Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš článek:
Test lískooříškových pomazánek: Existuje něco lepšího než Nutella? Máme překvapivou odpověď

K-Classic Nussano

lískooříškové pomazánky
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Výrobce: Wilhelm Reuss GmbH & Co., Berlín, Německo
Obchod: Kaufland
Hmotnost: 400 g
Cena: 49,90 Kč

Až nyní, u privátní značky Kauflandu a jejího Nussana, se setkáváme s cejchem fairtrade kakaa. Tato organizace prosazuje platbu spravedlivých cen za produkty, stejně jako dodržování sociálních a environmentálních standardů při produkci kávy, čajů nebo čokolády v zemích Afriky, Asie nebo Jižní Ameriky. To je rozhodně v kombinaci s certifikátem Rainforest Alliance plus. 

Na druhou stranu, ve složení stále figuruje s palmovým olejem i řepkový. Znovu se setkáváme s obsahem 13 procent jader z lískových ořechů a s deseti procenty kakaového prášku. Balení drží také prozatímní rekord, jelikož zaznamenává dosud dvě nejnižší hodnoty – v cukru (47 gramů) a v nejnižší ceně.

Ani ony však spotřebitele neuchrání před hodně sladkou cukernatou chutí. Přesto je dohromady s ucházející oříškovou vůní a třemi procenty kakaa navíc malinko příjemnější záležitostí. Lehký nadprůměr.

Hodnocení: 5,5/10


Lino Lada Gold creamy

lískooříškové pomazánky
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Výrobce: Podravka d.d., Koprivnica, Chorvatsko
Obchod: Tesco
Hmotnost: 350 g
Cena: 89,90 Kč

Lískooříšková pomazánka z Podravky, to nám nemohlo uniknout. Jde o dosud první balení v testu, které neobsahuje žádný palmový olej (jen slunečnicový), nicméně palmový tuk zde je (rozdíl mezi olejem a tukem je zejména v zastoupení jednotlivých mastných kyselin). Lino Lada neobsahuje ani žádný certifikát.

Když se prokousáme celoplastovým obalem, který dle našeho úsudku nebyl nutný, zjistíme, že pomazánka nemá klasickou ochrannou fólii. Pomazánka slibuje větší krémovitost, což se s větším obsahem sušeného mléka potvrzuje, nicméně nenech se tím ošálit a měj na paměti, že 57 gramů cukru na 100 gramů výrobku je pořád hodně. 

Abychom ale dokončili myšlenku, chuť nám více než lískooříškovou pomazánku připomíná nugát. Normálně by to nebylo špatně, ale není to to, co u podobné pomazánky hledáme. Na nastavený standard se navíc jedná o poměrně drahou záležitost.

Hodnocení: 3,5/10


Mister CHOC Protein Spread 

lískooříškové pomazánky
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Výrobce: na etiketě neuveden
Obchod: Lidl
Hmotnost: 200 g
Cena: 69,90 Kč

Co se vybaví tobě, když vidíš na výrobku slovo „protein“? Nám automaticky zdravější produkt, což nemusí být vždy nutně pravda. V tomto případě však máme pocit, že u tohoto produktu bylo lepší snad úplně všechno. 

Nicméně hned napohled je u Mister Choc Protein Spread vidět rozdíl v poměru gramáže a ceny, která je pro zákazníka méně přívětivá. Obecně u podobných produktů platí, že buď zůstane cena při nižší gramáži stejná, nebo se cena zvýší – a to klidně dvojnásobně.

Proto jsme zde očekávali kvalitnější a zdravější produkt, čemuž odpovídá nejen certifikát Rainforest Alliance, ale i hodnocení v systému označování potravin Nutri-Score, v němž získal dokonce předposlední hodnocení D.

Další rozdíl je vidět ve složení, které hovoří o 16 procentech syrovátkové bílkoviny v obsahu. U ní by ale měli zbystřit zejména lidé s laktózovou intolerancí. Obsahuje taktéž pouze deset procent lískových ořechů, 6,5 procenta kakaového prášku a používá maltitiol, umělé sladidlo, které nese méně kalorií a je lepší na zuby, ale také může působit trávicí potíže.

Taste test každopádně vyšel i přes větší změny znamenitě. Již podle vůně bylo znát, že je něco jinak, jelikož pomazánka byla méně sladší, ale když se do ní člověk ponořil, ucítil lískooříškovou oplatku. Na jazyku byla zase vyváženější, více kakaovooříšková a taková vyladěnější – prostě Nutella pro dospělé.

Tomu odpovídá i cena, která rozhodně není pro osoby, jež nejsou prací povinné. Je jasné, že se jedná o pomazánku, kterou si člověk dá sem tam na chuť, ale prozatím jde o to nejlepší, co jsme ochutnali. Ostatně hodnota pouhých 6,8 gramu cukru na 100 gramů a dvojnásobné množství bílkovin než v ostatních produktech mluví za sebe.

Hodnocení: 8,5/10


Čti na další straněČti na předchozí straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 2 z 5
Zpět
Sdílet
Diskuse