Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. března 2022 v 11:30
Čas čtení 16:54
Adéla Ježková

Jak se objednat k psychologovi a jak probíhá sezení? Nebudeme vás soudit, vysvětluje psycholožka Tereza Hrušková (Rozhovor)

Jak se objednat k psychologovi a jak probíhá sezení? Nebudeme vás soudit, vysvětluje psycholožka Tereza Hrušková (Rozhovor)
Zdroj: Zdroj: Pavla Melenová/ se souhlasem Terezy Hruškové
REFRESHER DUŠEVNÍ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Jak se vyhrabat z úzkostí, které v souvislosti s aktuální situací cítíme? A jak probíhá sezení u psychologa? Ptali jsme se psycholožky Terezy Hruškové, která založila projekt K psychologovi.

Tereza Hrušková pracuje jako poradenská psycholožka na univerzitě v Brně a zároveň je frekventantkou pětiletého psychoterapeutického výcviku KBT (kognitivně-behaviorální terapie). Cítí potřebu uvést věci na pravou míru a bořit mýty, které se s návštěvou psychologa pojí. I proto založila projekt K psychologovi, prostřednictvím kterého bezplatně pomáhá lidem na cestě „na sezení“.  Uvádí, že při návštěvě psychologa nemusíme být nutně „blázni“ či „na hlavu“.

Do Prahy za námi Tereza přijela z Brna. Hned při vítání oceňujeme, že si na rozhovor našla čas. Je nám jasné, že psychologové a psycholožky musí být aktuálně zavalení prací, což Tereza následně sama potvrzuje. „Upřímně jsem zvažovala, zda naše setkání neodložit. Je toho teď opravdu hodně. Pak jsem si ale řekla, že osvěta je potřeba, tak jsem tady, řekla.

Jak se vypořádat s úzkostmi spojenými s válkou?

V dnešní zrychlené době často očekáváme, že dostaneme zázračnou pilulku, která začne okamžitě fungovat a všechny emoce, všechny úzkosti a všechna trápení za nás vyřeší. Stejně jako jsme zvyklí, že když nás bolí hlava, vezmeme si prášek a bolest zmizí.

Doporučeno
Trvá věčnost, než odpoví? Neustále žárlí? Je čas se rozejít? Napiš nám a my se zeptáme terapeutky, co s tím můžeš dělat Trvá věčnost, než odpoví? Neustále žárlí? Je čas se rozejít? Napiš nám a my se zeptáme terapeutky, co s tím můžeš dělat 24. července 2024 v 8:00

Nicméně v případě úzkostí se jedná o práci krok po kroku. Začít můžeme zvědoměním toho, že úzkost je pouze a jen emoce, která zároveň nemusí být jediná přítomná. Často říkáme, že máme úzkosti, ale za tím jsou schovány další emoce – stres, nejistota, strach, výčitky. Emoce totiž neumíme moc dobře pojmenovat, máme je akorát rozděleny na ty „dobré“ a „špatné“.

Těch špatných se bojíme už od dětství, kdy nám rodiče říkali, abychom nebrečeli nebo abychom se se svými emocemi zavřeli do pokoje do doby, „než se uklidníme“. Ovšem čím lépe dokážeme emoce pojmenovat, tím se i lépe bude orientovat náš mozek, může si pak říct: „Oukej, cítím nejistotu. Proč jí cítím? Co teď potřebuji?“

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Psycholog👩🏻‍🎓 (@kpsychologovi)


Zastavme se, zkusme udělat mezi tím, co cítíme, a jak reagujeme, mezeru. Párkrát se v klidu nadechněme a zkusme pojmenovat, co se nám aktuálně děje. Úzkosti vznikají z obav: co je to, čeho se bojíme? Můžeme to nějak ovlivnit? 
 
Zároveň se nevyhýbejme situacím, které nám přináší úzkosti – sice dojde ke krátkodobé úlevě, ale ve výsledku se intenzita té emoce zvyšuje. Je to jako když děti nechtějí do školy, čím více to budou oddalovat a škole se vyhýbat, tím bude narůstat i strach a úzkost.
 
Jak jsem již zmínila, emoce si můžeme nejprve zvědomnit a pojmenovat. Pomalu, polehoučku. Pak dojdeme k zvědomění, že emoce je jako vlna, přijde, ale zase odejde. Ale když se jí vyhneme a postavíme proti ní přehradu, vlna bude akorát narůstat. Pak přehradu protrhne mnohem silněji – s celou armádou dalších emocí.

k psychologovi tereza hrušková
Zdroj: Zdroj: Pavla Melenová/ se souhlasem Terezy Hruškové

Máme „právo“ cítit úzkost?

