Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
4. prosince 2023 6:00
Čas čtení 9:39
Vojtěch Vanda

Test lískooříškových pomazánek: Existuje něco lepšího než Nutella? Máme překvapivou odpověď

Test lískooříškových pomazánek: Existuje něco lepšího než Nutella? Máme překvapivou odpověď
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
GASTRO ČESKO TEST POTRAVIN
Uložit Uložené

Otázka, kterou je potřeba jednou provždy vyřešit. Existuje v českých supermarketech lískooříšková pomazánka, která by se alespoň vyrovnala proslulé Nutelle? A pokud ano, je jich víc? Otestovali jsme!

Ať je léto, nebo zima, Nutella mizí z regálů tuzemských supermarketů neustále. Má svou ikonickou chuť, ale také věhlas. A když už je navíc prosinec, měsíc, v němž se lidé hodně obdarovávají, Nutella je jedním z častých produktů, které se tím spíš dostávají do nákupních košíků. Hlavně pokud chtějí lidé darovat lískooříškové pomazánky.

Anketa:
Které sladké pomazánky máš nejradši?
Lískooříškovou s kakaem
Kakaovou s lískovými oříšky
Arašídovou
Jinou
Lískooříškovou s kakaem
42 %
777 Hlasů
Kakaovou s lískovými oříšky
16 %
298 Hlasů
Arašídovou
34 %
619 Hlasů
Jinou
8 %
148 Hlasů

Správně, mluvíme o nich v množném čísle. Existuje jich totiž vícero. A nás zajímalo, kolik z nich si zaslouží stejnou pozornost jako proslavená značka.

lískooříškové pomazánky
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Jak jsme hodnotili

Jsme zvědaví konzumenti, ne odborníci, pracovníci laboratoře nebo jiní profesionálové. Proto explicitně uvádíme, že je test prováděn laiky. Ke každému produktu vyjadřujeme své pocity v několika odstavcích.

Nakoupili jsme 14 lískooříškových pomazánek. Kritérium pro výběr bylo jedno zásadní – produkt musel být lískooříškovou pomazánkou s kakaem bez mléčné příměsi (neplést s kakaovou pomazánkou s lískovými oříšky). Každou z nich lze koupit v jedné či více sítích supermarketů v Česku (Tesco, Albert, Kaufland, Billa a Lidl). 

Pomazánky byly zakoupeny v plastových dózách nebo skleničkách. Srovnávali jsme zejména jejich chuť, složení, konzistenci, základní hmotnostní parametry a samozřejmě cenu. Pokud produkty disponovaly něčím neobvyklým, uvedli jsme to v popisu.

Lískooříškové pomazánky jsme zhodnotili na škále od 0 do 10, kde desítka znamená, že pomazánku doporučujeme všemi deseti. Tak co, předčí něco Nutellu?

Ferrero Nutella 

lískooříškové pomazánky
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Výrobce: na etiketě neuveden
Obchod: Tesco (ale i další)
Hmotnost: 350 g
Cena: 99,90 Kč

Všemi oblíbená pomazánka, na niž naráží i konkurence v názvech vlastních podobných produktů a jejíž jméno metaforicky zastřešuje celý sortiment lískooříškových pomazánek. Ano, Nutella od italského Ferrera nám nemůže ve výběru chybět a vzhledem k jejímu ikonickému postavení ji také v testu použijeme jako referenční hodnotu.

Jelikož se blíží Vánoce, tak její dóza byla oblečena do fešného zimního svetříku. Bohužel jí zapomněli doobléknout jakýkoliv certifikát o šetrném zemědělství, fairtrade nebo třeba certifikát organizace Rainforest Alliance monitorující zodpovědné podnikání, což je škoda.

Avšak nostalgickému feelu, když otevíráme po delší době dózu s fólií, se neubráníme. Pomazánka voní dost lískooříškově, kakao necítíme. Chuť nás ale překvapuje; je jaksi cukrovější a umělejší, než si ji pamatujeme. A zdání nás neklame, v roce 2017 totiž Nutella změnila recepturu – obsahuje více cukru (56,3 gramu na 100 gramů) a má méně kakaa (kakaový prášek – 7,4 procenta).

