Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
3. listopadu 2023 6:00
Čas čtení 9:29
Ondřej Jarůšek

Měl rakovinu varlat, vážil 49 kilo a doktoři mu dávali tři měsíce života. „Chci být světovým šampionem,“ říká bojovník z Oktagonu

Měl rakovinu varlat, vážil 49 kilo a doktoři mu dávali tři měsíce života. „Chci být světovým šampionem,“ říká bojovník z Oktagonu
Zdroj: OKTAGON MMA
SPORT BOJOVÉ SPORTY MMA MUŽSKÉ ZDRAVÍ OKTAGON MMA ROZHOVOR ROZHOVORY O RAKOVINĚ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Aaron Aby je dokonalým ztělesněním toho, co to znamená být bojovníkem. Rve se totiž celý život. Od dětství zápasí s nevyléčitelnou nemocí a v dospělosti porazil rakovinu. Nyní ho na Oktagonu 48 čeká boj o vysněný opasek.

Je to příběh jako z filmu. Nebo možná z pohádky, ale jak sám Aaron Aby říká, na nic takového nevěří. Narodil se s cystickou fibrózou a podle doktorů se neměl dožít ani 16 let. Později se dozvěděl, že má rakovinu varlat ve třetím stadiu, z níž se navíc vyvinul 15centimetrový nádor žaludku. Dnes již 33letý Velšan se ale s diagnózou odmítl jen tak smířit, bojoval se vším, co ho potkalo, a svou očekávanou délku života více než dvojnásobně překonal. 

Nevyléčitelná nemoc už od dětství 

Boj s rakovinou byl pro Abyho tou dosud největší zkouškou. Nemoc se mu třikrát vrátila, on ji ale pokaždé porazil. Celou tu dobu přitom zápasil (a stále zápasí) s cystickou fibrózou. Jedná se o nevyléčitelnou nemoc, se kterou se už bude pravděpodobně potýkat do konce života. „Je to genetické onemocnění, které napadá dýchací i trávicí systém a blokuje jej hustými hleny. Kvůli tomu je těžké trávit jídlo, dýchat a přijímat živiny,“ přiblížil Aby v rozhovoru pro Refresher. 

„Musel jsem brát hodně léků, ale nejdůležitějším pro měl byl už odmala sport,“ popsal s tím, že se už od dětství snažil žít co nejdravěji a dělat i různá dechová cvičení, která by mu pomohla cítit se lépe.

Aaron AbyAaron AbyAaron AbyAaron Aby
Zobrazit galerii
(5)

V současnosti na jeho onemocnění neexistuje lék, který by jej uzdravil. Právě sport a pravidelný trénink jsou pro jeho boj s cystickou fibrózou klíčové i dnes po více než třech desítkách let, co s tímto onemocněním žije. „Věda se neustále posouvá a možná jednou lék bude, ale do té doby se o sebe musím starat nejlíp, jak dovedu,“ řekl nám.

Hrál fotbal za nároďák, pak přešel k MMA 

Aaron pro sport neměl jen zápal, ale i talent. Jeho snem bylo stát se profesionálním fotbalistou a dotáhl to až do mládežnického národního týmu Walesu. Během fotbalové kariéry hrál v týmu i s hráči jako Gareth Bale nebo Joe Allen, ze kterých se později staly velké fotbalové hvězdy. 

Doporučeno
Black Panther: Vyrůstal jsem v drsné čtvrti, pouliční rvačky mě dostaly do vězení. K drastické změně Keitu přinutil sestřin pláč Black Panther: Vyrůstal jsem v drsné čtvrti, pouliční rvačky mě dostaly do vězení. K drastické změně Keitu přinutil sestřin pláč 1. května 2024 11:30

„Fotbal byla moje první láska,“ vzpomíná. V 16 letech ale objevil bojové sporty a postupně začal přecházet k MMA, které si okamžitě zamiloval. „Bojoval jsem celý život a myslím, že mě to formovalo jako člověka. Díky MMA se v té době můj stav začal zlepšovat. Začal jsem se taky dozvídat víc o nutrientech a stravě,“ popsal nám své bojové začátky. „Nejdřív jsem trénoval jen jednou týdně, potom dvakrát týdně a brzy mě to úplně pohltilo,“ říká.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 147510 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Co zbožňuje na MMA?
  • Jak zvrátil děsivou lékařskou diagnózu, podle které mu zbývaly tři měsíce života?
  • Jak zvládl návrat k MMA po léčbě rakoviny, kdy vážil jen 49 kilo?
  • Co má v plánu, pokud nevyhraje titul?
Domů
Sdílet
Diskuse