Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Radegast.
10. října 2023 14:00
Čas čtení 2:14
Sponzorovaný obsah

Oko norka, harfy šum... Český pivovar dokázal uvařit pivo ze vzduchu, technologii vyvinuli na ČVUT

Oko norka, harfy šum... Český pivovar dokázal uvařit pivo ze vzduchu, technologii vyvinuli na ČVUT
Zdroj: Unsplash/Fábio Alves
GASTRO ČESKÉ PIVO UDRŽITELNOST
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Unikátní česká technologie přináší nové možnosti nejen v pivovarnictví.

Jestli patříš k milovníkům piva, tahle zpráva by ti rozhodně neměla ujít. Český pivovar Radegast dokázal jako první ve střední Evropě uvařit pivo ze vzdušné vlhkosti. Díky technologii vyvinuté na pražské ČVUT vznikla limitovaná edice extra hořkého ležáku. Cílem pivovaru bylo poukázat na možnosti, jak snížit při vaření piva spotřebu vody. Příležitost ochutnat toto pivo však mělo jen pár lidí.

Pivo z mlhy, klimatizace i ze vzduchu

Nápad získávat vodu na výrobu piva udržitelněji už pár pivovarů na světě dostalo, není jich však zatím mnoho. Povedlo se to například na jednom z nejsušších míst světa, poblíž pouště Atacama. Pivovar Atrapaniebla Brewery v Chile vlastní speciální sítě, na kterých se sráží mlha. Takto sraženou vodu pak používá k vaření piva. Americký pivovar East Village Brewing Company zase použil k výrobě piva zkondenzovanou vodu z letištní klimatizace.

Další originální nápad vznikl u nás v Česku. Zaměstnanci pivovaru Radegast využili technologické zařízení EWA, které dokáže získávat vodu ze vzduchu. Vývoj zařízení probíhal na ČVUT a jedná se o stejnou technologii jako u přístroje S.A.W.E.R., který v roce 2020 zazářil na výstavě EXPO v Dubaji. Přístroj je schopný získávat vodu i v extrémně suchém prostředí, jako je například poušť. Díky tomu se používá hlavně jako nouzový zdroj pitné vody v suchých oblastech. V rámci výstavy dokázal vyrobit denně 1 300 litrů vody, a to není maximální kapacita.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený ČVUT v Praze (@cvutpraha)

Výkon přístroje EWA je nižší, ve velmi suchých podmínkách dokáže vygenerovat přibližně 35 litrů vody za den. Na pokrytí objemu výroby pivovaru to tak zatím zdaleka nestačí. Podle vedoucího týmu S.A.W.E.R. Tomáše Matušky by také pivo vyšlo několikanásobně dráž, než je cena, za kterou se aktuálně prodává. „Pro průmyslovou výrobu piva by získávání vody v takových podmínkách bylo nemožné, nebo přinejmenším velmi nákladné,“ řekl. Proto se vyrobilo jen pár láhví, které už se v současnosti nedají sehnat. Cílem nebylo zařadit pivo do prodeje, ale demonstrovat, že se pomocí technologie dá omezit spotřeba vody, která v pivovarnictví není malá.

Většina pivovarů na světě spotřebuje na výrobu půllitru piva přibližně 2 litry vody. V České republice je to kolem 1,7 litru vody, pár z nich dokáže půllitr piva vyrobit z 1,5 litru vody. Radegast se dlouhodobě snaží o snížení a jeho spotřeba činí 1,15 litru vody na půllitr piva.
více o projektu radegast

Extra hořké – jako budoucnost bez vody

Život je hořký, bohudík. Tak zní slogan pivovaru, který se ležákem Radegast Futur povedl naplnit více než obvykle. Extra hořký ležák má přes 60 jednotek hořkosti (IBU). Pro představu: většina v Česku uvařených ležáků má hořkost kolem 30 jednotek. Pivovar tím demonstruje, že vařit pivo bez vody jde, ale není to zrovna sladká budoucnost. Navazuje tak na svou dlouhodobou snahu informovat o nutnosti snižovat spotřebu vody a chránit vodní zdroje, abychom je mohli využívat za desítky i stovky let.

radegast futur
Zdroj: Plzeňský Prazdroj
Množství srážek se v Česku meziročně příliš nemění, zvyšuje se však odtok vody. Oproti 10,8 milionu metrů krychlových vody v roce 2021 odteklo 14 milionů metrů krychlových. Dochází také k trvalému zvyšování teplot, které vede k odpařování vody ze země.

Cílem limitované edice piva Futur je poukázat na snižující se objem vody v krajině. Radegast ve snaze o nápravu podniká každoročně hned několik kroků. Letos například věnoval ve spolupráci s organizací Lesy ČR jeden milion korun na obnovu a výstavbu lesních tůní. Snaží se tak o to, abychom i v budoucnosti měli kvalitní a hořké pivo a zároveň sladší a pohodlnější život.

 

Domů
Sdílet
Diskuse