Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. listopadu 2023 8:59
Čas čtení 2:04
Samuel Valent TASR

Výsledky Českého slavíka: Ewa Farna porazila Lucii Bílou, rapovou kategorii ovládl Calin

HUDBA ČESKÁ HUDBA ČESKÝ RAP HUDBA RAP
Uložit Uložené

Slavnostní galavečer se uskutečnil v pátek večer v Praze.

Česká hudební veřejnost poznala držitele ocenění Český slavík za rok 2023. Pražské Forum Karlín bylo v pátek večer místem slavnostního galavečera této dlouholeté a stále populární ankety, která vstoupila do sedmé dekády trvání.

Ewa Farna získala největší počet hlasů

Kategorii zpěvaček vyhrála Ewa Farna, která se na zlatou pozici vrátila po prvenství za rok 2021. Zároveň získala i ocenění absolutní slavík za největší počet získaných hlasů. Bylo jí dvanáct let, když na podzim roku 2006 nahrála skladbu Měls mě vůbec rád, v listopadu 2006 vyšlo pod tímto názvem i debutové album. V anketě Český slavík byla objevem roku 2006.

Na svém kontě má dnes 18 alb, vydaných doma i v Polsku, nejnovější Umami vyšlo v prosinci 2021. V říjnu odehrála špičkový koncert ve vyprodané pražské O2 areně.

Stříbrná pozice patří Lucii Bílé, která se dlouhá léta nese na vlně úspěchu, v rádiích rotuje její nejnovější píseň Nebudu se držet zpátky. Diváci se s ní mohou setkat i na koncertním turné Bílé Vánoce Lucie Bílé. Třetí místo patří Monice Absolonové. Se zpěvem začala už jako sedmiletá, v roce 2002 a 2003 byla v této anketě skokankou roku. Po dvaceti letech si přišla na pódium pro bronzového slavíka.

Ewa Farna
Zdroj: TASR/Bohdan Kopčák

Marek Ztracený obhájil první místo

Kategorii zpěváků vyhrál Marek Ztracený, obhájil tak prvenství z let 2022 i 2021. Rodák ze Železné Rudy vstoupil na scénu v říjnu 2008 s debutovým albem Ztrácíš, které mu v anketě Český slavík vyneslo ocenění za objev roku. V červnu 2023 vydal sedmé studiové album s názvem Originál. Hudební událostí roku byly 16., 17. a 18. června tři koncerty na stadionu v pražském Edenu, které vidělo a slyšelo více než 100 tisíc fanoušků.

Doporučeno
Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD 19. dubna 2024 15:00

Druhá a třetí pozice jsou stejné jako před rokem, druhý je Vojtěch Dyk, třetí Richard Krajčo. Na prvenství v kategorii skupin mohla sáhnout každá ze šestice nominovaných. Nakonec hlasující posunuli na zlatou pozici skupinu Kabát, která tak obhájila loňské prvenství. Ve sbírce tak má už tucet zlatých sošek. Na stříbrné pozici skončila skupina Mirai, na bronzové skupina Kryštof. Mirai i Kryštof byli na stejné pozici i před rokem.

Marek Ztracený
Zdroj: TASR/Bohdan Kopčák

Kategorie hiphop a rap

Kategorii hiphop a rap vyhrál Calin, který byl před rokem objevem roku. Druhé místo patří formaci ATMO music, třetí skončil Marpo. Objevem roku je Tereza Balonová, autorka, zpěvačka a kytaristka, která v těchto dnech vydává své druhé album Lampiony. Nejoblíbenější skladbou Rádia Impuls za rok 2023 je hit Hory skupiny O5 a Radeček.

Neckář v síni slávy

Do síně slávy byl uveden zpěvák Václav Neckář, který 23. října oslavil 80. narozeniny. Profesionální pěveckou dráhu začínal v roce 1965 v Divadle Rokoko, jeho prvním hitem byla ještě v roce 1965 píseň Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě. K životnímu jubileu mu vydal Supraphon v říjnu 2023 kompilaci Osmdesát / Největší hity 19652023, která nabízí 80 nahrávek včetně nové skladby s názvem Snílek. Do síně slávy ho uvedla zpěvačka Marta Kubišová.

V 61. ročníku mohli fanoušci hlasovat od 14. září do 12. listopadu. V každé kategorii bylo možné hlasovat maximálně pro šest jmen. Sošku slavíka pro oceněné vyrábí od roku 1996 družstvo umělecké výroby Granát. Je vysoká 25 centimetrů, osazena českými granáty a váží 700 gramů.

Domů
Sdílet
Diskuse