Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. listopadu 2023 8:09
Čas čtení 0:56
Radim Šlechta

Každá nosní dírka cítí něco jiného, tvrdí studie. Čich mohl mít dříve zajímavou funkci

Každá nosní dírka cítí něco jiného, tvrdí studie. Čich mohl mít dříve zajímavou funkci
Zdroj: Unsplash/Richárd Ecsedi/volně k užití
NEWS VĚDA
Uložit Uložené

Vědecký tým přišel s novými poznatky o lidském čichu. Každá z nosních dírek cítí něco trochu jiného.

Tušíš, odkud vítr fouká? Studie naznačuje, že naše nosy možná fungují trošku jinak, než jsme si mysleli. To, jak vnímáme pachy, se podle výzkumného týmu může lišit podle toho, která z nosních dírek zrovna zacítí „intenzivnější závan“. Výsledky nového výzkumu publikoval časopis Current Biology.

Pravá a levá nosní dírka podle výzkumu vysílá do mozku různé signály. Na něco podobného jsme zvyklí například u hlodavců, kteří se v prostoru orientují podle koncentrace pachu v levé a pravé nozdře. U lidí ale doposud nebylo jasné, jestli lidské nosní dírky rozeznávají pach jako jeden podnět, nebo dva různé signály.

Doporučeno
Víš, jak často si musíš měnit povlečení? Kvůli těmto chybám mají lidé podrážděnou kůži a problémy se štěnicemi Víš, jak často si musíš měnit povlečení? Kvůli těmto chybám mají lidé podrážděnou kůži a problémy se štěnicemi 22. října 2023 15:00

Výzkumný tým předkládal deseti zúčastněným různé vůně, například banán, kávu nebo eukalyptus, a skrz nitrolebeční elektrody zkoumal, jak na tyto podněty jejich mozky reagují. Ukázalo se, že levá nosní dírka vysílá signály do levé hemisféry, zatímco pravá do pravé.

Čich, nos
Zdroj: Unsplash/ Trude Jonsson Stangel/volně k užití

Zajímavé je, že informace, které mozek o pachu dostává, nebyly zcela identické. Každá dírka tak mozku zjednodušeně řečeno poskytuje unikátní, a hlavně voňavý zážitek. Odlišné signály se ukázaly v případě, kdy zúčastnění čichali oběma dírkami naráz, i když si je střídavě zakrývali.

Ukázalo se, že informace o pachu z obou nosních dírek jsou v primární čichové kůře časově odděleny. Vůně, která proběhne jednou nosní dírkou, vyvolá reakci v příslušné hemisféře. Druhá hemisféra se aktivuje až o půl sekundy později. Podle autorstva studie to naznačuje, že lidský čich měl sloužit mimo jiné i k orientaci v prostoru, podobně jako například sluch.

Doporučeno
Zpocené ruce, tlak na hrudníku i potíže s dýcháním. Jak předejít vzteku a úzkosti? Zpocené ruce, tlak na hrudníku i potíže s dýcháním. Jak předejít vzteku a úzkosti? 23. října 2023 11:00
Domů
Sdílet
Diskuse