Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. října 2023 13:00
Čas čtení 1:46
Adéla Švehlíková

Upírské doupě nebo retrofuturistický apartmán? Takhle bydlí designér Rick Owens

Upírské doupě nebo retrofuturistický apartmán? Takhle bydlí designér Rick Owens
Zdroj: Propagační materiál / Rick Owens
MÓDA BYDLENÍ MÓDA NETRADIČNÍ BYDLENÍ
Uložit Uložené

Bydlení Ricka Owense není bezesporu konvenční. Podle mnohých je to naopak šílenost, v níž by nevydrželi ani jednu noc. Co je ale jasné: jde o modlu pro snad každého milovníka nebo milovnici designu a architektury.

Kdo se pohybuje v módní branži, musí znát Ricka Owense. Tento americký módní designér proslul (nejen) ve fashion odvětví svou dark glamour estetikou a postapokalyptickým pohledem na gotic grunge. Tyto prvky vtiskl zejména svým signature koženým bundám, díky kterým se také proslavil. 

Rick Owens.
Rick Owens. Zdroj: Rick Owens

U módy to však nekončí. Kromě citu pro tvoření oděvů se Rick pyšní i svým vytříbeným vkusem pro design nábytku a interiér. Mimo fashion tak lze v nabídce jeho brandu nalézt například i designový nábytek, doplňky a objekty. Kapitola sama pro sebe je jeho byt v severoitalské vesnici Concordia. 

Rick Owens.
Rick Owens. Zdroj: Propagační materiál/Rick Owens


Co by to bylo za módního návrháře, kdyby nebojoval s workoholismem. Názornou ukázkou je i Rick, kterému bydlení v Concordii slouží primárně pro jeho kreativní účely. To je také důvod, proč se hned vedle bytu nachází dílna, která je nezbytnou součástí jeho designérského procesu. V roce 2022 se poštěstilo magazínu Vogue nahlédnout do soukromí tohoto výjimečného designéra. V rámci série Vogue’s Objects of Affection se podělil o svůj unikátní architektonický a designérský počin. 


Je libo sarkofág jménem Liza nebo lebka, jež symbolizuje marnotratnost života? Ano, to všechno lze v minimalisticko-brutalistickém interiéru designéra nalézt. Jedná se prakticky o syntézu travertinové jeskyně spolu s uměleckými díly, v nichž si návrhář libuje. Ačkoliv se sám Rick nepovažuje za majetnického člověka ani sběratele, jeho bydlení přece jenom doplňují některé ze speciálních kusů. Jedním z takových je i socha od umělce George Minna, kterou Owens popisuje jako melancholickou, introvertní a duchovní. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by RICK OWENS ONLINE (@rickowensonline)


Dalším zajímavým prvkem v prostorech interiéru jsou vystavené zbraně. Ty pocházejí ze sbírky jeho otce a odkazují na zranitelnost mládí. Záměrem prý byla konexe s přítomnou posilovnou, která ztělesňuje vitalitu. Fun factem je i to, že zmiňovaný gym zabírá polovinu prostoru celého ubytování. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Archived (@archived)

Vibe celého bytu je tzv. retrofuturistický. Ano, i takový pojem existuje v případě, že člověk rád prolíná minulost s budoucností. Stejně jako téměř každý je i sám Rick personou, kterou občas chytne nostalgická nálada, a příkladem toho jsou vintage armádní deky. Ty pokrývají valnou většinu míst v domě a nesou s sebou vzpomínky na studia na umělecké škole. Tam se kreativec střetl s umělcem Josephem Beuysem, který využíval deky pro vytvoření pocitu ochrany a izolace. 


O tom, že Rick nemá rád obklopování se hodně věcmi a sám sebe definuje jako eliminátora, svědčí i jeho šatník. Sám módní designér má uvnitř šatny pouze pár hromádek triček a kraťasů, s vymýšlením looků si tak rozhodně neláme hlavu. Lhostejnost se vztahuje například i k exteriéru a zahradě, která si žije svým vlastním životem. Návrhář totiž požádal zahradníky o záměrné neudržování, které umožňuje rostlinám vyniknout v jejich přirozené podobě.  

Lena Knappová kendall jenner móda fashion week
Zdroj: ©️Lena Knappova
Domů
Sdílet
Diskuse