Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. října 2023 11:00
Čas čtení 5:07
Radim Šlechta

Zpocené ruce, tlak na hrudníku i potíže s dýcháním. Jak předejít vzteku a úzkosti?

Zpocené ruce, tlak na hrudníku i potíže s dýcháním. Jak předejít vzteku a úzkosti?
Zdroj: Unsplash/Christopher Ott
ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Pocity vzteku a úzkosti od sebe nejsou tak vzdálené, jak by se mohlo zdát. Vysvětlujeme jejich podobnosti i možnosti, jak nepříjemným pocitům předejít.

Rozostřené vidění, špatný dech i pot po celém těle. Za chvíli musí přijít konec. Nebo výbuch. Možná ses i ty setkal*a s podobnými pocity. Možná přišly náhle nebo je vyvolala hádka s partnerem či partnerkou, neshoda s kolegyní nebo kolegou nebo hádka s rodiči o politických názorech.

Velmi snadno můžeme tyto stavy označit za úzkost nebo je smést ze stolu a říct, že nám prostě ujely nervy a přemohl nás vztek. Úzkost a vztek si ale mohou být bližší, než bychom možná čekali. Dobrou zprávou je, že naučit se rozlišovat drobné rozdíly nám může pomoci ke kvalitnějším vztahům i dlouhodobě lepší mentální pohodě.

Tento text nemá za žádnou cenu sloužit jako návod k léčbě úzkostných poruch. Pokud tě pocity úzkosti trápí často a jsou intenzivní nebo máš jen podezření, že se ti emoce vymykají, vyhledej odbornou pomoc.


Spor o roušky

„Před více než třemi lety, krátce po zrušení povinnosti nosit roušku kvůli koronaviru, jsem si šel bez roušky zaběhat kolem nádrže v Bostonu,“ vypráví profesor David H. Rosmarin z Harvardu.

„Přestože jsem si udržoval odstup od lidí kolem sebe, jedna starší žena na mě zakřičela, abych si roušku nasadil. Zdvořile jsem se omluvil a utekl. O několik dní později jsem si šel zaběhat na stejné místo, tentokrát v roušce, abych nikoho nerozrušil. K mému překvapení na mě jedna mladší žena zařvala: ‚Dost bylo roušek – nemusíš nosit tu pitomou věc!‘ “

Na obou případech si můžeme všimnout dvou reakcí na totéž a velmi snadno bychom podle vlastních preferencí mohli jednu či druhou označit za vzteklou nebo hysterickou. Skutečnost je ale podle Rosmarina o něco komplikovanější. 

respirátor ffp2
Zdroj: TASR/DPA

V obou případech se totiž za vztekem mohl skrývat strach, potažmo úzkost. Když první žena viděla člověka, který si bez špetky respektu k pravidlům běhá bez ochrany dýchacích cest, mohla se ve skutečnosti bát o svoje zdraví, zdraví svých blízkých nebo toho, že se bude pandemie covidu nekontrolovatelně šířit po celém světě.

Druhá z nich se naproti tomu podle něj mohla obávat o omezení své osobní svobody, které pro ni pandemická opatření představovala.


Vztek nebo úzkost? Obojí může být stejná obrana

Podle Rosmarina lidé v obou případech dost možná pociťovali úzkost, která se může projevovat paralýzou nebo útěkem. Místo zatuhnutí nebo útěku ale zmíněné ženy na běžícího profesora (slovně) zaútočily, a tak jejich možná úzkost mohla navenek působit jako vztek. Paralýza, útěk a útok si jsou spolu totiž v lecčem podobné. A stejně tak se podobají i hněv a úzkost.

„Boj nebo útěk je biologicky podmíněná reakce, která nás má chránit, ale někdy nás může vést k tomu, že situace nesprávně označíme za ohrožující,“ vysvětluje terapeut Corey Connelly.

Úzkost
Zdroj: Unsplash/Christopher Ott/volně k užití

„Když se tento instinkt spustí, naše srdce se rozbuší a těžko se nám dýchá, je mnohem náročnější situaci správně posoudit. V takovém případě se projeví strach, zamrzneme a cítíme příznaky úzkosti, jako jsou zpocené dlaně, panika, neschopnost komunikovat. Přijít může ale i potřeba bojovat a my začínáme cítit příznaky vzteku. Zatnou se nám pěsti, křičíme a chceme někoho fyzicky napadnout.“

Podle Connellyho zná mnoho lidí podobné stavy právě při hádce s partnerem nebo partnerkou. Možná se ti stalo, že jsi reagoval*a vztekle nebo podrážděně. V takové chvíli je důležité si uvědomit, jestli náš skutečný pocit není jen strach z toho, že nás náš blízký opustí nebo se nám vzdaluje. 

hnev, agresia
Zdroj: Unsplash/engin akyurt

„I když navenek obvykle projevujeme hněv, může se pod ním skrývat mnoho dalších pocitů. Projevovat hněv nám často připadá bezpečnější než se otevřít a být zranitelní ohledně toho, co skutečně cítíme,“ říká Connelly.

Úzkost a vztek jsou ale provázané i dalšími způsoby. Často například můžeme cítit hněv na sebe sama a své úzkostné stavy, případně úzkost z toho, že prožíváme vztek. Podrážděnost je navíc často symptomem několika typů úzkostných poruch.

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse