Vyzkoušej náš recept na tradiční frappé. Chuťově a vzhledově připomíná to z kavárny nebo z řeckých pláží a hotové je do pár minut!
V horkém počasí je studený nápoj přesně to, co k pořádnému relaxu potřebuješ. Jedním z vůbec nejoblíbenějších je frappé, našlehaná ledová káva, která je spásou pro ty, kteří se kofeinu nechtějí vzdát ani v létě. Věděl*a jsi ale, že její původní recept pochází z Řecka?
Pokud na jedné z řeckých pláží požádáš o frappé, očekávej nápoj připravený z instantní kávy, cukru, ledu a mléka. Tento všude známý kávový nápoj ti ale nepřipraví jen v Řecku nebo ve tvé oblíbené kavárně. Naučíme tě, jak si takové osvěžení připravit z pohodlí domova. S naším receptem to zvládne naprosto každý*á!
Se vznikem frappé se pojí zajímavý příběh. Psal se rok 1957 a Dimitris Vakondios, jeden z účastníků tehdejšího obchodního veletrhu v řecké Soluni, dostal chuť na instantní kávu. Jelikož se mu ale nepodařilo sehnat rychlovarnou konvici, rozhodl se, že bude improvizovat se shakerem, kterým rozmixoval instantní kávu se studenou vodou. Tím vznikl pěnivý studený nápoj, který dnes už známe pod názvem frappé.
Frappé z instantní kávy
Na recept budeš potřebovat:
- 1 polévkovou lžíci instantní kávy,
- 1/2–1 čajovou lžičku cukru (podle chuti),
- 2 polévkové lžíce studené vody,
- libovolné mléko na dolití,
- kostky ledu.
Směs instantní kávy, cukru a vody rozmíchej ručním mixérem nebo napěňovačem, až ti vznikne vrstva pevné pěny. Hmotu vlož do sklenice, přihoď několik kostek ledu a na závěr dolij napěněné mléko, případně postačí i mléko přímo z krabice. Mléko můžeš nahradit i studenou vodou.
Tradiční řecký recept se dostal i do tiktokových trendů. Tvůrci a tvůrkyně si ve videích připravují tzv. dalgona coffee, které odkazuje na slavný seriál Squid Game (Hra na oliheň). Hutná cukernatá hmota z frappé totiž připomíná sušenku, ze které účastnictvo hry muselo za pomocí jehly vyjmout vybraný tvar z formy.
Pokud ti doma v šuplíku zrovna neleží instantní káva nebo si zkrátka potrpíš na kvalitní zrnka, máme pro tebe druhý recept. Frappé si můžeš připravit i z espressa. Tato variace se nazývá caffé freddo.
Caffé freddo (frappé z espressa)
Na jeho přípravu budeš potřebovat:
- doppio (dvojité espresso, tj. espresso ze 14 gramů kávy),
- 1/2–1 čajovou lžičku cukru (podle chuti),
- 4 kostky ledu,
- 40 ml libovolného mléka.
Čerstvě připravené doppio smíchej s mlékem. Přidej kostky ledu a směs podrť ručním mixérem. Pokud k servírování zvolíš vysokou sklenici, směs můžeš ještě dolít libovolným mlékem. Fajnšmekři mohou navrch přidat šlehačku nebo zmrzlinu. Dobrou chuť!