Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
1. června 2022 11:13
Čas čtení 1:17
Tereza Šnajdrová

Jurečka: Chceme zakotvit manželství jako svazek muže a ženy. Manželství pro všechny Sněmovnou neprojde

Jurečka: Chceme zakotvit manželství jako svazek muže a ženy. Manželství pro všechny Sněmovnou neprojde
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS MARIAN JUREČKA
Uložit Uložené

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v rozhovoru pro Novinky řekl, že poslancům již brzy předloží návrh na ústavní zakotvení manželství jako svazku muže a ženy. Manželství pro všechny podle něj konzervativní Sněmovnou neprojde.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v rozhovoru pro Novinky řekl, že jeho strana v následujících týdnech předloží poslancům návrh na ústavní zakotvení manželství jako svazku muže a ženy. Sněmovna je podle něj konzervativní a manželství párů stejného pohlaví přes ni pravděpodobně neprojde.

Doporučeno
Jak se staví české politické strany k manželství párů stejného pohlaví? Zeptali jsme se jich Jak se staví české politické strany k manželství párů stejného pohlaví? Zeptali jsme se jich 15. září 2021 15:18

„Myslím, že reálně může příběh skončit návrhem na ústavní definici manželství jako svazku muže a ženy. Může se stát, že do ústavy projde spíše tato varianta,“ uvedl Jurečka s tím, že lidovci návrh předloží Sněmovně v příštích týdnech. 

Koaliční poslanci prý v následujících dnech chtějí předložit i návrh na schválení manželství pro všechny, což Jurečka nebude vnímat jako porušení koaliční smlouvy, ale zároveň si nemyslí, že by návrh Sněmovnou prošel. „Když se dívám na dnešní Sněmovnu, tak bych řekl, že je ještě o něco konzervativnější než ta minulá. Nemyslím si, že tento návrh na stejnopohlavní sňatky, který je diskutován a bude podán, má šanci projít,“ pokračoval ministr.

„Držíme se toho, co je v našem koaličním prohlášení, a sice, že jsme připraveni jednat o úpravách registrovaného partnerství v rámci novely občanského zákoníku. Aktivně se hlásím k tomu, že jsem připraven to podpořit. Myslím, že jsou tam věci, které je potřeba upravit a narovnat. Nebudu ale podporovat, že je tady institut manželství pro všechny,“ dodal Jurečka.

Manželství pro všechny naopak podporují Piráti i STAN. „Věříme, že všichni lidé mají mít stejná práva i povinnosti. Dnes statisíce LGBT+ lidí nemají možnost uzavřít sňatek, kvůli čemuž společně s jejich dětmi přichází o právní jistoty. Manželství pro všechny proto dlouhodobě podporujeme,“ řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš pro REFRESHER.

Ostatní strany budou mít volné hlasování a zatím není jisté, kteří poslanci návrh podpoří a kteří nikoli. 

Mohlo by tě zajímat:
Nejlepší romantické filmy na Netflixu
– V naší filmové databázi najdeš spoustu tipů na různé akční a jiné filmy z celého světa. Objevuj, hodnoť, recenzuj své oblíbené filmy.
10 nejlepších hororů 21. století, které tě možná vyděsí a zaujmou více než hollywoodské strašidelné filmy
Domů
Sdílet
Diskuse