Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. prosince 2023 v 6:00
Čas čtení 9:39
Vojtěch Vanda

Test lískooříškových pomazánek: Existuje něco lepšího než Nutella? Máme překvapivou odpověď

Test lískooříškových pomazánek: Existuje něco lepšího než Nutella? Máme překvapivou odpověď
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
GASTRO ČESKO TEST POTRAVIN
Uložit Uložené

Otázka, kterou je potřeba jednou provždy vyřešit. Existuje v českých supermarketech lískooříšková pomazánka, která by se alespoň vyrovnala proslulé Nutelle? A pokud ano, je jich víc? Otestovali jsme!

Ať je léto, nebo zima, Nutella mizí z regálů tuzemských supermarketů neustále. Má svou ikonickou chuť, ale také věhlas. A když už je navíc prosinec, měsíc, v němž se lidé hodně obdarovávají, Nutella je jedním z častých produktů, které se tím spíš dostávají do nákupních košíků. Hlavně pokud chtějí lidé darovat lískooříškové pomazánky.

Anketa:
Které sladké pomazánky máš nejradši?
Lískooříškovou s kakaem
Kakaovou s lískovými oříšky
Arašídovou
Jinou
Lískooříškovou s kakaem
42 %
782 Hlasů
Kakaovou s lískovými oříšky
16 %
302 Hlasů
Arašídovou
33 %
621 Hlasů
Jinou
8 %
149 Hlasů

Správně, mluvíme o nich v množném čísle. Existuje jich totiž vícero. A nás zajímalo, kolik z nich si zaslouží stejnou pozornost jako proslavená značka.

lískooříškové pomazánky
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Jak jsme hodnotili

Jsme zvědaví konzumenti, ne odborníci, pracovníci laboratoře nebo jiní profesionálové. Proto explicitně uvádíme, že je test prováděn laiky. Ke každému produktu vyjadřujeme své pocity v několika odstavcích.

Nakoupili jsme 14 lískooříškových pomazánek. Kritérium pro výběr bylo jedno zásadní – produkt musel být lískooříškovou pomazánkou s kakaem bez mléčné příměsi (neplést s kakaovou pomazánkou s lískovými oříšky). Každou z nich lze koupit v jedné či více sítích supermarketů v Česku (Tesco, Albert, Kaufland, Billa a Lidl). 

Pomazánky byly zakoupeny v plastových dózách nebo skleničkách. Srovnávali jsme zejména jejich chuť, složení, konzistenci, základní hmotnostní parametry a samozřejmě cenu. Pokud produkty disponovaly něčím neobvyklým, uvedli jsme to v popisu.

Lískooříškové pomazánky jsme zhodnotili na škále od 0 do 10, kde desítka znamená, že pomazánku doporučujeme všemi deseti. Tak co, předčí něco Nutellu?

Ferrero Nutella 

lískooříškové pomazánky
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Výrobce: na etiketě neuveden
Obchod: Tesco (ale i další)
Hmotnost: 350 g
Cena: 99,90 Kč

Všemi oblíbená pomazánka, na niž naráží i konkurence v názvech vlastních podobných produktů a jejíž jméno metaforicky zastřešuje celý sortiment lískooříškových pomazánek. Ano, Nutella od italského Ferrera nám nemůže ve výběru chybět a vzhledem k jejímu ikonickému postavení ji také v testu použijeme jako referenční hodnotu.

Jelikož se blíží Vánoce, tak její dóza byla oblečena do fešného zimního svetříku. Bohužel jí zapomněli doobléknout jakýkoliv certifikát o šetrném zemědělství, fairtrade nebo třeba certifikát organizace Rainforest Alliance monitorující zodpovědné podnikání, což je škoda.

Avšak nostalgickému feelu, když otevíráme po delší době dózu s fólií, se neubráníme. Pomazánka voní dost lískooříškově, kakao necítíme. Chuť nás ale překvapuje; je jaksi cukrovější a umělejší, než si ji pamatujeme. A zdání nás neklame, v roce 2017 totiž Nutella změnila recepturu – obsahuje více cukru (56,3 gramu na 100 gramů) a má méně kakaa (kakaový prášek – 7,4 procenta).

Nutella také nenasedla na trend výroby bez palmového oleje, od něhož se firmy často distancují, obsahuje pouze 13 procent lískových oříšků a její cena, přestože se stále drží pod čistou stokorunou, je za o 50 gramů menší balení, než býval standard, dle našeho názoru až moc vysoká. Svůj status si udržuje zejména díky prestiži. 

Hodnocení: 6,5/10


Kitbis Hazelnut Spread

lískooříškové pomazánky
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Výrobce: Natra Malle, Malle, Belgie
Obchod: Albert
Hmotnost: 400 g
Cena: 69,90 Kč

Druhé testované balení má standardní hmotnost, certifikát od organizace Rainforest Alliance a také značně pozitivnější cenu. Obsahuje sice palmový olej, ale kromě něj v balení najdeme i olej řepkový. Stejně jako v Nutelle je zde 13 procent lískových ořechů, sedm procent kakaového prášku, podobná gramáž tuku, a dokonce méně cukru (53 gramů na 100 gramů).

Belgická pomazánka voní po cukru méně „agresivněji“ než první testovaný produkt a má spíše vyváženější chuť. Stále je to ale sladká a vcelku nezdravá roztíratelná pomazánka, za kterou nicméně zaplatíš mnohem méně. 

Hodnocení: 7/10


Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 5
Domů
Sdílet
Diskuse