Nutella také nenasedla na trend výroby bez palmového oleje, od něhož se firmy často distancují, obsahuje pouze 13 procent lískových oříšků a její cena, přestože se stále drží pod čistou stokorunou, je za o 50 gramů menší balení, než býval standard, dle našeho názoru až moc vysoká. Svůj status si udržuje zejména díky prestiži. 

Hodnocení: 6,5/10


Kitbis Hazelnut Spread

lískooříškové pomazánky
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Výrobce: Natra Malle, Malle, Belgie
Obchod: Albert
Hmotnost: 400 g
Cena: 69,90 Kč

Druhé testované balení má standardní hmotnost, certifikát od organizace Rainforest Alliance a také značně pozitivnější cenu. Obsahuje sice palmový olej, ale kromě něj v balení najdeme i olej řepkový. Stejně jako v Nutelle je zde 13 procent lískových ořechů, sedm procent kakaového prášku, podobná gramáž tuku, a dokonce méně cukru (53 gramů na 100 gramů).

Belgická pomazánka voní po cukru méně „agresivněji“ než první testovaný produkt a má spíše vyváženější chuť. Stále je to ale sladká a vcelku nezdravá roztíratelná pomazánka, za kterou nicméně zaplatíš mnohem méně. 

Hodnocení: 7/10


K-Classic Nussano

lískooříškové pomazánky
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Výrobce: Wilhelm Reuss GmbH & Co., Berlín, Německo
Obchod: Kaufland
Hmotnost: 400 g
Cena: 49,90 Kč

Až nyní, u privátní značky Kauflandu a jejího Nussana, se setkáváme s cejchem fairtrade kakaa. Tato organizace prosazuje platbu spravedlivých cen za produkty, stejně jako dodržování sociálních a environmentálních standardů při produkci kávy, čajů nebo čokolády v zemích Afriky, Asie nebo Jižní Ameriky. To je rozhodně v kombinaci s certifikátem Rainforest Alliance plus. 

Na druhou stranu, ve složení stále figuruje s palmovým olejem i řepkový. Znovu se setkáváme s obsahem 13 procent jader z lískových ořechů a s deseti procenty kakaového prášku. Balení drží také prozatímní rekord, jelikož zaznamenává dosud dvě nejnižší hodnoty – v cukru (47 gramů) a v nejnižší ceně.

Ani ony však spotřebitele neuchrání před hodně sladkou cukernatou chutí. Přesto je dohromady s ucházející oříškovou vůní a třemi procenty kakaa navíc malinko příjemnější záležitostí. Lehký nadprůměr.

Hodnocení: 5,5/10


Lino Lada Gold creamy

lískooříškové pomazánky
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Výrobce: Podravka d.d., Koprivnica, Chorvatsko
Obchod: Tesco
Hmotnost: 350 g
Cena: 89,90 Kč

Lískooříšková pomazánka z Podravky, to nám nemohlo uniknout. Jde o dosud první balení v testu, které neobsahuje žádný palmový olej (jen slunečnicový), nicméně palmový tuk zde je (rozdíl mezi olejem a tukem je zejména v zastoupení jednotlivých mastných kyselin). Lino Lada neobsahuje ani žádný certifikát.

Když se prokousáme celoplastovým obalem, který dle našeho úsudku nebyl nutný, zjistíme, že pomazánka nemá klasickou ochrannou fólii. Pomazánka slibuje větší krémovitost, což se s větším obsahem sušeného mléka potvrzuje, nicméně nenech se tím ošálit a měj na paměti, že 57 gramů cukru na 100 gramů výrobku je pořád hodně. 

Abychom ale dokončili myšlenku, chuť nám více než lískooříškovou pomazánku připomíná nugát. Normálně by to nebylo špatně, ale není to to, co u podobné pomazánky hledáme. Na nastavený standard se navíc jedná o poměrně drahou záležitost.

Hodnocení: 3,5/10


Mister CHOC Protein Spread 

lískooříškové pomazánky
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Výrobce: na etiketě neuveden
Obchod: Lidl
Hmotnost: 200 g
Cena: 69,90 Kč

Co se vybaví tobě, když vidíš na výrobku slovo „protein“? Nám automaticky zdravější produkt, což nemusí být vždy nutně pravda. V tomto případě však máme pocit, že u tohoto produktu bylo lepší snad úplně všechno. 

Nicméně hned napohled je u Mister Choc Protein Spread vidět rozdíl v poměru gramáže a ceny, která je pro zákazníka méně přívětivá. Obecně u podobných produktů platí, že buď zůstane cena při nižší gramáži stejná, nebo se cena zvýší – a to klidně dvojnásobně.

Proto jsme zde očekávali kvalitnější a zdravější produkt, čemuž odpovídá nejen certifikát Rainforest Alliance, ale i hodnocení v systému označování potravin Nutri-Score, v němž získal dokonce předposlední hodnocení D.

Další rozdíl je vidět ve složení, které hovoří o 16 procentech syrovátkové bílkoviny v obsahu. U ní by ale měli zbystřit zejména lidé s laktózovou intolerancí. Obsahuje taktéž pouze deset procent lískových ořechů, 6,5 procenta kakaového prášku a používá maltitiol, umělé sladidlo, které nese méně kalorií a je lepší na zuby, ale také může působit trávicí potíže.

Taste test každopádně vyšel i přes větší změny znamenitě. Již podle vůně bylo znát, že je něco jinak, jelikož pomazánka byla méně sladší, ale když se do ní člověk ponořil, ucítil lískooříškovou oplatku. Na jazyku byla zase vyváženější, více kakaovooříšková a taková vyladěnější – prostě Nutella pro dospělé.

Tomu odpovídá i cena, která rozhodně není pro osoby, jež nejsou prací povinné. Je jasné, že se jedná o pomazánku, kterou si člověk dá sem tam na chuť, ale prozatím jde o to nejlepší, co jsme ochutnali. Ostatně hodnota pouhých 6,8 gramu cukru na 100 gramů a dvojnásobné množství bílkovin než v ostatních produktech mluví za sebe.

Hodnocení: 8,5/10


Tesco Hazelnut Spread with Cocoa

lískooříškové pomazánky
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Výrobce: na etiketě neuveden
Obchod: Tesco
Hmotnost: 400 g
Cena: 49,90 Kč

Vracíme se zpět do cukrstánu k těm nejlevnějším alternativám. Tesco má v rámci své privátní značky jednu pomazánku, ve standardní dóze, která se také pyšní certifikátem Rainforest Alliance. Ale co nás zaujalo více z hlediska designu, byl kousek lepidla na víčku, aby neuletělo. Také to byla asi jediná zajímavá věc na produktu.

Obsah oříšků a kakaového prášku ve složení byl stejný jako v konkurenčních levných dózách, a to včetně palmového oleje. Cukru zde bylo trochu méně (47 gramů na 100 gramů), což se odrazilo v méně palčivé cukernaté chuti, produkt byl ale také méně oříškový. Dá se pořídit lepší pomazánka.

Hodnocení: 4/10


Billa Hazelnut Cocoa Spread

lískooříškové pomazánky
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Výrobce: na etiketě neuveden
Obchod: Billa
Hmotnost: 400 g
Cena: 59,90 Kč

U privátní značky Billa jsme kromě „žabky“ objevili další certifikát. RSPO je zkratka pro iniciativu pro udržitelnou výrobu palmového oleje, což v překladu znamená, že palmový olej, který je ve výrobku, by se neměl podílet na neekologickém hospodaření na planetě. A to ceníme.

Z produktu jsou již zase cítit ořechy, i když je jejich procentuální poměr stejný. Chuťově se jedná o „méně sladkou“ pomazánku (50 gramů cukru na 100 gramů produktu je však stále hodně), která však může obsahovat mandle. Neurazila nás, ale ani nijak nenadchla. Cenově je vcelku dostupná, může se jednat o zajímavou alternativu.

Hodnocení: 5,5/10

Milka Hazelnut Creme

lískooříškové pomazánky
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Výrobce: na obalu neuveden
Obchod: Tesco (ale i další)
Hmotnost: 350 g
Cena: 94,90 Kč

Malý objem, více peněz. Proč tedy kupovat pomazánku Milka? Vyplatí se jít za značkou?

Zvýšená cena nejspíš nebude způsobena složením. Proteinem (3,8 gramu bílkovin) tedy rozhodně ne. To, že produkt neobsahuje palmový olej, nemusí jeho cenu natáhnout, jak jsme se přesvědčili. Může to být i ke škodě – Milka obsahuje ze 25 procent olej řepkový, což se nám zdá také docela přehnané.

