Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
15. prosince 2023 6:00
Čas čtení 9:52
Lucie Kotvalová

Trávit Vánoce s dysfunkční rodinou? „V dospělosti už nejsme jejich rukojmí. Máme na výběr,“ radí psycholožka

Trávit Vánoce s dysfunkční rodinou? „V dospělosti už nejsme jejich rukojmí. Máme na výběr,“ radí psycholožka
Zdroj: Midjourney/Adobe/Radim Šlechta
REFRESHER DUŠEVNÍ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Psycholožka Natália Schwab Figusch v rozhovoru radí, zda svátky strávit s dysfunkční rodinou, nebo si raději vytvořit náhradní program.

Varování před citlivým obsahem. Následující text se zabývá tématy, jako je domácí násilí či sebepoškozování. Zvaž, jestli jsi momentálně ve stavu, ve kterém je bezpečné takový obsah konzumovat. Pokud ne, raději se k textu vrať jindy.

Zimní svátky – ať už Vánoce, nebo chanuka – jsou pro mnohé lidi symbolem radosti, štěstí a odpočinku. Pro lidi z dysfunkčního rodinného zázemí se ovšem může jednat o přesný opak. Pro lidi z rodin, ve kterých bylo či stále je přítomno například násilí, závislosti či zanedbávání, se tyto dny nijak neliší od zbytku roku. Rodina může být i nadále zdrojem jejich největších traumat.

Někteří tak v dospělosti – když již na rodině nejsou závislí – čas strávený s rodinnými příslušníky, kteří jim ublížili, omezují. Právě během zimních svátků mohou ovšem cítit tlak na trávení času s rodinou. Mohou být postaveni před dilema – navštívit rodinu, nebo nenavštívit?

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. Zdroj: DALL-E / Marek Pros

Jedná se o rozhodnutí, které se nemusí dělat snadno. Představa, že bychom se s rodinou neviděli a svátky museli strávit sami či s jinými lidmi, může být bolestivá a finální rozhodnutí může blokovat nostalgie, pocity povinnosti či strach ze samoty.

Doporučeno
„Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují 25. dubna 2024 15:00

Podle psycholožky Natálie Schwab Figusch ovšem člověk nemůže trávit svátky s dysfunkční rodinou jenom proto, že má pocity povinnosti a zodpovědnosti za pocity druhých.

V čem mohou být svátky náročné pro lidi z dysfunkčních rodin?

V dysfunkční rodině jsou dlouhodobě narušené vztahy. V takovém případě může během svátků docházet k opakovanému znovuprožívání traumat spojených s tímto obdobím. Vánoce nebo chanuka jsou taková výročí četných retraumatizací. Právě v rodině se občas nachází ty nejnebezpečnější a nejvíce ohrožující osoby v našem životě.

Lidé mají Vánoce spojené s adjektivy jako šťastné, veselé, blahobytné, klidné, harmonické. A i když se někteří členové dysfunkčních rodin snaží, aby jejich Vánoce takové byly, mnohdy nejsou, jelikož je tam někdo, kdo to narušuje. Někteří pak cítí velký tlak na to, aby jejich svátky byly pozitivní, ale je důležité si uvědomit, že je to jenom den. Datum. Proto je důležité do nich nevkládat tolik očekávání.

Domů
Sdílet
Diskuse