Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
11. září 2023 13:00
Čas čtení 1:55
Adéla Švehlíková

Chceš vonět jako hřejivé objetí? Máme pro tebe tipy na nejlepší podzimní parfémy

Chceš vonět jako hřejivé objetí? Máme pro tebe tipy na nejlepší podzimní parfémy
Zdroj: Propagační materiál/Ingredients Store, Notino
MÓDA FASHION TIPY PARFÉMY
Uložit Uložené

Chladnější počasí, barevné listí a sentiment, který na nás dýchá z ovzduší. Saháme po teplejším oblečení, ale i pro parfém s hřejivými tóny. Toto jsou za nás ty nejlepší.

První podzimní den už klepe na dveře a to znamená, že je ten nejvyšší čas obměnit nejen šatník, ale také parfémy. Zatímco letní počasí si žádá lehčí a svěží vůně, které v sobě mísí květinové a citrusové tóny, podzimní atmosféra tíhne k těm aromatičtějším. Pokud si nevíš rady s výběrem, přichystali jsme pro tebe přehled toho, jak ideální podzimní parfém vybrat, včetně konkrétní selekce produktů. 


Podzim má mnoho podob. Někdo si pod tímto ročním obdobím představí estetiku seriálu Gilmorových děvčat, pro někoho podzim představuje pochmurné měsíce a jiní se zase vidí u krbu s pumpkin spice latté. Všechny tyto případy však spojuje chladnější počasí, zbarvování a padání listů a sentiment, který na nás dýchá z ovzduší. Jedná se tak v podstatě o úplný opak léta. 

Ženy z rodu Gilmorovcov
Zdroj: Warner Bros. Television


Mnoho lidí neví, z jakého konce výběr parfému vzít, a tak v tom lepším případě používají jednu vůni během celého roku. Pro někoho to představuje jeho specifický pach, pro jiné zas lhostejnost výběru. Ať už je to jakkoliv, není na tom samozřejmě nic špatného. Je to však něco jako použití letních gum v zimě – není to prostě ono.  


Při výběru podzimního parfému je dobré zaměřit se na jeho konkrétní ingredience. Ty by měly být přizpůsobeny, aby evokovaly teplo. Z toho důvodu je lepší sáhnout po bohatší koncentraci a nechat eau de toilette nebo eau fraîche na léto. Jednou z nejvhodnějších složek je bezesporu dřevo. Ať už se jedná o santal, nebo jemnější cedr, dřevité tóny by neměly chybět v základu vůně. 


K podzimu neodmyslitelně patří i různá koření, která by se měla projevit i ve tvé vůni. Kardamom a šafrán jsou must haves, stejně jako hřebíček, skořice či kumarin. Není od věci zaměřit se na orientální parfémy, které v sobě snoubí oud, kadidlo a pižmo v kompozici s květinovou hlavou. 


Pro ty, kteří neholdují těžkým vůním, se jako ideální volba nabízí chyprové vůně. Ty nabízejí citrusovou hlavu v podání bergamotu a dále pačuli, větvičník nebo labdanum v základu. Jedná se tak o syntézu tepla a svěžesti, což může být pro mnohé příjemnější možností. 


V neposlední řadě je nezbytným faktorem ideálního podzimního parfému i jeho smyslnost. Vrstvy oblečení nás sice zahřejí, ale na senzualitě moc nepřidají. Vhodný parfém je tedy řešením, jak zapůsobit na okolí i v beztvaré bundě. Kůže, tabák, ambra či afrodiziakum vanilka tedy nesmí chybět. 


Stejně jako oblečení i parfémy můžeš brát jako investici. Pokud se rozhodneš pro niche vůně, znamená to, že máš záruku v prvotřídních ingrediencích a tradičním parfumérském řemesle. Od obvyklé produkce se odlišují svou exkluzivitou, která je ztělesněna například i přepychovými flakony. Ty tak nepředstavují pouze prostředek k aplikaci parfému, ale umělecké dílo. Tipy na niche i běžně dostupné parfémy, které jsou pro podzim jako stvořené, nalezneš níže. 

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse