Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. prosince 2023 6:00
Čas čtení 6:14
Ilona Hobzová Lucie Kotvalová

Test vánoček ze supermarketů: Vítěz za 35 korun nás mile překvapil, nejdražší kousek pohořel

Test vánoček ze supermarketů: Vítěz za 35 korun nás mile překvapil, nejdražší kousek pohořel
Zdroj: Lucie Kotvalová / REFRESHER
GASTRO GASTRONOMIE TEST POTRAVIN VÁNOCE
Uložit Uložené

Rozhodli jsme se vám usnadnit často již tak náročné předvánoční období. Otestovali jsme vánočky ze supermarketů, abyste měli jednodušší rozhodování, až si do jednoho z nich půjdete pro vánoční svačinu, snídani nebo dezert.

Vánoce jsou svátky, které si řada z nás pojí kromě jiného také s mnoha tradičními dobrotami. Chybět nemůže cukroví, bramborový salát, u většiny lidí kapr a nedílnou součástí svátečního stolu bývá také vánočka. Máme na ni chuť, kvůli předvánočnímu shonu ale nemusíme stíhat upéct vlastní.

Můžeme si tak ulehčit práci a sáhnout po hotové ze supermarketu. Každý řetězec má v nabídce vlastní vánočku, dvě nebo tři. Jak ale poznat, kterou se vyplatí koupit a které se vyhnout obloukem? Refresher se opět vydal na lov za tebe a přináší ti test vánoček ze supermarketů. 

Historie vánoček

Než se ale pustíme do samotného testování, řekneme si něco o vánočce jako takové a její historii, která sahá až do 16. století (a pokud bychom počítali caltu, což bylo staročeské moučné pečivo ze 14. století, tak je její minulost vlastně ještě bohatší). V té době bylo pečení vánočky výsadou pouze několika mistrů pekařů. O privilegiu pečení vánočky svědčí každoroční cesta vánočky na Pražský hrad, jak popisuje web Svět cukrářů

Doporučeno
Top 6 restaurací v Česku, odkud lidé nejvíce objednávají. Dáš si tam nejlepší burger, pizzu i indickou Top 6 restaurací v Česku, odkud lidé nejvíce objednávají. Dáš si tam nejlepší burger, pizzu i indickou 17. dubna 2024 15:00

„Každý rok se na Štědrý den dopoledne vydalo šest bíle oděných pekařských tovaryšů na Pražský hrad, aby zde nejvyššímu pražskému purkrabímu předali jeden obzvlášť povedený a dlouhý kus tohoto sladkého zapleteného pečiva.“

Rekordy spojené s vánočkou

Podle webu Kuchaři do domu mají vánočky také své rekordy. Tu vůbec největší upekli v Kanadě v roce 2000. Vážila 2 502 kilogramů a měřila téměř 22 metrů. Smlslo si na ní 3 500 lidí.

Své vánočkové rekordy má i Česko. Neověřené zdroje říkají, že v roce 1987 upekli v Krásné Lípě vánočku, která vážila 400 kilogramů. Oficiální rekord ale drží vánočka z roku 2013, kdy českobudějovická pekárna upekla vánočku o délce 818 centimetrů a váze 61 kilogramů. 

V domácnostech smrtelníků a smrtelnic se vánočka začala péct v 18. století – a jednotlivé recepty se od těch dob liší nejen podle domácností, ale i regionů. Jedno má ale vánočka za všech okolností vždycky společné, a to symboliku. Protože svým tvarem připomíná Ježíška v povijanu, je podle tradice brána jako symbol nového života a plodnosti. Věřilo se také, že její křížové pletení ochrání lidi u stolu před zlými silami. 

Doporučeno
Trávit Vánoce s dysfunkční rodinou? „V dospělosti už nejsme jejich rukojmí. Máme na výběr,“ radí psycholožka Trávit Vánoce s dysfunkční rodinou? „V dospělosti už nejsme jejich rukojmí. Máme na výběr,“ radí psycholožka 15. prosince 2023 6:00

Kritéria testování

„Máslové pečivo a cukroví musí být skutečně z másla.“ Podle Státní zemědělské a potravinové inspekce je možné označovat produkty jako máslové jenom v případě, že jsou skutečně vyrobeny „výhradně z másla“. V případě, že by byl produkt vyroben z jiných tuků, například rostlinných olejů, a obsahoval by označení jako „máslový“, s „máslovou náplní“ či s „lehkou máslovou náplní“, jednalo by se o klamání spotřebitele*spotřebitelky.

Tato problematika je natolik závažná, že se jí dokonce věnuje i legislativa.

Vánočka podle vyhlášky 333/97 Sb. spadá mezi jemné pečivo: „Jemným pečivem se rozumí pekařské výrobky získané tepelnou úpravou těst nebo hmot s recepturním přídavkem nejméně 8,2 procenta bezvodého tuku nebo 5 procent cukru na celkovou hmotnost použitých mlýnských výrobků.“

Ze všech těchto důvodů jsme se tedy do hodnocení rozhodli přidat i máslový faktor – zaměříme se proto na to, zda dané vánočky máslo obsahují, případně v jakém množství bylo využito.

Další důležitý aspekt tohoto tradičního pečiva: rozinky. Byť jsou jeho neodmyslitelnou součástí, lidé se, jak je dobře známo, dělí na dvě skupiny: ty, kteří rozinky milují, a ty, kteří je nemohou vystát. Rádi bychom posloužili všem, bez ohledu na preferenci, co se týče sušeného ovoce. I tento faktor jsme se proto při testování rozhodli zvážit.

Doporučeno
REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard 26. března 2024 11:00

Finální kritéria jsou tedy následující – cena, chuť, celková gramáž výrobku, množství másla a množství rozinek. Podobně jako u testu hotovek jsme produkty hodnotili na škále od jedničky do desítky, kdy desítka je nejlepší. 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 150460 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jestli je lepší vánočka z Lidlu, Billy, Tesca, Alberta nebo Penny.
  • Která vánočka nakonec vyhrála.
  • Která je naopak úplný propadák a měl*a by ses jí vyhnout.
  • Kolik jednotlivé vánočky stojí peněz.
  • Která vánočka v sobě má nejvíce a která nejméně másla.
Domů
Sdílet
Diskuse