Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
10. listopadu 2023 6:00
Čas čtení 12:13
Adéla Ježková

„Jen tak tu potkáte Billa Gatese.“ S Čechem studujícím na Stanfordu o zkušenostech na elitní škole i prvních velkých úspěších

„Jen tak tu potkáte Billa Gatese.“ S Čechem studujícím na Stanfordu o zkušenostech na elitní škole i prvních velkých úspěších
Zdroj: se svolením Matyáše Boháčka
REFRESHER ROZHOVOR ŠKOLA A STUDIUM SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) STUDIUM V ANGLIČTINĚ UMĚLÁ INTELIGENCE VYSOKÁ ŠKOLA
Uložit Uložené

Už na střední škole spolupracoval Matyáš Boháček s vědci z amerických univerzit a vyvinul hned několik aplikací. Pochlubit se může například nástroji Verifee, Newskit nebo výzkumným projektem SPOTER, který slouží k převodu znakového jazyka do textu.

Letos nastoupil mladý vývojář na americký Stanford, aby své nadšení do počítačových věd dále prohluboval.

„Stanford je, alespoň pro mě, ‚to místo‘, kde studovat počítačové vědy. Pořád se tu něco děje a lidi, které zde potkáte, jsou nesmírně inspirativní. Například včera uprostřed přednášky – v místnosti nás mohlo být třeba padesát – se ke mně naklonil spolužák a zašeptal mi: ‚Ty jo, na to, že má Nobelovku, tak je ten přednášející docela vtipný.‘ Nebo tu jen tak na chodníku potkáte Billa Gatese, jak jde na přednášku, to bylo minulý týden,“ říká Matyáš Boháček v rozhovoru pro Refresher.

Abychom začali tematicky, požádala jsem ChatGPT, aby vám položil otázku. Zajímá ho: Jaký byl váš nejpamátnější okamžik nebo projekt ve vaší dosavadní kariéře vývojáře a proč?

Jako nejdůležitější vnímám výzkum detekce deepfakes na stáži u profesora Farida na Kalifornské univerzitě v Berkeley. Bylo to pro mě v mnoha ohledech revoluční. A to díky tomu, že jsem do té doby pracoval na všech projektech v Česku a zároveň samotná detekce deepfakes pro mě bylo zcela nové téma. Do té doby jsem totiž pracoval především s textem, články, zprávami a teď jsem měl analyzovat, zda osoba, která je vyobrazena na videu, je skutečně člověk, nebo uměle vytvořená animace. Je to mnohem komplexnější problém, který vyžaduje komplexnější nástroje, ale zároveň s sebou nese spoustu dalších otázek – nejen technologických, ale i filozofických či etických.

Nastoupil jste na Stanford. V čem vás lákalo studium v USA?

Přestože je v Česku spousta kvalitních škol a řada z nich působí v oblasti informatiky a umělé inteligence, možnosti studia jsou vždy omezené na danou fakultu či program. Tady v USA je čistě na mně, co si dám do svého programu. Může to být úplně cokoli, od medicíny po business, umění, filozofii. Samozřejmě musím splnit požadavky pro obor počítačových věd, ale jak se k tomu dostanu, je na mně. Velmi mi to vyhovuje, protože o problémech je dle mého nutné uvažovat multidisciplinárně, z více pohledů. 

Domů
Sdílet
Diskuse