Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. října 2023 15:00
Čas čtení 3:17
Marek Pros

Týden jsme testovali nový iPhone 15. Vyplatí se za něj vysolit 30 tisíc, nebo to je škoda peněz?

Týden jsme testovali nový iPhone 15. Vyplatí se za něj vysolit 30 tisíc, nebo to je škoda peněz?
Zdroj: Apple / Refresher
TECH APPLE IPHONE
Uložit Uložené

Na testování nových telefonů od Applu jsme sáhli po nejdostupnější řadě a vyhnuli jsme se drahým „próčkám“. V ruce jsme měli týden modrý iPhone 15 Plus 512 GB, který se prodává za 36 tisíc korun.

Klasický model a pluskový se od sebe ani tentokrát funkčně zásadně neliší. Hlavními rozdíly jsou velikost obrazovky a baterie (a tedy i výdrž) a samozřejmě cenovka.

 
Jdeme to rozbalit

Nové iPhony konečně dostávají port USB-C. Hurá! V krabičce samozřejmě žádnou nabíječku nenajdeš, pouze kabel. Dobrou zprávou ale je, že si tak už nikdy nemusíš kupovat žádnou speciální pro iPhony. Apple doporučuje nabíječky s výkonem 20 W, ale 30W ti dobije telefon během prvních 50 minut o dost rychleji.

Doporučeno
Apple konečně vydal iOS 17. Podívej se, jak vylepší tvůj iPhone a jak si nastavit nálepky z vlastních fotek Apple konečně vydal iOS 17. Podívej se, jak vylepší tvůj iPhone a jak si nastavit nálepky z vlastních fotek 19. září 2023 12:56

USB-C samozřejmě znamená další výhody – k telefonu teď připojíš (bez nutnosti redukce) takřka cokoliv a můžeš přes iPhone dobíjet i chytré hodinky a sluchátka nebo rovnou přenášet obraz telefonu na monitor. USB-C je vlastně ta nejpříjemnější změna na celé patnáctkové řadě. 

Vylepšení doznal i hlavní fotoaparát, který je vybavený 48Mpx snímačem se slučováním pixelů. Jestli ti tohle nic moc neříká, tak se vlastně nic neděje. Ve výsledku bys měl*a pořizovat kvalitnější fotky, i když budeš dvojnásobně zoomovat. Design ostrůvku fotoaparátu je pořád stejný, takže pokud nemáš kryt, je poměrně vystouplý včetně čoček foťáku. Moc hezky to nevypadá, ale za ty roky jsme si na to už zvykli. 

Dynamic Island na iPhone 15.
Dynamic Island na iPhone 15. Zdroj: Apple / Refresher

Velikost displeje zůstává oproti předchozí řadě stejná (6,7"), iPhone 15 Plus ale teď flexí s dvakrát jasnějším panelem OLED a konečně nahrazuje starý výřez panelem Dynamic Island. V praxi si na něj hned zvykneš a velké výřezy u starých iPhonů ti budou připadat jako old school. S Dynamic Islandem přirozeně pracuje Face ID nebo přehrávač hudby. Sice je to taková blbůstka, která vlastně k ničemu moc není, ale potěší to. 

 
Design není nutné přehnaně pitvat, phone v ruce sedí velmi příjemně, hliníkový rám plynule přechází do skleněného povrchu, nikde nejsou žádné mezery ani nesrovnalosti, klasicky čistá práce. Telefon váží pouhých 201 gramů a jeho profil měří 7,8 mm, takže je radost ho držet. A jako každý iPhone posledních několika generací má i tento certifikaci IP68 proti vodě a prachu.

Po stranách je vše při starém, nová přizpůsobitelná klávesa Action nahradila přepínač Mute pouze u modelů Pro.

Kapacita baterie iPhonu 15 Plus je o trochu větší než u předchozí generace a podle testů zahraničních webů se přibližuje i modelu 15 Pro Max, což je super. Nám klidně vydržela dva dny v kuse, když jsme ji měli v běžném provozu (hodinu denně TikTok, trocha Redditu, X a Instagramu, psaní zpráv, telefonování, půl hodinka FaceTime atd.).

