Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš článek:
I akvarijní rybka udrží pozornost déle? Máme pro tebe 10 vychytávek, jak získáš zpátky ztracené flow

Blank Spaces

Aplikace Blank Spaces je v boji proti kompulzivnímu sahání po telefonu jen těžko nahraditelným pomocníkem a v kombinaci s již zmíněnou One Sec s ním dokážeš zatočit raz dva. Možná si ani neuvědomuješ, kolikrát sociální sítě, hry nebo on-line obchod zapneš prostě proto, že jsi zvyklý*á kliknout na líbivou ikonku hned po odemčení telefonu.

Doporučeno
5 skvělých fitness aplikací do mobilu: Cvič doma zdarma, rychle a efektivně 5 skvělých fitness aplikací do mobilu: Cvič doma zdarma, rychle a efektivně 22. února 2023 8:30

S Blank Spaces tyhle líbivé ikonky zmizí a na domovské ploše se ti zobrazí jen suchý textový výčet aplikací, které si určíš. Já si v seznamu nechal jen Telefon, Spotify, Zprávy a Poznámky. S nehezkým výčtem nejnutnějších aplikací nemáš kam automaticky kliknout, a pokud chceš otevřít svou oblíbenou „prokrastinační“ appku, musíš vědomě jít do knihovny aplikací a otevřít ji. 

Blank Spaces
Zdroj: Blank Spaces/propagační materiál

Nevýhodou je, že netrvá dlouho, než si mozek zapamatuje, kde se v knihovně nachází, a i složitější proces otevření si zautomatizuje. Jestli Blank Spaces ale zkombinuješ s One Sec, máš velkou naději, že se tvůj čas na sociálních sítích nebo u her významně sníží, a když už je zapneš, bude to opravdu vědomé rozhodnutí.

Platforma: iOS
Cena: Zdarma s omezeným počtem odkazů, plná verze za 3,99 dolaru/měsíc nebo 22,99 dolaru jednorázově. 


Cold Turkey

Jednoduché rozšíření pro prohlížeče, které plní jen jedinou funkci. Tvrdě blokuje stránky, na které se nechceš dívat. V časech věnovaných práci nebo učení to může být Instagram, Facebook nebo Twitter, v době volna třeba pracovní e-mail. Neoblomného blokovacího krocana můžeš zapnout manuálně a kdykoliv ho zase vypnout nebo na určitou dobu blok „zamknout“. 

Doporučeno
Jakub Šeps zemřel, abychom my mohli dál pracovat. Workoholismus je epidemie, kterou nemůžeme porazit sami Jakub Šeps zemřel, abychom my mohli dál pracovat. Workoholismus je epidemie, kterou nemůžeme porazit sami 11. srpna 2023 16:30

V takovém případě se ti po omezenou dobu prostě nepodaří dostat na stránky. Blok nepůjde vypnout, Cold Turkey nepůjde odinstalovat. Máš jednoduše smůlu a nezbyde ti, než svoje vlastní rozhodnutí a závazek respektovat.  

Cold Turkey
Zdroj: Cold Turkey/propagační materiál

V základní verzi, která je zdarma, si můžeš nastavit libovolný počet bloků a manuálně je zapínat buď v měkčí, nebo zamknuté podobě. Placená verze nabízí i automatizované spuštění a bloky se budou zapínat a zase vypínat podle tebou nastaveného rozvrhu na denní i týdenní bázi. Naplánovat si můžeš taky krátké pauzy a nechat software, aby tě nenechal ztratit pozornost.

Platforma: macOS/Win, rozšíření funguje na většině prohlížečů
Cena: Základní verze zdarma, Pro verze za 1029 korun. 
Čti na další straněČti na předchozí straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 2 z 4
Domů
Sdílet
Diskuse