Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
7. září 2023 17:00
Čas čtení 1:43
Tereza Šnajdrová

Bojuješ s panickými atakami nebo úzkostí? Česká appka ti pomůže

Bojuješ s panickými atakami nebo úzkostí? Česká appka ti pomůže
Zdroj: Freepik/pch.vector/volně k použití
ZDRAVÍ DUŠEVNÍ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Máš deprese, úzkost, myšlenky na sebevraždu nebo žiješ s poruchou příjmu potravy? Stáhni si appku Nepanikař.

Cítíš se někdy pod psa, máš panické ataky, úzkosti, deprese nebo myšlenky na sebepoškozování či sebevraždu? Pak by ve tvém mobilu neměla chybět česká aplikace Nepanikař. Ta sice nenahradí odbornou pomoc, ale může sloužit jako taková berlička v těch nejtěžších chvílích. Dokáže totiž zabavit tvou mysl, nabídne ti řešení v – na první pohled – děsivých situacích nebo si její pomocí můžeš třeba jen trackovat svou náladu. Tak či onak, tuhle appku by měli mít všichni.

Doporučeno
Hledáš způsoby, jak ušetřit víc peněz? Máme pro tebe užitečný tip Hledáš způsoby, jak ušetřit víc peněz? Máme pro tebe užitečný tip 28. srpna 2023 15:00

V aplikaci Nepanikař najdeš hned pět modulů – deprese, úzkost a panika, sebepoškozování, myšlenky na sebevraždu a poruchy příjmu potravy. Každý z nich pak obsahuje různé podkategorie, pomocí kterých si můžeš trackovat svou náladu, zaznamenávat úspěchy, provádět dechová cvičení nebo si můžeš přečíst, co ti v aktuální situaci může pomoci a na koho se obrátit.

Tahle podpůrná appka je zcela zdarma a stáhnout si ji může jak uživatelstvo iPhonů, tak androidů. A co víc, aplikace Nepanikař pochází z české dílny. 

„Inspirovala jsem se vlastním duševním onemocněním. Když u mě nemoc propukla, tak jsem hledala jednoduchou, rychlou a dostupnou aplikaci, která by mi mohla pomoci. Takové aplikace do určité míry existovaly, ale byly v angličtině a moje angličtina nebyla v té době tak dokonalá, abych si dokázala všechny ty věci přeložit ve zhoršeném stavu, například v panické atace,“ popsala pro Refresher začátky vývoje spolutvůrkyně appky Veronika Kamenská.

Doporučeno
Sebepoškozování není módní trend. Počet českých dětí pokoušejících se o sebevraždu je alarmující Sebepoškozování není módní trend. Počet českých dětí pokoušejících se o sebevraždu je alarmující 7. září 2023 6:00

„Zároveň, jak už to u duševního onemocnění bývá, nejde o jednu vyhraněnou věc, ale prolíná se to mezi sebou. Takže člověk, který má deprese, má často i myšlenky na sebevraždu nebo může mít třeba úzkosti. A aby dříve mohl mít člověk na všechny tyto věci nějakou aplikaci, tak by jich musel mít třeba pět. Mým cílem tedy bylo dát lidem aplikaci v jejich rodném jazyce a zároveň shrnout všechny problémy do jedné,“ dodala. 

Nepanikař
Zdroj: Refresher/Tereza Šnajdrová

Appka pomáhá zachraňovat životy

V aplikaci pak kromě pěti zmíněných modulů najdeš také kontakty na odbornou pomoc. V případě obtíží si tak jen na pár kliků budeš moci přivolat záchrannou službu nebo budeš moci zavolat na linku bezpečí či do krizového centra. Pokud se navíc zrovna nebudeš cítit na mluvení, v aplikaci si můžeš otevřít i seznam internetových stránek na chat krizových center.

Doporučeno
I akvarijní rybka udrží pozornost déle? Máme pro tebe 10 vychytávek, jak získáš zpátky ztracené flow I akvarijní rybka udrží pozornost déle? Máme pro tebe 10 vychytávek, jak získáš zpátky ztracené flow 27. srpna 2023 11:00

Jak jsme již říkali, aplikace neslouží jako odborná pomoc, ale spíše zastane tvého nejbližšího kámoše či kámošku, kteří by ti mohli pomoci v těch nejtěžších chvílích.

Pokud znáš někoho, kdo potřebuje pomoc nebo potřebuješ pomoc ty sám, obrať se na následující NONSTOP linky: Linka bezpečí (pro děti a studenty do 25 let včetně): 116 111; Linka duševní tísně (pro celou populaci): 476 701 444; Linka první psychické pomoci (pro dospělé) NONSTOP: 116 123. Další krizové linky nalezneš zde.
Domů
Sdílet
Diskuse