Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti Futurino.
15. listopadu 2023 11:20
Čas čtení 2:13
Sponzorovaný obsah

7 kroků k zero waste koupelně

7 kroků k zero waste koupelně
Zdroj: Shutterstock / Fotema
ZAJÍMAVOSTI EKOLOGIE UDRŽITELNOST
Uložit Uložené

Z koupelny pochází velká část odpadu v domácnosti, zejména kvůli výrobkům, jako je zubní pasta, kartáčky, toaletní papír, čisticí prostředky a podobně. Mnoho z nich je baleno ve zbytečných plastech a nejdou recyklovat.

Nabízí se řešení šetrné k životnímu prostředí – přejděte na zero waste koupelnu.

Jak dosáhnout zero waste?

Přejít kompletně na zero waste rozhodně není snadné, proto si dopřejte dostatek času na učení a přizpůsobení se novým návykům. Pravděpodobně také hned nenajdete výrobky, které vám budou vyhovovat. Je však důležité nevzdávat se. Změna celkové rutiny totiž není snadná, ale stojí za to.

Pokud se vám hned nedaří najít perfektní produkty nebo se nemůžete okamžitě zbavit všech plastů ve své koupelně, nezoufejte. Snažte se hledat alternativy dle svých sil. Volte alespoň výrobky, které jsou recyklovatelné nebo opakovatelně použitelné. I malý krok na začátku může znamenat velkou změnu.

První kroky

Tím úplně prvním krokem na cestě za zero waste koupelnou by mělo být vyhození zbytečností, které už nebudete potřebovat. Jde zejména o věci, které již neplní svoji funkci, mají po expiraci či je jednoduše nechcete. Funkční věci předejte někomu, kdo je využije. Ty nepotřebné se pak snažte zrecyklovat.

Snažte se své vybavení omezit na minimum – nekupujte produkty, které už máte nebo je nevyužijete. Tak si výrazně usnadníte práci. Dalším krokem je totiž najít zero waste náhradu za produkty, které jste dosud používali.

Šampon a kondicionér

Jedním ze skvělých zero waste produktů jsou tuhé šampony, kondicionéry a mýdla. Jsou k dispozici ve formě puků, tyčinek a dalších tvarů. Nepotřebujete proto stovky lahviček na produkty. Jsou skladné, lze s nimi snadno cestovat a jeden tuhý šampon vydrží více než 50 umytí, díky čemuž nahradí zhruba dvě lahve běžného šamponu.

Zero waste holení

Jednou z dalších věcí, které produkují zbytečné množství plastového odpadu, jsou jednorázové žiletky. Nabízí se přitom jednoduchý způsob, jak přejít na ekologické holení. Pořiďte si kovový holicí strojek, který lze využívat opakovaně. Měnit budete pouze samotné žiletky (břity). Zpravidla navíc zajistí mnohem lepší výsledek než plastová jednorázová holítka.

Nahradit můžete také klasickou holicí pěnu. I tento produkt je totiž k dispozici v tuhé formě, případně je k dispozici i mýdlo na holení. Vyplatí se sledovat akce; e-shopy s eko drogerií mívají často slevové kódy a jiné výhodné nabídky.

Menstruační kalíšek

Mnoho lidí se příliš nezamýšlí nad tím, z čeho jsou vyrobeny vložky a tampony, které běžně používáme. Jejich složení je sice z bavlny, ale také jsou ošetřeny tolika chemikáliemi, že rozhodně nejsou ekologické. Navíc jsou jednorázové, což opět vytváří zbytečný odpad. Proto se vyplatí pořídit si udržitelné menstruační pomůcky. Je to příznivé pro životní prostředí, a hlavně tím výrazně ušetříte.

Skvělou volbou je menstruační kalíšek, který má velmi snadnou údržbu, vydrží vám roky a jeho používání je bezpečné. Nicméně tato varianta nemusí sednout každému, nabízí se proto také menstruační kalhotky či třeba látkové vložky.

menstruační kalíšek
Zdroj: Shutterstock / David Pereiras

Ekologická zubní pasta

Řada zubních past v obchodech obsahuje zbytečné látky škodící životnímu prostředí i nám. Namísto toho je lepší zvolit přírodní zero waste pastu, případně ji zcela nahradit zubní pastou ve formě tablet. Tak se vyhnete i plastovému odpadu. Použití tablet je přitom jednoduché, stačí je rozžvýkat a poté si vyčistit zuby jako obvykle.

Toaletní papír

Toaletní papír patří mezi věci, bez kterých si běžný den lze jen stěží představit. Možnou alternativou je bidet, ten však nemá k dispozici každý. Proto při nákupu toaletního papíru vybírejte alespoň produkty, které nejsou bělené. Nejlepší volbou je bambusový papír, na trhu jsou různé ekologické alternativy.

Přejít na zero waste netrvá pár dní a mnohdy ani pár týdnů. Ovšem z dlouhodobého hlediska jde o ekonomicky i ekologicky výhodné řešení.

Domů
Sdílet
Diskuse