Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. srpna 2023 6:00
Čas čtení 4:32
Tereza Šnajdrová

Sociální sítě ovládl pyžámkový den. Co to je a jaká jsou jeho rizika?

Sociální sítě ovládl pyžámkový den. Co to je a jaká jsou jeho rizika?
Zdroj: Refresher/Eliška Kubů
ZDRAVÍ DUŠEVNÍ ZDRAVÍ MUŽSKÉ ZDRAVÍ PSYCHOLOGIE ZDRAVÍ ŽENSKÉ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Popisujeme, co je to bed rotting neboli pyžámkový den, jak jsme si pro účely tohoto článku přeložili. Na sociálních sítích se objevil nový trend, který odhaluje toxickou stránku self-care.

K bed rottingu neboli k pyžámkovému dni tě může přivést lenost, únava, ale třeba také deprese či jiné psychické potíže. Ačkoli to zní jako zábava, není radno si s tím zahrávat. Tento trend, kterému se na TikToku oddává především generace Z, může mít neblahý vliv na naše fyzické i duševní zdraví. Shrnujeme pro tebe vše, co bys o pyžámkovém dni měl*a vědět.  

Doporučeno
Zombieing je krutý, zraňující a čím dál častější. Co je to za trend v randění a jak se s ním vypořádat? Zombieing je krutý, zraňující a čím dál častější. Co je to za trend v randění a jak se s ním vypořádat? 2. května 2023 9:00

Pyžámkový den ovládl sociální sítě

Když člověk ráno nevyleze z postele, zahrabe se do peřin a v nich také zůstane až do večera, kdy jen zavře oči a odebere se ke spánku. Takový den si někteří ordinují třeba po náročném týdnu v práci či škole, po večírku nebo jen ve chvílích, kdy se cítí „pod psa“.

Podle psychiatričky Jessicy Gold z lékařské fakulty Washingtonovy univerzity je pyžámkový den fajn, pokud si jej naordinuješ sám*sama z vlastní vůle a nepřimějí tě k němu jiné okolnosti. „Pokud pyžámkový den potřebujete a chápete, proč si ho dopřáváte, je to v neprostém pořádku,“ řekla.
 
Během takového líného dne se pak můžeš věnovat činnostem, na které si jindy nenajdeš čas. Můžeš třeba jen relaxovat, koukat na oblíbený seriál nebo popadnout Nintendo a zahrát si nějaké hry.
 
Problémem však je, pokud se z tvého pyžámkového dne stane týden, měsíc, nebo dokonce i delší doba. I takové případy se totiž na sociálních sítích objevují. Z pyžámkového dne se tak vytrácejí slova jako „z vlastní vůle“ nebo „dobrovolně“ a tebe k posteli spíše než odpočinek přikurtují nepříjemné pocity, které budou mít vliv na tvoje duševní i fyzické zdraví.
 
Proto je propagování pyžámkového dne na sociálních sítích tak problematické, či dokonce toxické. Na TikToku je totiž pyžámkový den propagován především generací Z, která jej využívá jako prostředek v boji se stresem, úzkostí či jinými nepříjemnými emocemi, které mohou vést až k depresi.
 
Je tedy pyžámkový den něco, co by mělo být propagováno, nebo naopak od čeho by měla být veřejnost odrazována? Záleží.

Doporučeno
Smích jako nejlepší lék: Pomáhá při depresi či stresu a ovlivňuje i srdce. „Prospívá všemu,“ říká psychiatr Smích jako nejlepší lék: Pomáhá při depresi či stresu a ovlivňuje i srdce. „Prospívá všemu,“ říká psychiatr 26. srpna 2022 6:00

Hrozba pro spánkovou hygienu

Než si naordinuješ pyžámkový den, měl*a bys znát jeho negativní stránku, kterou je třeba hrozba pro tvoji spánkovou hygienu. Odbornictvo se shoduje na tom, že takový den strávený v posteli může mít negativní dopad na spánek. „Pyžámkový den je přesným opakem toho, co by lidé měli dělat,“ řekla doktorka Kelly Glaze Baron z Utažské univerzity.
 
Postel by podle ní měla sloužit pouze ke spánku a intimitě, nikoli k činnostem, jako jsou sledování televize, práce nebo jídlo. Obecně prý platí, že pokud do 30 minut od ulehnutí do postele neusneš nebo jsi během noci déle než 20 minut vzhůru, měl*a bys vstát. Pro obyčejný odpočinek bys pak spíše než do postele měl*a ulehat na gauč, pohovku či usedat na jiné místo, které je ti pohodlné.
 
Pyžámkový den ti totiž může rozhodit spánkový režim, protože si postel začneš spojovat i s jinými aktivitami než jenom se spánkem. Poleháváním v posteli navíc můžeš svému tělu vysílat rozporuplné signály a to pak nebude vědět, kdy je skutečně čas jít spát.
 