Ale jak si může produkt říkat lískooříšková pomazánka, když obsahuje pouze pět procent lískooříškové pasty, která dostala stejný prostor jako 4,5 procenta kakaového prášku, nám do hlavy nejde.

Spousta cukru (57 gramů), žádný certifikát, produkt voní jako umělý lískový oříšek, chutná jako cukrová pomazánka. Suma sumárum jde o předražený produkt, který rozhodně nedoporučujeme ke koupi.

Hodnocení: 2/10


Brinkers Nuscobio

lískooříškové pomazánky
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Výrobce: Brinkers Food B.V., Enschede, Nizozemsko
Obchod: Albert
Hmotnost: 400 g
Cena: 159,90 Kč

Takže pokud Milka byla dudy, dostáváme se k nebi. A tím nechceme nic naznačovat. Ale bio pomazánka od Brinkers, alespoň co se na etiketě píše, využívá jen produkty z ekologického zemědělství, což potvrzuje i certifikát EU. Je úplně bez palmového oleje a nechybí ani certifikát Rainforest Alliance.

Jenže suroviny jako bio třtinový cukr, kokosový olej, kakaové máslo nebo extrakt z vanilky Bourbon se bohužel odrazí v ceně. Není to tedy pro každého. Paradoxem však zůstává, že velký obsah cukru (49 gramů na 100 gramů) a tuku (36 gramů na 100 gramů) zůstává. Obsah lískových oříšků zde najdeme standardní, stejně jako kakaového prášku.

Vůni má jasně oříškovou, má hezky roztíratelnou a tuhou konzistenci. Chutná jinak než ostatní, zároveň je z ní cítit jakási jemnost. Těžko nicméně tvrdit, že je to tak lepší, posouzení necháme na tobě.

Konzistence je velmi tuková a drží se na rtech jak jelení lůj, což však nutně neznamená, že musí jít o něco špatného. Takže koneckonců záleží na tom, jak moc chce člověk platit za suroviny z ekologického zemědělství. Za nás je ta cena trochu přestřelená a lze vybrat trošku lépe.

Hodnocení: 7,5/10


Brinkers La Vida vegan

lískooříškové pomazánky
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Výrobce: na etiketě neuveden
Obchod: Albert
Hmotnost: 270 g
Cena: 139,90 Kč

Brinkers ale vyrábí ještě jednu bio lískooříškovou pomazánku – se spoustou certifikátů (vegan, bez lepku, fairtrade) i kupodivu vyšší cenovkou.

Pomazánka je stoprocentně veganská a neobsahuje palmový olej. Dokonce je v ní čokoláda a mletá fairtrade vanilka (včetně dalších fairtrade surovin), tedy vlastně to nejlepší, co lze od něčeho takového očekávat. I obsah lískových oříšků je o dvě procenta vyšší, než je obvyklé u jiných podobných produktů. Tuk a cukr mají ale pořád vysoké cifry, na druhou stranu je v pomazánce velké množství vlákniny.

Produkt má vůni pražených lískových ořechů, je znovu hezky roztíratelný a chutná méně tukově. Je trošičku sladší než jeho bio sestra, ale není to žádná hrůza. Pro vegany je to jistě zajímavá možnost. Problémem může být cena a množství, což je ale opodstatněno šetrnou výrobou. Volba je na tobě.

Hodnocení: 8/10


Bonne Maman Hazelnut & Cocoa

lískooříškové pomazánky
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Výrobce: Bonne Maman, Biars-sur-Cère, Francie
Obchod: Billa
Hmotnost: 360 g
Cena: 149,90 Kč

Podobně drahý produkt lze koupit i v Bille. Bude však pomazánka od Bonne Maman z Francie také stejně prémiová? 

Ne. Není bio a nezdravá je pořád stejně. I když vypadá, jako by ji někdo udělal doma, obsahuje suroviny podobné vyššímu standardu u jiných produktů (abychom ale nekřivdili, chybí zde palmový olej a má 20 procent lískových ořechů). Na chuti se to každopádně neodráží.

Je ucházející, i když se paradoxně zdá trochu méně ořechová. Určitě najdeš levnější a lepší alternativy.

