Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. června 2022 14:44
Čas čtení 0:56
Tereza Šnajdrová

Ženy mají deprese častěji než muži, ukazuje nová studie

Ženy mají deprese častěji než muži, ukazuje nová studie
Zdroj: Unsplash/Anthony Tran/volně k užití
NEWS DUŠEVNÍ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Odborný časopis Lancet publikoval novou studii, která se zaobírá depresí a jejím vznikem. Nejrizikovějším faktorem je samota či sociální izolace, se kterými ve větší míře žijí ženy.

Mezinárodní tým čtyř vědkyň a jednoho vědce vypracoval pro odborný časopis Lancet novou studii, která se zaobírá ranými projevy depresivního onemocnění u lidí ve středním a vyšším věku. Z ní pak vyplývá, že deprese mají častěji diagnostikované ženy a nejrizikovějším faktorem je sociální izolace a samota.

Doporučeno
Jurečka: Chceme zakotvit manželství jako svazek muže a ženy. Manželství pro všechny Sněmovnou neprojde Jurečka: Chceme zakotvit manželství jako svazek muže a ženy. Manželství pro všechny Sněmovnou neprojde 1. června 2022 11:13

Cílem studie je poukázat na to, jak by mohli praktičtí lékaři jednoduchými otázkami zjistit, zda se jejich pacienti necítí sami, a jak by mohli zlepšit preventivní programy. Vědci totiž zjistili, že právě samota a špatné tělesné zdraví přispívají ke vzniku deprese, a to až z 22 %. Těmto projevům je proto nutné předcházet. 

„Tyto rizikové faktory mohou být dány geneticky, ale také životním stylem nebo obtížnými životními situacemi, například smrtí blízké osoby nebo rozpadem vztahu,“ řekla pro iRozhlas Elizabeth Handing, spoluautorka studie. 

Mezi další faktory, které ovlivňují vznik deprese, pak patří i problémy s pohyblivostí, problematické vykonávání každodenních aktivit nebo pociťování zátěže při péči o rodinu. Ze studie pak navíc vyplývá, že ženy mají deprese až dvakrát častěji než muži. 

Made with Flourish

A co naopak může riziko vzniku deprese zmírnit? Podle studie je to například péče o vnoučata, vysoký počet přátel či známých nebo bydlení v blízkosti potomka. 

Mohlo by tě zajímat:
Nejlepší romantické filmy na Netflixu
– V naší filmové databázi najdeš spoustu tipů na různé akční a jiné filmy z celého světa. Objevuj, hodnoť, recenzuj své oblíbené filmy.
10 nejlepších hororů 21. století, které tě možná vyděsí a zaujmou více než hollywoodské strašidelné filmy
Domů
Sdílet
Diskuse