Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
31. října 2023 16:15
Čas čtení 1:03
Adéla Ježková

Máš ségru? Budeš mít větší sebevědomí a lepší duševní zdraví, tvrdí věda

Máš ségru? Budeš mít větší sebevědomí a lepší duševní zdraví, tvrdí věda
Zdroj: Pexels/olia danilevich
NEWS O VZTAZÍCH A LÁSCE PSYCHOLOGIE VĚDA VZTAHY
Uložit Uložené

Máš sestru, se kterou máš dobrý vztah? Pokud ano, podle vědecké studie patříš ke šťastlivým lidem.

Přiznejme si, že v dětství se nám to nemusí úplně zdát jako pravda. Sourozenci na sebe mohou žárlit, přetahovat se o pozornost rodičů, hádat se nebo si třeba brát hračky. Nedávno publikovaná studie v odborném časopise Journal of Family Psychology, na kterou odkazuje stanice Bay, nicméně objasnila pozitivní vliv existence sestry na duševní pohodu a sebevědomí sourozenců. 

Ochrana sourozenců

Právě sestry hrají podle výzkumníků a výzkumnic z Brigham Young University klíčovou roli při ochraně svých sourozenců před řadou negativních emocionálních zážitků. Jejich přítomnost může být významným zdrojem emocionální podpory, která účinně působí proti pocitům osamělosti, viny, rozpaků, strachu či absence lásky.

„I když se trochu hádají, pokud se mají rádi, zvítězí to pozitivní. Pokud se sourozenci pohádají, musí regulovat emoce. To je důležitá dovednost pro pozdější život,“ řekla v rozhovoru pro ABC News hlavní autorka studie Laura Padilla-Walker.

Jednoduše řečeno, sestry mohou dle vědců a vědkyň působit jako „emocionální kotvy“, které poskytují ochranný štít proti různým psychologickým výzvám, s nimiž se můžeme v průběhu života setkat. Sestry, ségry, sestřičky totiž údajně v rámci rodinné dynamiky vytváří bezpečné prostředí a citové propojení. Jedinci se díky nim stávají laskavějšími a obětavějšími.

Doporučeno
Generace Z mění pravidla: Je možné mít štěstí ve hře i v lásce Generace Z mění pravidla: Je možné mít štěstí ve hře i v lásce 18. dubna 2024 15:00

Na druhou stranu se ale může jednat pouze o výsledek toho, k čemu vede společnost dívky a ženy. Očekává se od nich, že budou pečující, hodné a jejich rodina bude vždy na prvním místě. Studie z roku 2022 například zjistila, že dívky a mladé ženy bývají častěji označovány za pečovatelky, což odráží normu, podle níž je péče tradičně považována za doménu žen. Pohlaví je přitom důležitější než pořadí narození při ovlivňování toho, kteří sourozenci se stávají pečujícími osobami.

Domů
Sdílet
Diskuse