Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš poslední stranu článku:
Spala jsem několik týdnů v autě: Tohle jsou moje tipy na výlet i poslední letní dovolenou

Matrace je na spaní v autě „must have“, protože s karimatkou to bude peklo. Možná, že ta, která se jemně přifoukne, bude lepší než normální pěnová, ale aby to bylo opravdu pohodlné, je matrace neopomenutelná.

spani v aute
Zdroj: Tereza Patočková

Na výběr je několik možností. Pokud máš starší molitanovou žíněnku či tenkou matraci, kterou můžeš vyřadit jen do auta, je nejlepší ji prostě vzít a zalamovacím nožíkem vyříznout podle tvaru auta. Pozor, matrace musí být opravdu molitanová nebo pěnová a ideálně lehká.

spani v aute
Zdroj: Tereza Patočková


Pokud tuhle možnost nemáš, doporučuji koupit matraci nafukovací. Nejlevnější je v Decathlonu asi za 600 korun. Nejuniverzálnější rozměr na spaní v autě je 120 × 200 centimetrů, ale mají i menší či větší. Nafukovací matrace má výhodu v tom, že se dobře přizpůsobí a vyplní různé díry, třeba mezi sedačkami a dveřmi nebo mezi předními sedačkami a hlavovými opěrkami zadních sedaček. Tím ti dá víc prostoru než vyřezané pěnové matrace.

Doporučeno
Lesy Českého Švýcarska skrývaly nacistickou podzemní továrnu i koncentrační tábor. Areál je jediný svého druhu v Česku Lesy Českého Švýcarska skrývaly nacistickou podzemní továrnu i koncentrační tábor. Areál je jediný svého druhu v Česku 4. května 2024 8:30

Je to proto dobrá matrace pro menší auta. Já jsem ji použila do miniaturního Fiatu 500X a matrace mi dala 10 centimetrů k dobru. Nevýhoda nafukovací matrace je ta, že prostě není tak pohodlná a nikdy ti nedá alespoň zčásti pocit normální postele, který dobře vyřezaná matrace z pěny dát umí. 


Ložní prádlo

Ložní prádlo je pro spaní v autě velmi důležitou položkou na cestě za komfortem. Pokud si na matraci dáš normální prostěradlo a vezmeš si polštáře i peřiny, máš v podstatě vyhráno a spát se ti bude dobře. Pokud tu možnost nemáš, a i to jsem zažila, zvládnout se to dá. Prostěradlo nahradíš tak, že budeš spát úplně oblečený*á. Jako polštář můžeš použít tričko, do kterého dáš jiné oblečení, a místo peřinky si vezmeš ručník nebo dlouhé šaty. Tahle improvizace je ale vážně nouzovka a ráno se probudíš rozlámaný*á a budeš dospávat na trávě nebo pláži. 

spani v autě
Zdroj: Tereza Patočková


Logistika

Se spaním v autě je potřeba mít ve všem pořádek, jinak se z výletu zblázníš. Doporučuji mít krabici, klidně papírovou, kde budou všechny věci na přípravu jídla. Batoh, kde bude jen oblečení atd. Podle toho, na jak dlouho jedeš a kolik máš věcí, musíš připravit logistiku. Pokud nemusíš po každém spaní dát zadní sedačky na svoje místo, máš vyhráno.

Na spaní stačí, když dáš všechno na přední sedačky a na palubku a batohy s oblečením pod hlavu a zadní sklopené sedačky. Na výjezd to jen přesuneš na „postel“ a jedeš. Pokud musíš dávat sedačky na cestu zpět nahoru, musíš si vystačit s kufrem a zadními sedačkami tak, jak jsou. Je to otravnější, ale dá se to. 


Jídlo a nádobí

Podle toho, na jak dlouho jedeš, budeš potřebovat naplánovat jídlo a jeho přípravu. Jestli jedeš někam blízko civilizace a chceš jíst v restauracích, pak to nemusíš vůbec řešit a stačí, když si koupíš na snídani džus a nějaké müsli tyčinky, popřípadě pečivo a nějakou rostlinnou paštiku, které nevadí být v teple. (Patifu z DM jsou na tohle úplně nejlepší.) 

spani v autě
Zdroj: Tereza Patočková


Pokud je však pro tebe vaření v přírodě tak jako pro mě součástí dobrodružství, doporučuju následující. 

Všechno musí být alespoň nějakým způsobem trvanlivé, jelikož autolednička se mi osvědčila jako vyhozené peníze. Stojí nejméně dva tisíce a na cestu do Chorvatska absolutně nefungovala. Sice se během jízdy nachladí, ale horko na Balkáně ji absolutně převálcovalo už za několik hodin, kdy auto parkovalo. 

spani v aute
Zdroj: Tereza Patočková


Z domova si přibal jen suroviny, které vydrží, a čerstvé potraviny si potom můžeš dokupovat v různých marketech během cesty. Osvědčilo se mi vzít tohle: mlýnek s pepřem a solí, menší lahev olivového oleje, kafe, med a ovesné mléko, a pokud je zvládneš uchovat tak, aby se nerozbila, tak vajíčka. Pokud jedeš na delší dobu, tak nezapomeň oblíbené konzervy s čímkoliv.


Pokud si kafe s mlékem nedáváš, máš o položky míň. Z věcí na přípravu jídla potom beru vždy tohle: hořák a plynovou bombu, ešus s plastovým příborem a talířky, mini teflonovou pánvičku, plastové kelímky, mlýnek na kafe a aeropress.

spani v aute
Zdroj: Tereza Patočková


Tohle všechno mi ke spokojenosti úplně stačilo i na tři týdny na cestách. Suroviny na vaření jsem si kupovala na trzích, a když nic nebylo, tak jsem vytáhla klasiku, jako jsou těstoviny s nejrůznějšími konzervami. 


Kde zaparkovat

Zjisti si, ve kterých zemích a místech je spaní v autě mimo kempy povoleno. Každá lokalito to má jinak, někde můžeš přespat třeba jen jednu noc a pak jet jinam, někde nesmíš mimo vyhrazená místa spát vůbec. Nejlepším pomocníkem na tohle je aplikace Park4night, která ti ukáže nejlepší místa na parkování na spaní zadarmo i s fotkami.

spani v aute
Zdroj: Tereza Patočková
Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 2 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse