Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. září 2023 14:15
Čas čtení 1:07
Radim Šlechta

Trpíš arachnofobií? Neklikej! Vědecký tým v Austrálii objevil fosilii „gigantického“ pavouka

Trpíš arachnofobií? Neklikej! Vědecký tým v Austrálii objevil fosilii „gigantického“ pavouka
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití
NEWS VĚDA ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Nový objev prý vypovídá i o tom, jak se v Austrálii měnilo životní prostředí.

Vědecký tým v Novém Jižním Walesu našel obřího sklípkana, který pravděpodobně žil před 11 až 16 miliony let. Megamonodontium mccluskyi, jak exemplář tým pojmenoval, pravděpodobně žil v období miocénu v oblastech, které byly kdysi bujným deštným pralesem. Poznatky zveřejnil vědecký časopis Zoological Journal of the Linnean Society.

Doporučeno
Dělají potíže po celém světě, teď doputovali do Evropy. Ohniví mravenci umí lovit i ptáky a do roku 2050 mohou být až v Irsku Dělají potíže po celém světě, teď doputovali do Evropy. Ohniví mravenci umí lovit i ptáky a do roku 2050 mohou být až v Irsku 12. září 2023 14:17

„Na celém kontinentu se dosud objevily pouze čtyři fosilie pavouků, což komplikuje pochopení jejich evoluční historie,“ uvedl paleontolog Matthew McCurry z University of South Wales. Podle něj je nový objev významný právě proto, že odhaluje nové informace o vymírání pavouků.


„Nejbližší žijící příbuzný této fosilie nyní žije ve vlhkých lesích od Singapuru až po Papuu Novou Guineu. To naznačuje, že tato skupina kdysi obývala podobná prostředí v pevninské Austrálii, ale následně vyhynula, protože Austrálie se stala více suchou,“ doplňuje McCurry.

Zachovalý stav fosilie prý pomohl týmu zařadit vyhynulého pavouka do rodiny současných sklípkanů. K tomu využil skenovací elektronovou mikroskopii, která umožnila studovat drobné detaily drápků a řas na pedipalpách, nohách i těle pavouka. Exemplář má sice „pouhých“ pět centimetrů, je ale přibližně pětkrát větší než jeho současní příbuzní rodu Monodontium.

Doporučeno
Penny Market musel zavřít kvůli pavoukovi, jehož jed způsobuje dlouhou a bolestivou erekci. Zvíře se nenašlo Penny Market musel zavřít kvůli pavoukovi, jehož jed způsobuje dlouhou a bolestivou erekci. Zvíře se nenašlo 11. srpna 2023 15:30

Zpráva výzkumného týmu nám podle něj ukazuje také hlubší informace o tom, jak v minulosti vypadala Austrálie a příroda v ní. Skutečnost, že pavouk pravděpodobně žil v deštném pralese, znamená, že oblast byla výrazně vlhčí než v současnosti. I to by mohlo pomoci v dalším výzkumu, jak oteplování měnilo formy života a jak by je mohlo měnit i nadále. 

Domů
Sdílet
Diskuse