Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. září 2023 15:00
Čas čtení 2:20
Adriana Královičová

FOTO: Čtyřpokojový byt v Bratislavě nabízí panoramatický výhled na hlavní město. Jeho dominantou je velká terasa

KULTURA ARCHITEKTURA
Uložit Uložené

Byt se pyšní dvěma koupelnami a zútulňují ho naturální barvy. Architekti se snažili zachovat jeho původní kouzlo.

Prostorný čtyřpokojový byt v Bratislavě prošel rozsáhlou rekonstrukcí díky architektům ze studia What Architects. Jejich cílem bylo maximálně využít původní potenciál bytu a dále s ním pracovat. Bytová jednotka na Palisádách se pyšní výhledem na bratislavské panorama a obklopuje ji vysoká zeleň. Interiéru dominují naturální barvy a zajímavé prvky. Kromě úchvatného výhledu se pyšní také koupelnou s netradičním designem.

Doporučeno
Rory Gilmore, Draco Malfoy nebo Wednesday Addams. Radíme, jak na podzimní fity inspirované filmy a seriály Rory Gilmore, Draco Malfoy nebo Wednesday Addams. Radíme, jak na podzimní fity inspirované filmy a seriály 15. září 2023 11:00

Byt se nachází v domě ze 70. let, jenž stojí na jižním svahu bratislavských Palisád. Do rukou architektů ho svěřili majitelé Kristína a Martin. „Klienti nás oslovili na základě ceny Cezaar, protože se jim líbila naše práce. Velké plus bylo to, že nás přizvali už k samotnému hledání bytu, abychom při jeho výběru mohli pomoci s vyhodnocením původního stavu a vhodnosti nemovitosti. Dvojice hledala starší byt, ne žádný v novostavbě. Tento konkrétní objekt nás oslovil hned na první pohled. Byl sice poměrně tmavý, ale panovala v něm velice příjemná atmosféra,“ tvrdí architekt Tomáš Krištek.

What Architects, architekti, architektúra, Slovensko, interiérový dizajn
Zdroj: What Architects/Nora a Jakub

Cílem bylo zachovat původní rozložení bytu

Byt je rozdělen na tři hlavní části. Vstupní část tvoří pokoj pro hosty, menší koupelna a kuchyň. Ta je elegantně spojena s hlavním obývacím prostorem, jenž sestává z obývacího pokoje a jídelny, přičemž se otevírá na velkou terasu obklopenou zeleným trávníkem. Třetí část bytu sestává ze dvou ložnic spojených s koupelnou, ohraničená je také dlouhou terasou. „Naše základní myšlenka při návrhu spočívala v zachování původní dispozice bytu. Chtěli jsme však vytvořit nové prostorové kvality a dosáhnout určitých vylepšení. Nádherný výhled na město se nabízí hned při vstupu do bytu a vytváří úchvatný první dojem,“ dodává.

Původní kuchyně působila příliš tmavě. Tím, že ji architekti více otevřeli, docílili jejího prosvětlení. Dnes je tedy kuchyně součástí společenského prostoru, který spoluutváří také obývací pokoj a jídelna.


Pokoj pro hosty nabízí výhled na zeleň na východní straně. Navržen je tak, aby se s ním dalo v budoucnu dále pracovat. Může se stát například plnohodnotnou ložnicí. Interiér ozvláštňuje výrazný prvek v podobě zděného krbu. Jedná se o původní komponent, který se architekti rozhodli v bytě ponechat.

What Architects, architekti, architektúra, Slovensko, interiérový dizajn
Zdroj: What Architects/Nora a Jakub

Interiér má autentický charakter

„Kromě toho, že interiér bytu je svým prostorovým řešením promyšlený, i ve svém materiálovém a barevném pojetí úzce navazuje na původní architekturu bytového domu ze 70. let,“ říká architekt. Při vstupu do obývacího pokoje je vidět původní CDM zdivo (děrovaná cihla, pozn. red.) a strop je z pohledového betonu, který evokuje historický charakter budovy.

Doporučeno
GALERIE: Architekti „vyzenovali“ nevyužitou budovu z 18. století. Inspiruj se chytrým minimalismem bývalého kláštera GALERIE: Architekti „vyzenovali“ nevyužitou budovu z 18. století. Inspiruj se chytrým minimalismem bývalého kláštera 20. srpna 2023 14:00

Obytné místnosti a exteriérová fasáda jsou obloženy tapetou z hrubých šamotových cihel. Podlahu zdobí obnovené mozaikové dubové parkety. „Co bylo dobré, se zachovalo, čemu bylo třeba pomoci, jsme pomohli. Ale opravdu, původní dispozice byla už tak dobrá,“ tvrdí architekt Tomáš Krištek.

Další podlahy v bytě jsou pokryty terrazzovou dlažbou, jež se objevuje ve společných prostorách bytového domu. U výhledů na střechy domů dominuje pálená taška, čehož se snažili architekti využít tak, že použili terakotové obklady v obou koupelnách. Nová podoba interiéru se tak nesnaží přepsat prostorově-výtvarnou koncepci původní architektury, ale naopak, snaží se na ni novým způsobem poukazovat a rozvíjet její původní kvality.

What Architects, architekti, architektúra, Slovensko, interiérový dizajn
What Architects, architekti, architektúra, Slovensko, interiérový dizajn
What Architects, architekti, architektúra, Slovensko, interiérový dizajn
What Architects, architekti, architektúra, Slovensko, interiérový dizajn
Zobrazit galerii
(17)

Terasa propojuje interiér s přírodou

Velká lodžie nabízí výhled na panorama Bratislavy a vysokou zeleň. Ta prakticky obklopuje celý byt. Terasa, která vystupuje z východní strany, se stává součástí centrální společenské zóny. Člověk má proto pocit, že se ocitá přímo v korunách stromů.

„Jelikož jsme na terase snížili parapety, mohli jsme tam osadit velkou zalamovací skleněnou stěnu. Ta po odtažení maže hranici mezi interiérem a exteriérem. Původní požadavek klientů byl ten, aby se tam cítili dobře a klidně. Následně to bylo už jen o hledání společného řešení. Chemie fungovala, byla to super spolupráce,“ dodává Krištek.

Domů
Sdílet
Diskuse