Ano. Přesto, že jsme od války v podstatě dost daleko a stále žijeme svůj „normální život“, tak to zasáhlo náš jistý pocit bezpečí. Je to tudíž naše přirozená reakce, tělo se chce z obrovské nejistoty dostat zpět do jistoty.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Psycholog👩🏻‍🎓 (@kpsychologovi)


Vraťme se například do pravěku. Víme, že tam někde číhá lev, sice ne úplně před naším obydlím, ale stejně je nám úzko. Přijde na nás? Pokud přijde, kdy? Něco podobného jsme zažívali i v první vlně covidu – tuto obrovskou ztrátu bezpečí. Nevěděli jsme, co se stane zítra, nemohli jsme v podstatě nic plánovat. A na to nejsme zvyklí.

Můžeme se ještě vůbec smát?

Jasně! Já mohu soucítit s lidmi zasaženými válkou, ale je důležité myslet i na sebe. Když já nebudu v pohodě, tak nebudu schopna pomoci ostatním – nebudu schopna zorganizovat sbírku, donést věci, poslat peníze. Ano, můžeme se starat o ostatní, ale pokud se nepostaráme o sebe, tak to stejně nic dobrého ve výsledku nepřinese.

Myslím, že právě i ten úsměv je něco, co nyní potřebujeme. Co nás na chvilku vrátí zpět do „normálu“.

Emoce jsou data, vždy něco signalizují. V tomto případě například, že nám to není jedno, že soucítíme. Strach má i aktivizující formu, která nás nutí „něco dělat“ – proto také pořádáme tolik sbírek a poskytujeme ubytování. I pláč je tudíž legitimní reakce. Ale zase není v pořádku, když se jimi necháme pohltit.

Jak nadále normálně žít, když nám připadá, že už nic nemá smysl?

Řešili jsme teď aktuálně s mými klienty, že si vyčítají, že jdou normálně do práce, nakupovat, že si objednají jídlo, ale někdo ne tak daleko od nás takovou možnost nemá – ba co víc, bojuje o život. Došli jsme k tomu, že je vhodné si obě situace oddělit – mohu cítit lítost, může mi být úzko z aktuální situace, ale zároveň mohu pořád pokračovat v tom, co běžně dělám.

Krizové linky a Linky důvěry v ČR

Je dobré si uvědomit, že tím, že si budu vyčítat svůj běžný život, nikomu – ani sobě – nepomůžu. Když budu ležet doma a nic nedělat, co mi to přinese?

Doporučeno
Úzkosti mě pronásledují na každém kroku, obírají mě o radost a klid. Jak vypadají a co na ně pomáhá? Úzkosti mě pronásledují na každém kroku, obírají mě o radost a klid. Jak vypadají a co na ně pomáhá? 23. července 2024 v 7:00

Opět je nutné zdůraznit, že se jedná o naprosto přirozenou reakci, přeci jen – naboural se nám základní pocit bezpečí. Tělu ani mysli tak nepřipadají naše „běžné“ činnosti, jako například cvičení, smysluplné. Teď chceme hlavně pocit primárního bezpečí, který nenalézáme, když cvičíme, když jdeme s kamarády na pivo.

Nemusíme se do běžných činností úplně nutit, ale je dobré mít nějakou strukturu, plán, režim, o který se mohu opřít. Může to být náš záchytný bod, kterého se během dne chytneme. Myslím, že každý z nás dokáže nalézt rozdíl v tom, kdy už se vyloženě nutíme, a kdy se nám sice nechce, ale víme, že to pro nás ve výsledku bude dobré. Na druhou stranu, když cítím, že se potřebuji najíst, vyspat, odpočinout si, tak si to dovolit.

k psychologovi tereza hrušková
Zdroj: Zdroj: Pavla Melenová/ se souhlasem Terezy Hruškové

Měli by influenceři sdílet svůj content, jako by se nic nestalo?

O tomhle „hejtění“ influencerů se mluvilo nejvíce asi v ten čtvrtek, když to všechno začalo. Nyní si ale myslím, že si lidé uvědomili, že je vážně informace mohou hodně zahltit – až vyčerpat. Uvědomili jsme si, že potřebujeme také vypnout. Potřebujeme i náznak „něčeho normálního“, potřebujeme se zasmát.

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu REFRESHER+

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč by si influenceři měli být vědomi toho, jak své sledující ovlivňují
  • Jak reagovat, když se nám někdo svěří, že není v psychické pohodě
  • Jak poznat, zda jít za psychologem, nebo psychiatrem
  • Proč se lidé často bojí vyhledat pomoc
  • Jak překonat strach z návštěvy u psychologa
  • Co Terezu Hruškovou vedlo k založení projektu „K psychologovi“
Dočíst článek
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 111551 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: Bělení zubů v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentální hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA nebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse