Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
15. září 2023 11:00
Čas čtení 2:42
Adéla Švehlíková

Rory Gilmore, Draco Malfoy nebo Wednesday Addams. Radíme, jak na podzimní fity inspirované filmy a seriály

Rory Gilmore, Draco Malfoy nebo Wednesday Addams. Radíme, jak na podzimní fity inspirované filmy a seriály
Zdroj: IMDB/Gilmorova děvčata
MÓDA FASHION TIPY FILM HARRY POTTER MÓDA NEJLEPŠÍ SERIÁLY
Uložit Uložené

Nevíš, jak na sestavení podzimních outfitů? Přinášíme ti tipy na styling, které jsou inspirované filmovými a seriálovými postavami. Vybírali jsme tak, aby každá z nich evokovala fall vibes. S nimi prostě nešlápneš vedle.

Letní dny se pomalu, ale jistě krátí a na řadu přichází podzim. To znamená změnu šatníku: teplejší oblečení a větší vrstvení. Podzimní estetika však nespočívá pouze ve zbarvených listech a pití pumpkin spice latté, mnohdy si ji totiž spojujeme i s konkrétními filmy a seriály. Toho jsme se rozhodli využít a vytvořili jsme pro tebe paletu tipů. Tak si sbal batoh plný knih a obleč se jako Rory Gilmore nebo buď tak trochu hejsek a vyraz do města ve stylu Draca Malfoye. 

Doporučeno
Chceš vonět jako hřejivé objetí? Máme pro tebe tipy na nejlepší podzimní parfémy
Chceš vonět jako hřejivé objetí? Máme pro tebe tipy na nejlepší podzimní parfémy 11. září 2023 13:00
Harry Potter
Zdroj: Warner Bros.


První podzimní den nás čeká sice až 23. září, už teď však můžeme v nabídkách obchodů či kaváren vidět změnu tematiky z letní na podzimní. Navození atmosféry pomocí teplých barev, motivů dýně a listů, Halloweenu nebo vůně koření. To je jen špetka toho, co podzim dělá podzimem. Kromě toho totiž všichni milujeme podzimní comfort movies, které se nejlépe sledují pod teplou dekou a s hrnkem čaje v rukou. 

Doporučeno
Podzimní bundy pro malý i velký rozpočet: 15 modelů, které v nadcházející sezoně ozvláštní tvůj look Podzimní bundy pro malý i velký rozpočet: 15 modelů, které v nadcházející sezoně ozvláštní tvůj look 12. září 2023 6:00


Z hlediska šatníku na scénu nastupují svetry, kardigany, kabáty, trenčkoty nebo bombery. Čím víc vrstev, tím kreativněji se dá styling looku pojmout. Jestli si však přesto nevíš rady, inspirovat se můžeš právě filmovými a seriálovými postavami, jejichž styl a energie vibují jako podzim.

Rory Gilmore

Neexistuje snad seriál, který by s podzimní náladou matchoval takovým způsobem jako Gilmorova děvčata. Ať už scrolluješ TikTokem, nebo si vytváříš nástěnku na Pinterestu, autumn aesthetic se vždy bude točit kolem Rory nebo Lorelai Gilmorových.

Gilmorova děvčata
Gilmorova děvčata Zdroj: IMDB/Gilmorova děvčata

Styl Rory v sobě snoubí primárně prvky Y2K, business casual a college looku. Základem jejího šatníku jsou chunky pletené svetry, kárované sukně se sklady a basic kousky jako straight fit džíny nebo jednobarevné topy. Roryina šatní skříň však v průběhu sérií zaznamenala evoluci, v pozdějších dílech ji tak můžeme vidět ve vyzrálejších fitech, které zahrnují například i kožené bundy nebo Birkin bag.

Rory Gilmore
Rory Gilmore Zdroj: Propagační materiál/Vinted, Zalando, COS, Vagabond, Weekday

Andy Sachs

Když se Andrea objevila na pohovoru v magazínu Runway, outfit, který zvolila, křičel IDGAF. Později si ji však vzal do rukou Nigel a z „ošklivého káčátka“ vykvetla půvabná labuť. Ďábel nosí Pradu je dalším ze série filmů, které hitují jinak, když je venku pochmurné počasí a nechce se ti opouštět teplou postel.

