Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
25. září 2023 9:43
Čas čtení 0:32
TASR

Samoléčba může být nebezpečná při jakékoli zdravotní diagnóze

ZDRAVÍ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Může vést k různým komplikacím. Důležité je proto vždy vyhledat radu a péči lékaře. Apelují na to Slovenská kardiologická společnost, Slovenská nadace srdce a Unie pro zdravější srdce.

„Samodiagnostikování a samoléčba mohou vést k nesprávné diagnóze. Symptomy, které považujete za problém s vysokým cholesterolem nebo krevním tlakem, mohou být skutečně způsobeny jiným zdravotním problémem. A ten může být ještě vážnější,“ přiblížily zdravotní organizace.

Při nesprávném určení příčiny si lidé mohou nesprávně zvolit přírodní lék a mohou tak změnit závažnost a rychlost zhoršování onemocnění. „U některých přírodních léčiv může existovat interakce s jinými léky, které již užíváte, což může vést k nebezpečným vedlejším účinkům,“ upozornily organizace. Při samoléčbě mohou pacienti také nevědomě užívat příliš velké dávky léčiv.

rýma
Zdroj: Unsplash/Brittany Colette/volně k použití


Možným rizikem samoléčby je mimo jiné i časová ztráta. „Pokud zmeškáte příležitost vyhledat profesionální léčbu, mohou se vaše zdravotní problémy zhoršovat a bude vám déle trvat, než dosáhnete stabilizace nebo zlepšení,“ doplnily organizace. Problémem podle nich je i chybějící monitorování a hodnocení hladiny cholesterolu a krevního tlaku.

Domů
Sdílet
Diskuse