Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
11. prosince 2023 6:50
Čas čtení 0:47
Anna Vondráková

Vědci žasnou: Objevili nejstarší černou díru z dob vzniku vesmíru, je milionkrát větší než Slunce

Vědci žasnou: Objevili nejstarší černou díru z dob vzniku vesmíru, je milionkrát větší než Slunce
Zdroj: NASA/volně k užití (ilustrační foto)
ZAHRANIČÍ NASA VESMÍR ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Astronomové objevili obrovskou černou díru starou 13 miliard let. Vyvolává nové otázky o tom, odkud se černé díry vzaly.

Nález na obloze byl objeven pomocí vesmírného dalekohledu Jamese Webba. Objekt nacházející se v srdci Galaxie milionkrát větší než Slunce je na malou černou díru překvapivě velký, což vyvolává otázky o tom, jak tak rychle narostl. Velikost překvapila i profesora Roberta Maiolina, astrofyzika z University of Cambridge, který vedl pozorování. „Překvapením je, že je tak velmi masivní. To byla ta nejneočekávanější věc,“ cituje vědce The Guardian.

Doporučeno
FOTO: Červený přízrak vznášející se nad gigantickou bouří. Astronaut zachytil vzácný vesmírný úkaz nad Zemí ​ FOTO: Červený přízrak vznášející se nad gigantickou bouří. Astronaut zachytil vzácný vesmírný úkaz nad Zemí ​ 9. prosince 2023 11:57

„To, odkud se černé díry vzaly, bylo vždy hádankou, ale nyní se zdá, že se tato hádanka prohlubuje,“ uvedl profesor Andrew Pontzen, kosmolog z University College London, který se na výzkumu nepodílel. „Tyto výsledky naznačují, že některé černé díry místo toho rostly v mladém vesmíru obrovskou rychlostí, mnohem rychleji, než jsme očekávali.“

Černé díry patří mezi nejpodivnější a nejhrozivější objekty vesmíru. Mají tak intenzivní gravitaci, že hmota ani světlo nemohou uniknout jejich sevření. Práh černé díry je vyznačen horizontem událostí, bodem, odkud není návratu. Cokoli, co překročí tuto hranici, je navždy pryč.

Nová zjištění jsou nejnovějším z řady úžasných objevů vesmírné observatoře NASA. Vesmírný dalekohled Jamese Webba je asi stokrát citlivější než předchozí dalekohledy, jako je například Hubbleův teleskop, při detekci infračerveného světla, což je část spektra používaná k vidění nejvzdálenějších objektů.

Domů
Sdílet
Diskuse