Ďábel nosí Pradu
Ďábel nosí Pradu Zdroj: IMDB/Ďábel nosí Pradu

Postava Andy v průběhu děje vystřídá hned několik looků, přičemž všechny jsou absolutně kultovní. V nás však podzim vzbuzuje zejména ten, který Andy oblékla v závěrečné scéně. Hnědá kožená bunda, kabelka a boty spolu s černým rolákem a výraznějším šperkem. Skvělým inspem může být i její fit s oranžovou čepicí, kabátem a vzorovanými silonkami. 

Andy Sachs
Andy Sachs Zdroj: Propagační materiál/Vinted, Cos, Vagabond

Jo March

Jen proto, že se časoprostor filmu Malé ženy odehrává v 19. století, neznamená, že některé prvky nemůžeme uplatnit i dnes.

Malé ženy
Malé ženy Zdroj: IMDB/Malé ženy

Postava Jo, která vynikala svou odvahou a otevřeností, tíhla svým stylem k propojení se spíše mužskými prvky šatníku. Vsadili bychom se, že v současnosti by rozhodně sáhla po kalhotách. Kombinace vzorů a potisků je pro její uniformu specifickým rysem, stejně jako zařazení košile, šátku a skládané sukně. Signature lookem je bezesporu ten v červeném ponču se vzorovanou šálou a výraznou čapkou na hlavě. Styling v našem podání je však přizpůsoben roku 2023. 

Jo March
Jo March Zdroj: Propagační materiál/About You, Cos, Jaded London, Burberry, Zara, Quentino

Draco Malfoy

Nevíme, jak ty, ale my už jsme odstartovali podzimní maraton Harryho Pottera. Podzim nejsou pouze hřejivé odstíny barev, pro mnohé může představovat období plné melancholie a deprese.

Harry Potter a Princ dvojí krve
Harry Potter a Princ dvojí krve Zdroj: IMDB/Harry Potter a Princ dvojí krve

Není tak irelevantní, když občas vyměníš zemité tóny za něco černého, jako tomu je v případě Draca Malfoye. Šatník tohoto zmijozelského kouzelníka nabyl v posledních dílech ságy formálního a monochromatického charakteru, čímž se můžeš inspirovat i ty. Sako nebo kabát s důrazem na ramena, kalhoty s puky, košile a loafers. Nenápadné, ale velmi efektivní kombo je na světě.

Draco Malfoy
Draco Malfoy Zdroj: Propagační materiál/Cos

Wednesday Addams

Dalším příkladem monochromatického šatníku je i Wednesday Addams, která sama o sobě vzbuzuje halloweenskou spooky atmosféru.

Wednesday
Wednesday Zdroj: IMDB/Wednesday

Občas na ní sice můžeme vidět bílý komponent, avšak jakákoliv jiná barva je naprostým tabu. Wednesday sice neuznává cokoliv „krásné” a táhne ji to spíš k morbidním námětům, její šatník však touto preferencí neutrpěl a obsahuje spoustu stylových kousků. Vzhledem k jejím studiím na Nevermore Academy převládá uniformní styl, ve volném čase se však objeví i ve streetwearovém kousku, jako je například bomber. Kostky či proužky jí také nejsou cizí, čerpat z těchto kreací tak můžeš donekonečna.

Wednesday Addams
Wednesday Addams Zdroj: Propagační materiál/Vinted, Zalando, Vans, Zara
Anketa:
Tak co, kým se letos necháš inspirovat?
Rory Gilmore
Andy Sachs
Jo March
Dracem Malfoyem
Wednesday Addams 
Rory Gilmore
44 %
142 Hlasů
Andy Sachs
12 %
39 Hlasů
Jo March
7 %
21 Hlasů
Dracem Malfoyem
18 %
59 Hlasů
Wednesday Addams 
19 %
61 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse