Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. září 2023 6:00
Čas čtení 7:04
Ema Stanovská

Radek byl závislý na Xanaxu: „Léky mě připravily o všechno, měl jsem absťáky jako po heroinu,“ říká pětadvacetiletý mladík

Radek byl závislý na Xanaxu: „Léky mě připravily o všechno, měl jsem absťáky jako po heroinu,“ říká pětadvacetiletý mladík
ZDRAVÍ DROGY DUŠEVNÍ ZDRAVÍ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

„Měsíce jsem žil na ulici. V batohu jsem měl jen dvě trička a nabíječku na telefon. Přespával jsem po parcích a prodával léky, abych přežil. Nakonec jsem se pokusil o sebevraždu,“ vzpomíná 25letý mladík, který nám popsal svůj boj se závislostí.

Nevydají ti je volně v lékárně, ale můžeš se k nim poměrně snadno dostat. Dokáží ti zachránit život, ale mohou ti ho zničit, stejně jako heroin. Mladí lidé si je berou na diskotéky, seniorky kvůli nim lžou lékařům. To vše s jediným cílem –⁠ dosáhnout alespoň na chvíli pocitu úlevy.

Všichni po ní toužíme. V dnešních postpandemických, válečných časech poznačených hospodářskou krizí a děsivými politickými prognózami není překvapením, že rapidně narůstají případy zneužívání drog. Ale zatímco se politici přou kvůli marihuaně, na jednu skupinu vysoce návykových látek se zapomíná –⁠ léky proti úzkosti.

To je chyba, protože právě k lékům, jako je Xanax či Lexaurin, se můžeš dostat poměrně jednoduše. Pokud se cítíš špatně nebo nemůžeš spát, stačí zajít za psychiatrem a ten ti po zvážení všech symptomů lék předepíše. Mnoho lidí jej však konzumuje jako bonbóny a neuvědomuje si, že v rukou drží látku, se kterou je třeba zacházet nanejvýš opatrně.

Závislost na „benzácích“ –⁠ slangové označení pro benzodiazepiny, o kterých je tento článek –⁠ vzniká nepatrně. Zbavit se jí je ale složitější –⁠ asi jako závislosti na pervitinu. Abstinenční příznaky často vedou k sebepoškozování, v horším případě k sebevraždám. Své o tom ví 25letý Radek Velčovský z Mostu, kterému Xanax zničil celý život. Refresheru vyprávěl svůj příběh.

závislosť, drogy, xanax
Zdroj: archív Radka Velčovského

V Refresheru nepodporujeme zneužívání léků na předpis ani jiných nelegálních látek. Tento článek má sloužit k informačním účelům. O drogách píšeme zodpovědně a poukazujeme na rizika, o čemž se můžeš přesvědčit i v dalších textech v sekci Drogy či Zdraví. Nezapomeň se stát členem klubu Refresher+, díky čemuž získáš přístup ke všem článkům.

První týden zkonzumoval celé balení

Radek se stal závislým na Xanaxu třikrát, přičemž pokaždé to bylo horší a horší. Poté, co mu diagnostikovali sociální úzkostnou poruchu, mu lékařka předepsala antidepresiva. Xanax měl být jen pomocná „berlička“ v případě, že by dostal panický atak nebo by nezvládal nějaké stresové situace.

„Původně mi ho předepsala obvodní lékařka. Máma Xanax čas od času brala také, a tak řekla, že na mě dá pozor. Netušila, co přijde,“ říká Radek.

„Měl jsem užívat zanedbatelnou dávku, 0,25 miligramu, i tu jsem si měl dělit. Ale mně bylo 22 let, experimentoval jsem s drogami, tak mě zajímalo, co mi udělá větší množství. Během jednoho měsíce jsem se stal na Xanaxu závislým. Potřeboval jsem ho neustále,“ popisuje Radek.

závislosť, drogy, xanax
Zdroj: archív Radka Velčovského

Pro „nováčka“ je už jedna tabletka „nálož“ ​​a Radek zkonzumoval první týden celé balení. „Nejdřív to bylo strašně osvobozující. Najednou mě nic netrápilo, byl jsem úplně utlumený. Většinou to skončilo tím, že jsem usnul. Problém je, že člověku se sice na chvíli uleví, ale druhý den je mu dvakrát hůř.“

Jak vzniká uklidňující účinek?

Benzodiazepiny pomáhají uvolňovat neurotransmiter zvaný kyselina gama-aminomáselná (GABA), který snižuje aktivitu nervového systému. Utlumení nervového systému navozuje pocity uvolnění, usnadňuje usínání a zároveň blokuje tvorbu nových vzpomínek.

Tyto léky se předepisují zejména při úzkostných a depresivních poruchách, poruchách spánku, schizofrenii a záchvatech.

Mladík tvrdí, že „stav po“ je ještě horší než po prohýřené noci s alkoholem. „Člověk má ráno obrovské okno, nic si nepamatuje. Když vidí s kocovinou fotky, tak se mu alespoň něco vybaví, ale po benzácích vůbec nic. Na mě vždy přišla tak strašně intenzivní úzkost, že jsem si musel dát další Xanax. Dostal jsem se do nekonečného koloběhu,“ popisuje.

Doporučeno
Bojuješ s panickými atakami nebo úzkostí? Česká appka ti pomůže Bojuješ s panickými atakami nebo úzkostí? Česká appka ti pomůže 7. září 2023 17:00

Psycholožka Barbora Kuchárová, ředitelka občanského sdružení OZ Prima, které pomáhá uživatelům léků a drog, vysvětluje, že riziko závislosti na benzodiazepinech roste už tehdy, když člověk začne jen nepatrně zvyšovat dávku předepsanou psychiatrem.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 144589 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Jak Radek prožíval nejhorší abstinenční příznaky, které připomínaly odvykání od heroinu.
  • Jak se Radek stal bezdomovcem v Praze.
  • Co mu pomohlo se z tohoto stavu dostat a jak je na tom dnes.
  • Jak málo stačí k tomu, aby se člověk stal závislým na lécích.
  • Co všechno mohou benzodiazepiny podle odbornice způsobit.
  • Co se stane, když mladý člověk zapije Xanax alkoholem.
  • Jak lidé obelhávají lékaře, aby dostali lék.
Domů
Sdílet
Diskuse