Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. srpna 2023 11:00
Čas čtení 6:27
Radim Šlechta

I akvarijní rybka udrží pozornost déle? Máme pro tebe 10 vychytávek, jak získáš zpátky ztracené flow

I akvarijní rybka udrží pozornost déle? Máme pro tebe 10 vychytávek, jak získáš zpátky ztracené flow
Zdroj: Shutterstock/StreetD
ZAJÍMAVOSTI DUŠEVNÍ ZDRAVÍ PRÁCE PRODUKTIVITA
Uložit Uložené

V dnešní době je velmi jednoduché nechat se vyrušit, spadnout do prokrastinace a mít ze všech úkolů hrůzu. Tyhle appky a rozšíření ti pomohou vrátit zpátky pozornost.

Internet je přehlcený informacemi a líbivé ikonky, upozornění a algoritmy tě udržují v takovém dopaminovém opojení, že se k sociálním sítím, uspokojivým hrám a krátkým videím vracíš několikrát denně, aniž by sis to možná uvědomoval*a. A než se naděješ, je pozdě večer a tobě se zase nepodařilo udělat to, co potřebuješ. 

Připravili jsme si pro tebe deset technologických aplikací a rozšíření, které ti pomohou vybojovat tvou pozornost nazpátek, získat víc volného času a udělat z brouzdání po sociálních sítích vědomější činnost.

plánování, produktivita, to do list, kalendář
Zdroj: Pexels/Vlada Karpovich
Pokud máš podezření, že bys mohl*a mít poruchu pozornosti, konzultuj svůj zdravotní stav s odborníkem*odbornicí. 


Forest

Snad nejroztomilejší způsob, jak se zbavit roztěkanosti a získat zpátky pozornost, ti nabízí aplikace Forest. Díky ní můžeš pracovat a postupně si nechávat růst vlastní digitální lesík. Na začátku si nastavíš čas, po který se budeš potřebovat soustředit, nebo minimálně nesahat po mobilu. Forest necháš spuštěný a sleduješ, jak ti v něm po danou dobu roste nový stromeček.

Doporučeno
Jak se objednat k psychologovi a jak probíhá sezení? Nebudeme vás soudit, vysvětluje psycholožka Tereza Hrušková (Rozhovor) Jak se objednat k psychologovi a jak probíhá sezení? Nebudeme vás soudit, vysvětluje psycholožka Tereza Hrušková (Rozhovor) 11. března 2022 11:30

Ale pozor! Když aplikaci schováš na pozadí, stromeček umře a veškerý čas, který jsi jeho pěstování obětoval*a, přijde vniveč. Tahle roztomilá kreslená appka tě k soustředění motivuje hned několika způsoby. Hezky pohromadě totiž vidíš, jak se tvůj les rozšiřuje, během soustředění se čas odpočítává (je snadnější blok nepřerušit, protože zbývá „už jen“ deset minut) a stromeček je průběžně větší. Postupně si můžeš dokupovat různé další rostlinky a svou hru o pozornost rozehrát opravdu ve velkém.

forest
Zdroj: Forest/propagační materiál

Forest navíc všem tabulkovým lidem nabízí hezky zpracované statistiky o tom, jak se jim daří soustředit. Vidíš, kolik digitálních stromečků vyrostlo za den, týden i rok a kolik času ses soustředil*a na práci, školu, studium nebo kamarády. Forest totiž primárně nevnucuje vyšší produktivitu, ale kvalitně strávený čas bez mobilu přilepeného k ruce.

Platforma: iOS/Android
Cena: Jednorázově 3,99 dolaru, dají se dokupovat další rozšíření.


One Sec

Znáš to. Nudíš se, jíš nebo nemůžeš spát, a tak sáhneš po telefonu a hned zapínáš Instagram, TikTok nebo si jdeš zahrát nějakou hru. Často ani ne proto, že by se ti chtělo, je to prostě podvědomá záležitost. Obědváš, scrolluješ, otevřeš knížku, začínáš srollovat, sedíš na toaletě a pro změnu zase projíždíš for you page na TikToku.

One Sec je aplikace pro iOS a Android, ale funguje i jako rozšíření do prohlížečů, a navíc na brutálně jednoduchém principu. Kdykoliv budeš chtít otevřít Instagram (nebo jakoukoliv jinou appku, kterou zvolíš), poprosí tě One Sec, aby ses zhluboka nadechl*a a vydechl*a. Po několika sekundách se tě zeptá, jestli si skutečně přeješ aplikaci otevřít a proč. 

Doporučeno
Sociální sítě ovládl pyžámkový den. Co to je a jaká jsou jeho rizika? Sociální sítě ovládl pyžámkový den. Co to je a jaká jsou jeho rizika? 3. srpna 2023 6:00

Aby tě One Sec ještě trochu odradila od automatizovaného zapínání oblíbených zdrojů levného dopaminu, bez okolků ti napíše, kolikrát jsi v posledních 24 hodinách chtěl*a „zakázanou“ aplikaci spustit. Už po jednom dni tě možná překvapí, jak moc nevědomě po Instagramu, TikToku, Messengeru nebo YouTube saháš.

one sec
Zdroj: One Sec/propagační materiál
Platforma: iOS, macOS/Android, případně jako rozšíření pro většinu prohlížečů
Cena: Zdarma pro jednu aplikaci, 2,99 dolaru/měsíc, případně 19,99 dolaru ročně.
Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 4
Domů
Sdílet
Diskuse