Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
2. května 2023 9:00
Čas čtení 4:04
Tereza Šnajdrová

Zombieing je krutý, zraňující a čím dál častější. Co je to za trend v randění a jak se s ním vypořádat?

Zombieing je krutý, zraňující a čím dál častější. Co je to za trend v randění a jak se s ním vypořádat?
Zdroj: REFRESHER/Eliška Kubů
ZAJÍMAVOSTI VZTAHY
Uložit Uložené

Ghosting, ať už se ti stal, nebo ne, pravděpodobně znáš. V oblasti randění se však objevil nový pojem: zombieing.

Jedná se vlastně o ghosting na o stupeň vyšší úrovni. Dotyčný*dotyčná ti přestane odepisovat či brát telefon, ale za pár měsíců se pokusí vrátit do tvého života, jako by se nic nedělo. Zombieing se nyní stává trendem, který je psychicky náročnější a krutější než ghosting. Jak se s ním vypořádat?

Doporučeno
Nešvar dnešní doby jménem ghosting: Co to je? A jak se v jeho případě zachovat? Nešvar dnešní doby jménem ghosting: Co to je? A jak se v jeho případě zachovat? 6. října 2020 19:25

Zombieing ublíží víc než ghosting

Zombieing je krutější příbuzný ghostingu. S někým se seznámíš, třeba i proběhne pár schůzek, a pak ti dotyčný*dotyčná přestane bez varování či vysvětlení odepisovat a brát telefon. Jenže na rozdíl od ghostingu, s nímž se setkala velká část populace, se bude chtít tzv. zombík po pár týdnech či měsících vrátit do tvého života. A navíc bude dělat, jako by se nic nedělo.
 
Zombieing se může odehrávat jak na seznamovacích aplikacích u lidí, s nimiž se teprve poznáváš, tak i u bývalých partnerů*partnerek. V praxi to vypadá tak, že jakmile se po zlomení srdce začneš zotavovat, uzdravíš se a třeba si i odstraníš společné fotografie ze sociálních sítí a dotyčného*dotyčnou si zablokuješ, ona osoba natáhne ruce a bude se chtít vrátit zpět do tvého života. Aby se tě znovu zmocnila a měla nad tebou citovou kontrolu.
 
Pak tu máme také příležitostné zombíky, tedy ty, kteří se tě nejprve rozhodli vyghostovat, odešli za jiným*jinou, a jakmile jim to nevyšlo, začali se vtírat zpět do tvého života. Ať už třeba lajkováním fotek na Instagramu, nebo posíláním vtipných memů a gifů.
 
Zombieing je v každém případě, stejně jako ghosting, neuctivý, sobecký a dokáže velmi ublížit. „Nikdy není příjemné, když vás někdo opustí, ale pokud se váš protějšek vrátí, aby s vámi znovu navázal kontakt, máte co dočinění se seznamovací zombie,“ popsala Lara Besbrode, odbornice na seznamování a zakladatelka seznamovací agentury The Matchmaker. Zombienig podle ní patří mezi nejhorší možné scénáře, které mohou během randění nastat. Osoba, která narazila na zombíka, je zmatená, netuší, co udělala špatně, a hlavně je raněná.

kult krasy
Zdroj: REFRESHER/Eliška Kubů

Motivy zombieingu jsou různé

Zraňující trend je na vzestupu. Jaké jsou motivy lidí, kteří si rádi pohrávají s city svých protějšků, pak se vytratí, a nakonec se vrátí jako zombie, která právě vstala z mrtvých? Jedním z motivů může být podle sexuální expertky Marly Renee Stewart jednoduše nuda. „Pokud se někdo dopustí zombieingu, důvodem může být to, že se nudí a chce se vrátit ke zdroji zábavy,“ uvedla.
 
Podle sexuální terapeutky Kate Balestrieri tzv. zombíci pouze hledají pozornost. „Chtějí zjistit, zda na ně ještě budete reagovat, zda jim věnujete pozornost. Návrat používají jako způsob, jak se ujistit, že o ně někdo stojí. Třeba když se sami se sebou cítí špatně,“ řekla. Zároveň však dodala, že existuje i laskavější způsob, jak toto chování vysvětlit. „Možná si uvědomují, že propásli příležitost vás poznat, a doufají, že dostanou ještě jednu šanci. Nebo jsou opravdu mizerní v komunikaci a nemysleli to nijak zle. Někdy se třeba i ozvou proto, že se cítí provinile a chtějí vědět, jestli se na ně zlobíte nebo jestli jste v pořádku,“ dodala.
 
Důvody pak mohou být například i deprese, úzkost, ztráta nebo smutek. Dotyčný*dotyčná se třeba rozhodne, že své hluboce osobní věci nechce sdílet s někým novým, a raději se vytratí z jeho života. Když se pak po psychické stránce cítí lépe, rád*a by se do života toho druhého vrátil*a. „Roli při prohlubování tohoto trendu mohou hrát také hluboce zakořeněná traumata. Ať už jde o kombinaci těchto faktorů, špatnou morálku, nebo nízkou emoční inteligenci, je důležité chránit především sebe a naučit se včas rozpoznat zombíka. Důvěřujte svému instinktu,“ doplnila Lara Besbrode.

Doporučeno
Fotit bílé lidi začne být po čase nudné: Český fotograf Martin Gabriel Pavel se nebojí nahoty a nejvíce objednávek má z USA Fotit bílé lidi začne být po čase nudné: Český fotograf Martin Gabriel Pavel se nebojí nahoty a nejvíce objednávek má z USA 24. dubna 2023 6:00

Jak na zombieing reagovat?

To, jak se na zombieing rozhodneš zareagovat, závisí jen na tobě. Situaci si můžeš nechat vysvětlit a dát zombíkovi druhou šanci, nebo jej můžeš ignorovat. Zamysli se nad tím, jak se váš vztah vyvíjel předtím, než tě protějšek odřízl, a promysli i to, zda ti neublíží, pokud se mu rozhodneš dát druhou šanci. Pokud je zombík ochotný ti vysvětlit, proč tě vyghostoval, můžeš jej vyslechnout a případně mu dát druhou šanci. Pokud máš však z jeho vysvětlení pocit, že se pouze nudí, druhou šanci mu nedávej.
 
Podle Balestrieri je však lepší si nechat situaci vysvětlit. „Nemá cenu nad důvody jen spekulovat a něco se domnívat. Zároveň však mějte na mysli, že pokud dotyčný není dobrý v komunikaci nebo jen prostě odešel za ‚lepším‘, teď se vrací a očekává, že ho přijmete, nelze to omluvit. Přinejmenším se zeptejte, co se stalo, proč se vrátil a zda má v plánu vás ještě někdy vyghostovat,“ uvedla. „Někteří lidé mohou mít dobrý důvod, proč se přestali ozývat, nebo se třeba během odloučení něco naučili. Pokud se jedná o někoho, koho opravdu chcete poznat, buďte opatrní a dejte mu druhou šanci,“ dodala.
 
Pokud se ti však zdá výmluva podezřelá, raději důvěřuj svému instinktu. Člověka, který se z čista jasna vypařil ze tvého života jako pára nad hrncem, můžeš s klidem v duši navždy vymazat ze svého života. Od randění si dej oddych a vyrovnej se s tím, že ne všechny potenciální vztahy se budou vyvíjet tak, jak si přeješ, a neplatí, že by to vždy byla tvoje chyba.
 
V případě, že jsi tím zombíkem ty a chystáš se znovu napsat svému protějšku, polož si tyto otázky: Děláš to kvůli sexu? Potřebuješ, aby tě někdo bavil? Nudíš se? Buď upřímný*upřímná v tom, proč jsi ghostoval*a a proč se chceš nyní do života svého protějšku vrátit. Pak jej nech rozhodnout se, zda ti dá druhou šanci, nebo ne.

Doporučeno
„To, že mám vagínu, neznamená, že musím rodit.“ Vyzpovídali jsme 3 ženy, které podstoupily dobrovolnou sterilizaci „To, že mám vagínu, neznamená, že musím rodit.“ Vyzpovídali jsme 3 ženy, které podstoupily dobrovolnou sterilizaci 28. února 2023 8:00

Trend náročný na psychiku

Každý, kdo se stal obětí ghostignu, ví, že je to jako kopanec do zubů. „Ignorování může v lidech vyvolávat pochybnosti o nich samotných a může vést k pocitu, že nejsou hodni pozornosti. To, že se pak zombík vrátí, jako by se nic nedělo, může situaci ještě více zamotat,“ dodala doktorka Lara Besbrode.
 
Tzv. zombíci podle ní mají talent vyvolat v tobě pocit, že jsi byl*a podveden*a, což může být neuvěřitelně škodlivé. Zombieing tě může snadno psychicky poznamenat, můžeš se kvůli němu cítit nechtěně, odmítnutě a opuštěně. Být obětí zombieingu může být také skličující, odrazující a může trvat týdny i měsíce, než se z něj vzpamatuješ a znovu se odhodláš hledat toho pravého nebo tu pravou. Člověk se prostě nechce znovu spálit, nechce se stát obětí zombieingu.

Domů
Sdílet
Diskuse