Hodnocení: 6,5/10


HealthyCo Proteinella

lískooříškové pomazánky
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Výrobce: FirstClassBrandsofSweden AB., Lund, Švédsko
Obchod: Tesco
Hmotnost: 200 g
Cena: 154,90 Kč

Bavili jsme se o drahých produktech, ale Proteinella byla suverénně nejdražší. Těšili jsme se na ni ale i z toho důvodu, že její název obsahoval slovo „protein“, a to je v tomto testu dobré znamení.

Přestože postrádá jakékoliv oficiální certifikáty, není uvnitř k nalezení palmový olej. Ve složení se znovu objevuje syrovátkový proteinový koncentrát s maltitolem, na druhou stranu je uvnitř pouze deset procent oříšků. Také nás pobavilo upozornění, které znělo: „Nadměrná konzumace může vyvolat laxativní účinky.“ Kolik je ale nadměrná konzumace, nikdo neuvedl.

Když Proteinellu porovnáme s pomazánkou z Lidlu, zaostává jak v obsahu cukru (má jej víc), tak i v bílkovinách (má jich o trochu méně). Samotný produkt byl jaksi vodovější, chutnal méně po oříšcích a více po oleji. I přes vysokou cenu si však myslíme, že si zaslouží vcelku vysoké a pozitivní hodnocení.

Hodnocení: 7/10


Emco SuperEmcotella

lískooříškové pomazánky
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Výrobce: na obalu neuveden
Obchod: Kaufland
Hmotnost: 200 g
Cena: 149,90 Kč

Hned v závěsu, co se ceny týče, je Super Emcotella od Emca. Toto balení je věru speciální v tom, že neslibuje víc proteinu, ale naopak úplně jinou recepturu.

Balení, které neobsahuje žádné certifikáty, informuje o obsahu vlákniny z kořene čekanky a o bambuckém tuku a slibuje 20 procent lískových oříšku (což je ve skutečnosti pasta). I tento výrobek může působit zdravotní potíže, když se ho přejíš, na což výrobce upozorňuje zákazem překračování doporučené denní dávky, která je maximálně 60 gramů výrobku.

Tím vedlejším účinkem budou nejspíše laxativní účinky, jelikož zde najdeme neskutečných 32 gramů vlákniny na 100 gramů výrobku. Stejně jako proteinové pomazánky má i více bílkovin a méně cukru a je i méně energeticky náročná. Jen chuť nemusí každému sednout.

Čekanka je zde hodně poznat, stejně tak bambucký tuk. Hádáme, že dětem úplně chutnat nebude, jelikož je hořčejší a Nutellu připomíná opravdu jen z dálky. Určitě se ale nejedná o špatný produkt. Co jej oddaluje od zákazníků, je samotná cena.

Hodnocení: 6,5/10


Choco nussa with 13 % Hazelnuts

lískooříškové pomazánky
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Výrobce: na obalu neuveden
Obchod: Lidl
Hmotnost: 400 g
Cena: 49,90 Kč

S posledním produktem se vracíme do starých kolejí. Certifikát Rainforest Alliance, špatné Nutri-Score, palmový cukr, 13 procent lískových oříšků a sedm procent kakaového prášku. To je lidlová Choco Nussa. 

Cítíme z ní mnohem větší nutellový odér, který je také hodně cukrový, a to se potvrdilo při taste testu. Její umělá cukrová chuť je z celého testu zaručeně nejhorší. Zvlášť poté, co jsme testovali kvalitní produkty. Cena pak může být dobrá, jak chce, ale existuje mnohem více lepších alternativ.

Hodnocení: 1,5/10


Výsledky

Co nám tedy test přinesl? Dle našeho názoru stoprocentně existují pomazánky, které jsou lepší než Nutella, a není jich zrovna málo. Pokud budeme mluvit konkrétně o bedně v našem testu, třetí místo získal produkt Nuscobio od značky Brinkers. Ostatně Brinkers zabodoval nejvíc, jak mohl, jelikož i jeho veganská verze Brinkers La Vida vegan se umístila, a to rovnou na místě druhém.

Naším vítězem testu se stala pomazánka Mister CHOC Protein Spread, která měla nejlépe vyvážený poměr ceny a gramáže, skvělou a ne tak sladkou chuť, dobrý poměr nutričních hodnot a surovin ve složení. Souhlasíš s námi, nebo ne? Pojďme diskutovat v komentářích.

Domů
Sdílet
Diskuse