Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
20. prosince 2023 11:00
Čas čtení 5:42
Radim Šlechta

Vybrali jsme nejlepší filmy roku 2023. Tohle by tě nemělo minout

Vybrali jsme nejlepší filmy roku 2023. Tohle by tě nemělo minout
Zdroj: Warner Bros.
FILMY A SERIÁLY BARBIE FILMY 2023 OPPENHEIMER TIMOTHÉE CHALAMET
Uložit Uložené

Tyhle filmy se podle Refresheru letos nejvíc povedly.

Tak je to tady. Čas rekapitulace. Tenhle rok byl na filmy bohatý a proběhlo během něj hned několik dlouho očekávaných premiér. My jsme zalovili v paměti, abychom vybrali to nejlepší, co jsme za rok 2023 v kinech nebo na streamovacích platformách viděli. Níže najdeš tipy redakce Refresheru. 

Ty nám nezapomeň dát vědět do komentářů, který snímek nejvíc zaujal tebe.


Redaktor Vojta Vanda je expert na anime, ale letos prý neměl čas sledovat moc filmů. O to víc nás překvapilo, že do svého výběru zařadil Barbie od Grety Gerwig.

„Letos jsem do kina moc nechodil. Bohužel ani na své oblíbené anime jsem letos neměl čas. Proto jsem byl vlastně rád, když mě přítelkyně vzala do kina na film Barbie. Oddechnu si a kouknu se na nějakou blbinu, říkal jsem si tehdy. A jak jsem se mýlil. Snímek Grety Gerwig je všechno, jen ne blbina. Bavil mě, rozesmutnil mě, cítil jsem se u něj trapně, souhlasně jsem u něj kýval hlavou, přemýšlel jsem u něj. Rozhodně se jedná o film, který mě letos nejvíc donutil se zamyslet, ale nejen prvoplánově o konfliktu mezi patriarchátem a feminismem, ale také například o sobě samém. Proto když se mě někdo zeptá, co si o Barbie myslím, dlouho přemítavě mručím, seznám, že vlastně nevím, a pak debatujeme. Je to krásné,“ říká Vojta.

Barbie
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Ondra Jarůšek v Refresheru píše převážně o hrách a bojových sportech. Sám říká, že filmy příliš nesleduje. Přesto se ale letos našel jeden, který mu utkvěl v paměti.

Leave the World Behind – nejzajímavější film letošního roku jsem objevil až na jeho konci. Apokalyptický psychologický thriller od režiséra Sama Esmaila na motivy stejnojmenné knihy skvěle buduje napětí a za vyzdvihnutí stojí i výkony hereckého ansámblu, zejména bravurního Mahershaly Aliho. U večerního sledování filmů na streamingových platformách u mne bývá zvykem, že po 20 minutách už místo obrazovky sleduju vnitřní stranu svých víček, v případě Leave the World Behind jsem však téměř dvouapůlhodinovou stopáž zhltnul s napjatým očekáváním, co bude dál, (skoro) bez mrknutí oka.“


Báru Volfovou moc neužije na „mainstreamové filmy“, a tak si pro tebe připravila jeden festivalový tip, ze kterého prý odcházela s otevřenou pusou a bolavým srdcem. A proč? To si přečteš níže.

Květ Burití jsem měla možnost zhlédnout na filmovém festivalu Kino Brasil. Ze sálu jsem odcházela s otevřenou pusou a bolavým srdcem. Dokumentární snímek sleduje posledních 80 let života indiánského kmene Krahô v Brazílii. Na scénáři se podíleli i samotní Krahô, kteří do něj vepsali výjevy nespravedlností, se kterými se už desítky let musejí potýkat. Začalo to masakrem v roce 1940, při kterém byla vyvražděna značná část kmene, a nekončí to ani dnešními útoky agrobyznysu na jejich území. Odhodlání indiánů bránit se, napojení na předky a život v souladu s přírodou jsou v Květu Burití krásně zachyceny a jsou velkou inspirací.“


Editorka Refresheru Marie Valentová si pro tebe připravila tři tipy na artovější snímky, jeden lepší než druhý. 

První dva nasbírala na festivalu v Karlových Varech. „Začnu švédskou drama komedií o partnerství a přijetí sebe sama. Hypnóza má absolutně všechno: pronikavou skandinávskou absurditu, nezapomenutelné komediální scény a k tomu herce, který by mohl být nový Mads Mikkelsen. Herberta Nordruma si možná vybavíte jako toho vysokého sympaťáka z cigaretové scény v Nejhorším člověkovi na světě. Film nadchl Vary a v únoru míří do české distribuce.

Nenápadný, ale o to zářivější klenot letošních Varů je taky belgické drama Tání. Nestály se na něj dlouhé fronty před Velkým sálem v Thermalu, ale diváci, kteří si ho nenechali ujít, odcházeli neschopni slova. Emoce z příběhu o roky promlčeném traumatu ve vás budou tát ještě dlouho. Film zatím bohužel míjí česká kina, takže si ho musíte pohlídat na artových streamovacích platformách.

Hraný a zároveň animovaný polský hit Jagna už naopak brázdí kinosály déle než měsíc. Nejdřív jsem k němu byla skeptická, protože mi jeho líbivý vizuál vycházející z olejomalby připadal spíš jako marketingový tah. Ale proč vlastně ne, když to funguje? A film hlavně nabízí víc než hezkou podívanou. Sonda z nemilosrdného venkova příběhově skvěle graduje a vyzní nadčasově.“


Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse