Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
29. července 2023 11:00
Čas čtení 3:14
Adéla Ježková

Máš doma přebytky ovoce? Usuš si ovocnou kůži, kterou si zamiluješ

Máš doma přebytky ovoce? Usuš si ovocnou kůži, kterou si zamiluješ
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
GASTRO RECEPTY VEGANSKÉ RECEPTY
Uložit Uložené

Toužíš po jednoduché letní svačině? Máme pro tebe ideální recept.

Ovocná kůže, nebo chceš-li ovocné rolky či jerky, je nejen ideální letní svačinou, ale hlavně skvělým způsobem, jak využít nahromaděné ovoce. Známe to asi všichni – na návštěvě dostaneš kilo jablek, druhá návštěva přiveze spoustu borůvek ze Šumavy. Do toho ti na kuchyňské lince pomalu zmírají broskve, které sis koupil*a, ale nestihl*a je sníst.

Co teď s tím? Přece to nevyhodíme. A marmelády dělá každý.

Doporučeno
KVÍZ: U stánků na levnou krásu. Jak dobře znáš táborákové písně? KVÍZ: U stánků na levnou krásu. Jak dobře znáš táborákové písně? 26. července 2023 8:30

Jsme si vědomi toho, že název „ovocná kůže“ nemusí na první dobrou znít úplně lákavě. Ale věř nám, že se jedná o prověřený recept, který tě určitě nezklame. Na své si přijdou milovníci a milovnice ovoce, ti, kteří se snaží jíst zdravě, ale třeba i vegetariáni a vegani.

Pokud trávíš alespoň nějaký čas na TikToku, musel*a jsi na tento hit letošního léta narazit. Vyzkoušet virální recept na ovocnou kůži jsme se rozhodli i my.

Refresher tip 🍉
Recepty pro tebe připravujeme pravidelně. V létě se můžeš osvěžit například řeckou ledovou kávou nebo domácí zmrzlinou ze sýru cottage.

Ingredience: přebytečné ovoce

Co budeme potřebovat? Je to opravdu jednoduché, stačit nám totiž bude opravdu jenom ovoce dle libosti. Na tento recept je nejlepší zralé nebo trochu přezrálé.

My jsme použili nektarinky, ananas, rybíz a meloun smíchaný s borůvkami. Množství ovoce se odvíjí od velikosti plechu. Na jeden plech o velikosti 45 × 38 × 2 cm nám stačilo zhruba 400 gramů nektarinek. Nemusíš ale zaplnit celý plech, případně vedle sebe můžeš rozložit pyré z několika druhů ovoce.

ovoce
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Použít ale můžeš opravdu prakticky cokoli, jen musíš myslet na správnou konzistenci, která by měla připomínat ovocnou přesnídávku. Tudíž pokud máš ovoce s hustší konzistencí, přidáš buď vodu, nebo více vodové ovoce.

Doporučeno
Zkusila jsem týden vyžít se stovkou na den: Objevila jsem cenové trháky a zjistila, že i levné jídlo může chutnat skvěle Zkusila jsem týden vyžít se stovkou na den: Objevila jsem cenové trháky a zjistila, že i levné jídlo může chutnat skvěle 2. února 2024 10:00

Ke kyselému ovoci můžeš přidat cukr, med či jiné sladilo dle chuti. Osladit jej ale můžeš i sušeným ovocem, skvělé jsou například datle, brusinky či hrozinky. My jsme měli ovoce dostatečně sladké, takže to vůbec nebylo potřebné.

Pokud jsi gurmán*ka a máš vytříbený jazýček, do směsi můžeš zkusit přidat koření nebo bylinky. Třeba bazalku k jahodám, mátu k borůvkám nebo skořici k meruňkám. Máš-li raději kyselejší pochoutky, přidej citrónovou šťávu. Někdo také do ovocných rolek přidává například chia semínka, goji nebo nadrcené ořechy pro zajímavější strukturu. Představivosti se meze nekladou.

Zvládne to každý

Začneme tím nejzákladnějším – důkladně omyjeme a očistíme ovoce. V případě ovoce koupeného v supermarketu jej někteří nejprve raději povaří, ale záleží na preferencích.

Je důležité, abys odstranil*a veškeré stonky či pecky, které by nám při následném mixování mohly překážet. Větší a tužší kusy také můžeš nakrájet na menší. Poté už jen ovoce hodíš do mixéru a počkáš. Kýžená konzistence je ta nejhladší, jakou ti tvůj stroj dovolí. Pokud by ti ve směsi překážely zbytky peciček či slupek, můžeš ji propasírovat, ale určitě to není nutné.

Ovocné pyré následně vyliješ na připravený plech s pečicím papírem nebo na nepřilnavou podložku vhodnou do trouby. Příprava celého receptu ti zabere jen několik málo minut, na výsledný produkt si ale bohužel budeš muset počkat. Ovocná kůže se totiž bude sušit v troubě na 50 stupňů (což je většinou nejnižší teplota, kterou běžné trouby nabízí) nejméně 10 hodin. 

recept
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Ještě lepší než v troubě je ale ovocnou kůži dělat v sušičce na ovoce. Na té totiž můžeš nastavit teplotu na 40 nebo 45 stupňů a ovoce si tak zachová maximální množství vitaminů. Logicky ale k sušičce musíš vlastnit silikonovou nebo jinou podložku.

Doporučeno
Kapří krém podle oblíbeného šéfkuchaře z Hradu. Se Sapíkovou rybí polévkou zazáříš na Štědrý den Kapří krém podle oblíbeného šéfkuchaře z Hradu. Se Sapíkovou rybí polévkou zazáříš na Štědrý den 23. prosince 2023 14:00

Na plechu nebo podložce pyré rozprostřeš na rovnoměrnou vrstvu, která by měla být silná zhruba 4 milimetry, pokud by byla slabší, mohla by sušením zcela vymizet. Po deseti hodinách ovocnou kůži zkontroluj – hotová je, když jde jednoduše sloupnout a nelepí. Pokud toto nesplňuje, ještě jí dej čas. Doba sušení logicky závisí na druhu použitého ovoce.

Po usušení se po ovocných rolkách jen zapráší

Když je vše usušeno, necháš ovocnou kůži vychladnout a nakrájíš ji na tenké plátky, které stočíš do ruličky. Pro hezčí vzhled je můžeš převázat nějakým hezkým provázkem – ze své zkušenosti ti ale můžeme říci, že to snad ani nebude potřeba. Hned se po nich totiž zapráší a ty budeš doufat, že se ti zas brzy doma začne hromadit ovoce.

Pokud by ti přece jen nějaké rolky zbyly, skladuj je ve vzduchotěsné nádobě nebo v sáčku někde v chladu. Pokud bys je nechal*a na přímém světle, mohly by změnit barvy. Takto ti vydrží až jeden měsíc. Pro delší skladování (až 6 měsíců) je hoď do ledničky nebo do mrazáku (trvanlivost až 1 rok).

ovocna kuze
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Ovocné rolky jsou nejen výbornou svačinou, ale také skvělou alternativou pro případy, že tě neustále honí mlsná. Přestože potraviny se nedělí na „zlé“ a „dobré“, není na škodu občas vyměnit tabulku čokolády či sušenku za ovocnou mňamku nadupanou vitaminy. Můžeš je ale využít netradičně také například v salátech.

Ovocná kůže: shrnutí
– Ingredience: ovoce dle chuti (např. 400 až 500 gramů nektarinek na jeden plech)
– Kuchyňské náčiní: mixér, trouba či sušička
– Doba přípravy: 10 minut + 10 hodin sušení
– Skladování: vzduchotěsná nádoba v chladu
– Vlastnosti: vegan, vegetarián, bez lepku, plné vitaminů a vlákniny
Domů
Sdílet
Diskuse