Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš poslední stranu článku:
Zpocené ruce, tlak na hrudníku i potíže s dýcháním. Jak předejít vzteku a úzkosti?


Rozeznávej svoje pocity se vší upřímností

Když teď víš, že úzkost a vztek mohou být občas různé strany stejné mince, můžeme se teď společně podívat na to, jak si lze zvýšit dlouhodobou pohodu a udělat něco prospěšného pro své mentální zdraví. 

Nezapomínej, že úzkost může představovat závažný problém a pomoc proti ní je ryze individuální záležitostí. V případě, že zažíváš panické ataky nebo úzkostné stavy pravidelně, konzultuj svůj stav s odbornicí nebo odborníkem.

Podle Rosmarina ti především ve vztazích může pomoci správné rozlišování mezi vztekem a úzkostí a jejich následná komunikace s partnerem, partnerkou nebo přáteli.

pár, vztah, hádka
Zdroj: Pexels / Ketut Subiyanto

„Je důležité si uvědomit, co vám vlastně úzkost způsobuje. Jakých následků se obáváte? Co se stane, kdyby osoba, vůči které cítíte vztek, nevyhověla vašim potřebám? Pokud je nepříjemné o tom přemýšlet, jste na dobré cestě, protože si upřímně přiznáváte, že jste zranitelní nebo nervózní,“ popisuje Rosmarin.

Druhým krokem je podle něj vyjádřit, co v danou chvíli zrovna potřebuješ. Všímej si, co ti tvoje hlava říká, a snaž se tuhle potřebu správně komunikovat. Dávej si ale pozor. Cílem zde není druhou osobu kontrolovat, spíš jít s pomyslnou kůží na trh a správně popsat svůj emocionální vztah. Mluv o sobě, místo abys ostatní do něčeho nutil*a nebo jimi manipuloval*a.

„Sdílení těchto informací umožňuje ostatním činit informovaná rozhodnutí a zvažovat, jak by vás jejich jednání mohlo ovlivnit,“ vysvětluje Rosmarin.


Pravidelný pohyb je účinný lék

Kromě těchto dvou základních principů, které lze aplikovat především v mezilidských vztazích, ti od úzkostlivosti mohou pomoci i některá další cvičení a principy. Pokud se ti podaří je do svého každodenního života aplikovat, může ti to pomoci ke většímu klidu na duši.

Od vzteku a s ním spojené úzkosti ti může ulevit pravidelný pohyb. Podle jedné studie lidé po 20 minutách na běžeckém páse vykazovali méně příznaků vzteku a úzkosti, než když na pás vůbec nestoupli.

slunce běh běhání
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Ještě lepšího efektu lze docílit, když si svůj pás nebo rotoped postavíš před okno nebo si k němu pustíš nějakou hezkou přírodní scenérii (tohle platí především tehdy, když se ti nechce běhat venku nebo zrovna nemáš možnost). Lidé, kteří se při cvičení dívali „do přírody“, byli podle studie na konci šťastnější než ti, kteří při cvičení sledovali zábavný pořad, film nebo seriál.


Meditace jako zdroj dlouhodobé pohody

Vedle pravidelného, případně nárazového pohybu se obecně doporučuje dostat do svého života trochu víc mindfulness. Zkus na chvíli zavřít oči a soustředit se na svůj dech nebo postupně v myšlenkách oskenovat celé svoje tělo.

meditace, mysl
Zdroj: Unsplash / Omid Armin

Pokud se ti v myšlenkách nedaří udržet pozornost na dechu, můžeš vyzkoušet některé z aplikací s vedenou meditací (v češtině například VOS.health nebo Calmio), případně si svou oblíbenou najít na YouTube nebo Spotify. 

Meditace a mindulness ti mohou poskytnout i rychlou úlevu, když se k tobě negativní pocity dobývají. Právě oskenování svého těla, spočítání červených předmětů v místnosti nebo napojení se na všechny svoje smysli ti po troše praxe pomůže se jich zbavit.


Prosté dýchání může ulevit

Rychlou úlevu ti mohou poskytnout i některá dechová cvičení. Především pomalé dýchání má pozitivní vliv na fyziologické příznaky úzkosti i vzteku. Podle výzkumu může dýchání s frekvencí méně než šest nádechů za minutu zvýšit kolísání mezi jednotlivými údery srdce (HRV) a poskytnout ti tak úlevu od vzteku i úzkosti. Dechová cvičení je vždy dobré probrat s odborníkem nebo odbornicí. Pokud tě zajímá jejich dlouhodobý vliv na psychiku, psali jsme o nich například v tomto článku.

dýchanie
Zdroj: Unsplash.com


Vypiš se ze svých pocitů

Dalším způsobem, jak si pomoci, může být okamžité vypsání se ze svých pocitů. Můžeš si na něj vzít tužku a papír nebo se vyventilovat v poznámkách v mobilu nebo na počítači. Buď konkrétní, dej svým pocitům průchod a správně pojmenovávej, co přesně cítíš. Pokud máš strach, že by někdo tvoje pocity znevažoval nebo je nepochopil, není se v tomto případě čeho bát.

Až se ti příště stane, že tě přepadnou pocity hněvu nebo úzkosti, můžeš zkusit aplikovat některé z výše vypsaných cvičení. Nezapomínej ale, že většina z nich pomáhá ulevit a je potřeba najít a zahojit i příčinu zmíněných. Pokud tě podobné pocity trápí dlouhodobě, rozhodně neváhej kontaktovat odbornou pomoc.

Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 2 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse