Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. srpna 2022 6:00
Čas čtení 6:20
Ondřej Jarůšek

Smích jako nejlepší lék: Pomáhá při depresi či stresu a ovlivňuje i srdce. „Prospívá všemu,“ říká psychiatr

Smích jako nejlepší lék: Pomáhá při depresi či stresu a ovlivňuje i srdce. „Prospívá všemu,“ říká psychiatr
Zdroj: Unsplash/Alex Robinson/volně k užití
ZDRAVÍ DUŠEVNÍ ZDRAVÍ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Čemu všemu v našem těle prospívá smích, co se děje v mozku a na co si dát pozor? Zeptali jsme se uznávaného psychiatra Karla Nešpora. O pozitivních účincích smíchu vyšla také celá řada odborných studií.

Ne vždycky nám je do smíchu. Pravděpodobně čas od času zažíváš i ty poklesy nálad, pocity úzkosti, smutku. Ty mohou přerůst i do deprese, jednoho z nejčastějších duševních onemocnění, které negativně ovlivňuje prakticky každý aspekt života –⁠ co prožíváš, jak vypadáš, jak se rozhoduješ a jak jednáš.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se s depresemi potýká celosvětově přibližně 280 milionů lidí, většina z nich přitom nepodstupuje žádnou léčbu. Mezi důvody patří nedostatek odborných pracovníků v dané oblasti, ale i společenské stigma, které se s duševními problémy stále (bohužel) pojí.

Doporučeno
Nic mi není, mám jen depresi Nic mi není, mám jen depresi 2. května 2020 12:30
Refresher se dlouhodobě věnuje problematice duševního zdraví a jak o něj pečovat. Přečíst si můžeš například náš rozhovor o strachu z projevování emocí, jak vypadá návštěva u psychologa nebo rady, jak bojovat s trémou. Pro více podobných článků sleduj naše téma zaměřené na dušení zdraví a přidej se do našeho Refresher+ klubu.

Smích jako lék na depresi?

Situace ve světě v oblasti psychického zdraví je problémem dlouhodobě, v posledních letech ji však výrazně zhoršila pandemie koronaviru. Podle dat Světové zdravotnické organizace se jen za první rok pandemie zvýšil výskyt depresí a úzkostí o 25 procent. Následky pandemie mohou být ale ve skutečnosti ještě daleko hlubší. „Informace, které dnes máme o dopadu covidu-19 na duševní zdraví, jsou pouhou špičkou ledovce,“ řekl v březnu letošního roku Tedros Adhanom Ghebreyesus, generální ředitel WHO. Nejvíce přitom byli zasaženi mladí lidé a ženy.

Anketa:
Cítíš, že se pandemie negativně podepsala i na tvých pocitech?
Musím přiznat, že mě to sundalo.
Nemám ten dojem.
Musím přiznat, že mě to sundalo.
41 %
Nemám ten dojem.
59 %

Lidí s duševními problémy přibylo i v Česku. Podle dat, která shromáždila Psychiatrická společnost ČLS JEP, zaznamenalo během pandemie nárůst pacientů s depresemi či úzkostnou poruchou více než 80 procent lékařů.

deprese
Zdroj: Pxhere/mohamad hassan/volně k užití

Pokud máš psychické problémy nebo zažíváš nadmíru stresu z každodenního života i ty, neboj se o tom mluvit a zvaž vyhledání terapie. To, co zažíváš ty, zažívají i jiní. Jako nástavba k odborné pomoci existují ale i další metody, kterými můžeš své psychice výrazně prospět, a to například právě díky smíchu. Jak prokázala řada vědeckých studií, smích má na naše celkové zdraví a kvalitu života zásadní vliv a pomoct nám může nejen po psychické, ale dokonce i fyzické stránce. 

Anketa:
Co ty a terapie?
Nepotřebuju, nechci.
Nemůžu se k tomu rozhoupat.
Mám už nějaké zkušenosti.
Chodím.
Nepotřebuju, nechci.
37 %
Nemůžu se k tomu rozhoupat.
18 %
Mám už nějaké zkušenosti.
24 %
Chodím.
21 %

To, jak důležitý je smích také pro tvé mentální i tělesné zdraví, pro Refresher popsal uznávaný český psychiatr Karel Nešpor, který o léčivých účincích smíchu vydal i několik knih. „S jistou mírou zjednodušení lze říci, že veselost, smích a úsměv prospívají všemu. Stres vyvolává nebo komplikuje většinu nemocí a smích, úsměv a veselost naopak uklidňují. To posílí imunitu, zlepší trávení, zmírní bolest, prospěje to psychice i spánku, zlepší kvalitu života a tak dále,“ popsal Nešpor pozitivní účinky smíchu.

Doporučeno
Psychiatr Karel Nešpor: Sesbíral jsem nebo vytvořil 239 typů smíchu. Nejúčinnější je ten Lišácký (Rozhovor) Psychiatr Karel Nešpor: Sesbíral jsem nebo vytvořil 239 typů smíchu. Nejúčinnější je ten Lišácký (Rozhovor) 27. května 2021 11:49

Mozek a smích

Smích ti pomáhá vyplavovat dopamin, nazývaný také jako hormon štěstí. I díky tomu se smích nebo terapie smíchem řadí mezi neinvazivní, alternativní způsoby léčby depresí a pomáhá se zvládáním stresu. Kromě toho jedna britská studie prokázala, že smích může přinášet také úlevu od bolesti. Pozitivní účinky smíchu jsou vědecky podložené a jeho benefity jsou jedním z hlavních důvodů, proč se dětské pacienty pokouší rozesmát profesionální nemocniční klauni. Ostatně už i Hippokratés, otec medicíny, před více než dvěma tisíci lety ordinoval smích jako léčbu.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 120283 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se naučíš po odemknutí?

  • Co se ve tvém mozku děje, když se směješ.
  • Jak smích pomáhá tvé mysli i tělu.
  • Na co dalšího má smích ještě vliv.
  • Jednoduchou techniku na lepší náladu, když ti zrovna do smíchu není.
  • Kdy může být smích nebezpečný a na co si dávat pozor.
Domů
Sdílet
Diskuse