Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
3. listopadu 2023 8:47
Čas čtení 1:01
Vojtěch Vanda

VIDEO: Česká kapela jako jedna z prvních na světě vygenerovala videoklip pomocí umělé inteligence

VIDEO: Česká kapela jako jedna z prvních na světě vygenerovala videoklip pomocí umělé inteligence
Zdroj: Tak Co? / YouTube / Petr Salaba
HUDBA ČESKO UMĚLÁ INTELIGENCE VIDEO
Uložit Uložené

V novém klipu projektu Tak co? si nezahráli skuteční herci a herečky, o produkci se nestaral štáb lidí. Za vším stojí umělá inteligence.

„S pomocí pokročilé technologie umělé inteligence, konkrétně systému GEN2, Midjourney 5.2, byl klip vytvořen filmařem a režisérem Petrem Salabou. Tato inovativní kombinace hudebního umění a umělé inteligence představuje nový krok ve světě tvorby videoklipů,“ stojí v tiskové zprávě, kterou, až na pár věcí jako titulek nebo vyjádření členů kapely a autora videa, taktéž zkomponovala umělá inteligence.

Autor se snažil o hypnotický zážitek, který by měl člověka nečekaně zasáhnout. Jestli se tak děje i u tebe, posuď sám:

„Zvolil jsem noirovou atmosféru deště, stínů a neonů, nejen protože se hodí k písni, ale je to i něco, co systémy na syntézu obrazu zvládají překvapivě dobře. Nástroj na simulaci obecných fyzikálních jevů v tomto případě umožňuje emoce. Je to i tím, že se tyto optické principy bezpečně opakují v trénovacích datech, ze kterých umělá inteligence vychází,“ okomentoval své dílo Salaba.

Doporučeno
Jak vypadá realita rapového promotéra v Česku? Lukáš dlužil 25 tisíc Pio Squad, jeho příběhy z akcí fascinují starší ženy Jak vypadá realita rapového promotéra v Česku? Lukáš dlužil 25 tisíc Pio Squad, jeho příběhy z akcí fascinují starší ženy 31. října 2023 6:00

Generované vjemy se podřizují rytmu takového klasičtějšího popového zvuku Tak co?, zajímavé nicméně je, že v textu Davida Hrbka prakticky není zmínka o umělé inteligenci.

„Samotný text písně explicitně nezmiňuje nic o nových technologiích, ale je tam silný motiv odloučení a niterné touhy po kontaktu s druhým člověkem. A tak mě rychle napadl motiv virtuální reality. Ta může hořkosladce naplnit všechna přání, ale zároveň mrazivě ukazuje nějakou esenciální prázdnotu, kterou před nás staví,“ pokračoval Salaba.

Nutné je také zmínit, že autor nepoužil žádnou konkrétní vizuální předlohu ani klasické animační postupy, jako tomu je u drtivé většiny videoklipů vytvořených AI, které byly ve světě doposud zveřejněny.

Co na klip říkáš? Myslíš, že je tohle budoucnost hudebních videoklipů? Hlasuj v naší anketě.

Anketa:
Je tohle budoucnost hudebních videoklipů?
Ano.
Ne.
Ano.
60 %
Ne.
40 %
Domů
Sdílet
Diskuse