Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub REFRESHER+ už od 25 Kč během prvních tří měsíců 😱
9. září 2023 v 11:00
Čas čtení 2:33
Anna Koucká

Recepty, které nejsou na houby. Tipy na to, co si můžeš uvařit, když ses z lesa vrátil*a s plným košíkem

Recepty, které nejsou na houby. Tipy na to, co si můžeš uvařit, když ses z lesa vrátil*a s plným košíkem
Zdroj: Freepik / volně k užití
GASTRO RECEPTY
Uložit Uložené

„Japonci mají nejrychlejší vlaky, Češi jsou výborní houbaři.“ Jestli tě už ale nebaví pořád dokola dělat jenom smaženici, houbovou polévku a houbové řízky, máme pro tebe pár zajímavých receptů.

Houbové rizoto

Máš čas a chceš si z hub připravit něco gurmánského? Tak v tom případě je pro tebe tenhle recept ideální volbou.


Budeš potřebovat:


250 g rýže nebo ječných krup

100 g hub (sušených, zhruba 2⁠3 hrsti)

60 g másla

60 g parmazánu

200 ml suchého bílého vína

500 ml zeleninového vývaru
1 šalotku

2⁠3 stroužky česneku

Lžičku mletého kmínu

Lžičku sušené majoránky

Sůl a pepř dle chuti

Houbové risoto
Houbové risoto Zdroj: Freepik / volně k užití


I když se klasické italské rizoto dělá z rýže, můžeš použít i ječné kroupy. Pokud se pro ně rozhodneš, doporučujeme je předem namočit, ideálně alespoň 3 hodiny dopředu, nejlépe ale přes noc. 


V hrnci si pozvolna začni ohřívat zeleninový vývar. Šalotku a česnek nakrájej nadrobno a nech změknout na pánvi s máslem. Poté přidej houby (pokud nemáš čerstvé, lze použít i sušené, které si předem na chvilku namočíš) a kmín. Společně opékej zhruba dvě minuty a pak přidej kroupy nebo rýži. Osol a přidej do pánve víno, které nech téměř vyvařit. Po necelé čtvrthodince míchání postupně začni přidávat horký vývar a opakuj, dokud nejsou kroupy (či rýže) úplně měkké. 


Ve chvíli, kdy máš v pánvi ještě trochu nevyvařeného vývaru, přidej studené máslo, parmazán a majoránku. Míchej, dokud se máslo i sýr nerozpustí a nevytvoří krémovou konzistenci. Pak už jen stačí dochutit solí a pepřem podle preference a může se servírovat.

Doporučeno
Honí tě mlsná? Zažeň ji domácími nachos, zvládneš je za 10 minut Honí tě mlsná? Zažeň ji domácími nachos, zvládneš je za 10 minut 11. srpna 2023 v 17:00

Houbové gnocchi

Tenhle recept se bude hodit, když máš chuť udělat si něco dobrého, ale v kuchyni nestrávit půl mládí.


Budeš potřebovat:


1 balení gnocchi

1 šalotku

2 stroužky česneku

Hrst sušených hub nebo cca 50 gramů čerstvých

Lžíci másla nebo ghí

250 ml smetany na šlehání (nebo rostlinné smetany)

40 g parmazánu

Houbový bujón

Hladkolistou petržel

Sůl, pepř

Houbové gnocchi
Houbové gnocchi Zdroj: Dall-E / Marek Pros / Refresher


V hrnci dej vařit osolenou vodu na gnocchi. Na pánvi si rozehřej máslo (případně ghí) a nech na něm zvolna opéct nadrobno nakrájenou šalotku. Přidej najemno nakrájený česnek a na plátky nakrájené houby. Krátce restuj a poté zalij smetanou (pro „zveganizování“ receptu je možné použít rostlinnou verzi), přidej houbový bujón a parmazán a na mírném ohni nech za občasného míchaní zhoustnout. Po dosažení správné konzistence přidej nasekanou petrželku, osol, opepři a smíchej s uvařenými gnocchi.

Doporučeno
Nafasoval*a jsi od babičky cukety? Tenhle jednoduchý a výborný recept musíš vyzkoušet Nafasoval*a jsi od babičky cukety? Tenhle jednoduchý a výborný recept musíš vyzkoušet 5. srpna 2023 v 10:00

Kulajda 

Co je víc, než si na podzim dát misku poctivé polévky. I když jedna skupina kulajdu miluje a druhá nenávidí, jedná se o ideální recept do sychravých dnů. 


Budeš potřebovat:


1,5 litru vývaru

500 g brambor

100 ml smetany

300 ml mléka

Lžíci másla

2 hrsti sušených hub

2 lžíce hladké mouky

Svazek kopru

4 vejce

Kmín, cukr, ocet, sůl a pepř na dochucení

Kulajda.
Kulajda. Zdroj: Freepik / volně k užití


V kastrolu si rozehřej máslo, na to přidej mouku a udělej si světlou jíšku. Tu zalij vývarem, dochuť solí a pepřem dle potřeby a přiveď k varu. Přidej na kostičky nakrájené brambory a houby a nech cca 40 min povařit. Až budou brambory pořádně měkké, přidej mléko, smetanu, kopr a dochuť podle potřeby.


V hrnci vedle si dej vařit vodu a přidej do ní ocet. Do mističky si vyklepni vejce a ve vařící se vodě udělej vír. Opatrně do něj vlej vajíčko a nech vařit dvě až tři minuty. Opatrně pak vejce vlož do porce polévky.

Doporučeno
Máš doma přebytky ovoce? Usuš si ovocnou kůži, kterou si zamiluješ Máš doma přebytky ovoce? Usuš si ovocnou kůži, kterou si zamiluješ 29. července 2023 v 11:00

Houbový toast

Někdy prostě není na vyvařování čas a chceš jen nějakou rychlovku. I s houbami si můžeš vyčarovat rychlou dobrou večeři, která tě nebude stát moc času ani peněz. 


Budeš potřebovat:


Chléb

Několik hub, klidně i žampionů

Libovolnou pomazánku 

1 šalotku

1 stroužek česneku

Hladkolistou petržel

Sůl, pepř, kmín, tymián na dochucení

Houbový toast (ilustrační foto)
Houbový toast (ilustrační foto) Zdroj: Freepik / volně k užití

Nakrájej si na plátky houby a nech je změknout na másle na pánvi. Přidej na tenká kolečka namazanou šalotku a česnek a opeč společně dozlatova. Pro chuť přidej sůl, pepř, kmín a tymián, je to ale na tobě. Jestli jsi fanda pálivého, můžeš klidně přidat i špetku chilli vloček. Opeč si chleba a namaž ho třeba lučinou, nebo jestli se cítíš fancy, vyšlehaným kozím sýrem. Na to naservíruj houbovou směs a posyp nakrájenou hladkolistou petrželkou.

Domů
Sdílet
Diskuse