Ostatně rozhození spánkového režimu není jediným problémem, který tě kvůli provozování pyžámkových dnů může potkat.

spánek spát postel
Zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio/volně k užití

Pyžámkový den má negativní vliv na duševní zdraví

Ačkoli je pyžámkový den prezentován jako den ke zpomalení, načerpání nových sil a resetování celého těla, nemusí to tak být. Podle psychiatra Simona A. Rega z Albert Einstein College of Medicine je nejdůležitější najít rovnováhu. Příliš mnoho času stráveného v posteli totiž naopak může navodit špatnou náladu nebo zvýšit stres. „Buďte pozorní a nepřehánějte to, bez ohledu na to, jak dobře se v danou chvíli můžete cítit,“ řekl.
 
Pokud pak prý pyžámkový den trvá déle než dva dny, může poukazovat na různé problémy s duševním zdravím. „Nutkání zůstat celý den v posteli, zvláště pokud je to časté, je pravděpodobně o něčem jiném než o dohánění spánku nebo odpočinku. Spíše to poukazuje na vyhýbání se pocitům, stres a podobně,“ dodal s tím, že větší četnost pyžámkových dnů může být spojována s depresí, úzkostmi a jinými duševními problémy.


S tím pak souhlasí také psycholožka Katrina Ostmeyer ze společnosti Beyond the Individual LLC. Nadměrné množství času stráveného v posteli je podle ní známkou deprese a polehávání přispívá k tomu, že člověk tyto pocity přehlíží. „Když trávíme dlouhé dny poleháváním v posteli a jsme pasivní, nedaří se nám zapojit do života,“ řekla. „Svých pacientů*pacientek, kteří se léčí s depresemi, se nejprve ptám, jak tráví svůj volný čas. Snažím se jim pomoci najít způsoby, jak se aktivně zapojit do života, aby našli potěšení i smysl. To pyžámkový den vylučuje,“ dodala.

Doporučeno
Gloria Ramirez byla toxická žena. Svým tělem nakazila 23 zdravotníků, ti omdlévali a nemohli se hýbat Gloria Ramirez byla toxická žena. Svým tělem nakazila 23 zdravotníků, ti omdlévali a nemohli se hýbat 1. května 2024 10:00

Podle psycholožky jde pak ruku v ruce s tímto toxickým trendem i pandemie koronaviru, která nás téměř na dva roky uvěznila v našich domovech a lidé tak v postelích trávili čím dál více času.

Nejsi ve své kůži, ale máš dojem, že to není „dost hrozné“ pro návštěvu doktora?
Anebo máš opravdu naloženo a už to nedáváš? Ať už tě trápí cokoliv, můžeš se obrátit na Linku bezpečí na čísle 116 111, která je pro mladé lidi a studenty do 26 let. Pro dospělé je k dispozici Linka první psychické pomoci, volej 116 123. Obě služby fungují nonstop, bezplatně a anonymně. K dispozici je i chat.

Trend ubližuje i fyzickému zdraví

Kromě psychického zdraví mají pyžámkové dny neblahý vliv i na zdraví fyzické. Lékařka Theresa Marko z Marko Physical Therapy na Manhattanu říká, že čím méně se lidé budou hýbat, tím méně budou schopni se hýbat. „Dlouhodobé ležení v posteli neprospívá svalům ani kloubům. Po několika dnech ležení v posteli začnete ztrácet svalovou hmotu a začnou vám ubývat síly. Když ztratíte svalovou hmotu, budete mít menší oporu pro své klouby, kolena a záda. Každodenní úkoly vám tak budou připadat náročnější, protože budete slabší,“ uvedla.
 
Pyžámkový den pak může negativně ovlivnit i tvoji srdeční funkci. „Když vaše srdce nedostane příležitost dostat se nad odpočinkový stav, povede to k problémům. Bude se z něj odčerpávat méně krve, sníží se přísun kyslíku do svalů a dojde k celkovému poklesu kondice plic a jejich kapacity,“ doplnila.
 
Mezi další zdravotní problémy, které může pyžámkový den zapříčinit, pak patří problémy s krevním oběhem, trávením, klouby a dalším.

žena na posteli, smutná,stres
Zdroj: Unsplash/Kinga Cichewicz

Najdi alternativy pyžámkového dne

Pokud hledáš způsoby, jak si odpočinout, poprat se se stresem nebo úzkostí, radši sáhni po jiných alternativách pyžámkového dne. Někdo raději vyrazí na procházku do přírody, jiný si zasportuje a další se nejlépe zrelaxuje třeba u čtení knih nebo vaření. Možností jsou miliony a je jen a jen na tobě, pro co se rozhodneš.
 
Jestli je přece jenom pyžámkový den tvojí volbou číslo jedna, čas od času si jej dopřát můžeš, ale měj na paměti, že všeho moc škodí. Pokud by se intervaly mezi tvými dny strávenými v posteli začaly zkracovat, řekni si o pomoc. Ať už o pomoc kamarádstva, rodiny, nebo odbornictva. Nedovol, aby peřiny a polštáře zakryly tvé problémy, které by v budoucnu mohly vyústit v něco závažnějšího.

Doporučeno
Ženy mají deprese častěji než muži, ukazuje nová studie Ženy mají deprese častěji než muži, ukazuje nová studie 1. června 2022 14:44
Domů
Sdílet
Diskuse