ale vegan, vegetarián nebo zkrátka nemáš chuť na maso, nemusíš zoufat. Dávno už totiž odzvonilo době, kdy rostlinné ekvivalenty burgerových placek byly k dostání jen v obchodech se zdravou výživou.
Poměrně širokou nabídku rostlinných burgerů mají i klasické obchodní řetězce. Oběhli jsme tedy ty nejrozšířenější a poohlédli se po produktech, které nabízejí. V některých obchodech se značky překrývají, takže jsme vybrali ty, které jsou běžně dostupné a má jít o napodobeniny masa, nikoliv o přiznaně zeleninovou placku například z čočky či řepy.
Vybraných pět produktů jsme pak podrobili domácímu testu. K hodnocení zasedla i odborná porota dvou veganek s mlsnými jazýčky, které jen tak něco neuchvátí. Všechny produkty jsme připravili na pánvi, takže věříme, že správné grilování na grilu by některým výrobkům mohlo možná přidat pár plusových bodů. Po pečlivém zkoumání ale máme na příští grilování jasného favorita.
Pan Hrášek
První hodnocený burger byl Pan Hrášek z obchodního řetězce Billa, který se dá pořídit za 89 korun. Burger je, jak už název napovídá, založen na hrachové bílkovině a je zcela bez obsahu cholesterolu a dalších živočišných složek. V jednom balení najdeš dvě placky, každá obsahuje 14 gramů proteinu.
I přes roztomilý název nás ale Pan Hrášek příliš neuchvátil. Placka byla velmi křehká a rozpadla se už při vyndávání z obalu. Po tepelném zpracování byla velmi tuhá na skus a i přes poměrně věrohodnou masovou texturu byl burger suchý. Nezaujal nás ani chuťově, protože nebyl příliš slaný a kořeněný a měl výraznou hrachovou pachuť. I přesto, že v housce by se po přidání dalších komponentů dal sníst, samotný příliš dobrý nebyl.