Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. září 2023 15:17
Čas čtení 0:47
Tereza Patočková

Vědecké obci se podařilo vypěstovat lidskou ledvinu uvnitř prasat

Vědecké obci se podařilo vypěstovat lidskou ledvinu uvnitř prasat
Zdroj: Unsplash/Diego San
ZAJÍMAVOSTI VĚDA
Uložit Uložené

Vědecká skupina z Guangzhou Institutes of Biomedicine and Health úspěšně vytvořila chimérická embrya obsahující kombinaci lidských a prasečích buněk.

Po přenosu do náhradních prasečích matek měly vyvíjející se humanizované ledviny po 28 dnech normální strukturu a tvorbu tubulů. Informoval o tom web ScienceDaily.

Je to poprvé, kdy se vědcům podařilo vypěstovat pevný humanizovaný orgán uvnitř jiného živočišného druhu, ačkoli v předchozích studiích už byly použity podobné metody k vytvoření lidských tkání, jako je krev nebo kosterní sval.

„Krysí orgány byly vyrobeny v myších a myší orgány byly vyrobeny v potkanech, ale předchozí pokusy vypěstovat lidské orgány v prasatech zatím nebyly úspěšné,“ říká vedoucí autor Liangxue z Guangzhou Institutes of Biomedicine and Health, Chinese Academy of Sciences a Wuyi University.

Doporučeno
Ústí nad Labem šokuje zahraniční média i sportovní svět. Otec zaplatil synovi místo v sestavě, jenže ten fotbal nikdy nehrál Ústí nad Labem šokuje zahraniční média i sportovní svět. Otec zaplatil synovi místo v sestavě, jenže ten fotbal nikdy nehrál 15. září 2023 11:39

Výzkumníci se zaměřili na ledviny, protože jsou jedním z prvních orgánů, které se vyvíjejí, a jsou také nejčastěji transplantovaným orgánem v lidské medicíně. Aby taková ledvina mohla být transplantována do člověka, však ještě bude trvat, je to ale dlouhodobý cíl. Vypěstování plně funkčního humánního orgánu u prasete by vyžadovalo některé další kroky, protože orgány se skládají z více typů buněk a tkání.

V této studii vědci vytvořili niku pouze pro jednu podskupinu buněk, což znamená, že ledviny měly cévní buňky prasečího původu, což by podle vědců mohlo způsobit odmítnutí orgánu, pokud by byly použity v případě transplantace.

Domů
Sdílet
Diskuse