 
Jak to fotí?

Jestli jsi někdy v posledních letech fotil*a s iPhonem, tak u nového modelu tě nic nepřekvapí. Zahrnuje všechny starší funkce – Smart HDR, Noční režim a Deep Fusion i loňský Photonic Engine.

Focení krajiny iPhonem 15.
Focení krajiny iPhonem 15. Zdroj: Apple / Refresher

Fotoaparáty jsou propojené, takže při různém zoomování i přepínání režimů ti správně nastaví expozici a mapování tónů. Rozhraní fotoaparátu má tři režimy: 0,5×, 1× a 2×. Přepínáš mezi nimi jednoduše prstem. 

 
Fotky se ti ukládají ve standardním rozlišení 24 Mpx (z hlavního fotoaparátu), ale v nastavení si můžeš vybrat, jestli budeš fotit „jen“ v rozlišení 12 Mpx, nebo to napálíš na 48 Mpx. V detailech to je opravdu poznat a můžeš si pak z fotky dělat detailnější ořezy. 

Apple pokračuje v úsilí o dosažení svého cíle do roku 2030, aby byl každý produkt uhlíkově neutrální. iPhone 15 a iPhone 15 Plus nyní využívají recyklovaný kobalt v baterii a 100 procent recyklované mědi v hlavní baterii. Oba modely také obsahují 75 procent recyklovaného hliníku v krytu, 100 procent recyklovaných vzácných zemin ve všech magnetech a 100 procent recyklovaného zlata v USB-C konektoru.

Selfíčka pořád nejsou žádná sláva, co by sis dal*a na zeď za rámeček, ale svoji práci přední kamera zvládá. Jsou poměrně ostré s přirozenými barvami a pořídíš docela fajn fotky i při slabším osvětlení. Tu pravou zábavu ale nabízejí zadní čočky. 

iPhone 15
Zdroj: Apple / Refresher

Největší vychytávkou je upravený portrétní režim, kdy vyfotíš „obyčejnou“ fotku, a pokud je na ní člověk nebo zvíře (iPhone to automaticky rozpozná), tak si ji následně můžeš upravit do portrétní fotky s klasicky máznutým pozadím. Zároveň si můžeš hrát s hloubkou ostrosti, přepínat, na koho se záběr zaostří, možností je dost a je to zábava.  

Vyplatí se?

Záleží hlavně na tom, jaký iPhone máš a jak jsi s ním happy. Pokud v ruce držíš loňský model, tak důvodů, proč si pořizovat nový telefon, upřímně moc není. Design je navíc pořád stejný. Dynamic Island u běžné řady je fajn fíčura, ale není to věc, co by tě vystřelila z bot. Lepší foťák je taky fajn, ale pořád se nejedná o revoluci.

Doporučeno
Vybíjí se ti v zimě iPhone rychleji? Díky těmto tipům vydrží déle nabitý Vybíjí se ti v zimě iPhone rychleji? Díky těmto tipům vydrží déle nabitý 11. prosince 2023 12:00

Pokud máš třeba iPhone 12 nebo nižší a chceš nový iPhone, tak základní verze za 24 tisíc korun zní už hodně lákavě a relativně dostupně. U vyšších modelů a cen si pak musíš dát plusy a minusy vedle sebe a sám*sama si říct, jak moc jsou pro tebe za tyhle peníze důležité. 

Cenové porovnání základních iPhonů 15: 

  • iPhone 15 128 GB stojí 23 990 korun.
  • iPhone 15 256 GB stojí 26 990 korun.
  • iPhone 15 512 GB stojí 32 990 korun.
  • iPhone 15 Plus 256 GB stojí 29 990 korun.
  • iPhone 15 Plus 512 GB stojí 35 990 korun. 
Domů
Sdílet
Diskuse