Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Tento článek je vytvořen v rámci mediální spolupráce se společností Bontonfilm.
7. února 2024 9:02
Čas čtení 2:03

Když mladí musí řešit problémy dospělých. Do kin přichází nový film Bohdana Slámy

Když mladí musí řešit problémy dospělých. Do kin přichází nový film Bohdana Slámy
Zdroj: Bontonfilm
FILMY A SERIÁLY ČESKÉ FILMY FILMY 2024 TIP NA FILM
Uložit Uložené

Film s názvem Sucho uvede do kin 15. února společnost Bontonfilm.

Dva extrémní přístupy k životu, komplikované rodinné vztahy i láska. To vše a mnohem více se promítá v novém filmu Sucho režiséra a šéfa katedry režie na FAMU Bohdana Slámy. Jedná se o příběh dvou znepřátelených rodin, v jejichž čele jsou dominantní otcové. Do sousedských sporů však vstoupí láska jejich dětí. A právě mladá generace představuje v příběhu naději na vzájemné pochopení a zlepšení mezilidských vztahů. 

„V Suchu se protnou tři generace, ta nejstarší reprezentuje bezohlednost, ta nejmladší dává naději ve zvládnutí mezilidských vztahů vně i uvnitř rodin, ale i ve spojení s krajinou, v níž žijeme. Příběh sváru dvou klanů se dotýká i citlivých momentů, jako je přijetí nemoci blízkého člověka nebo lásky v napjatých vztazích odlišně žijících sousedských rodin,“ říká režisér Bohdan Sláma.

Zatvrzelost, sobectví a láska

Zatímco Josef nutí svou ženu a děti ke svéráznému způsobu života na ostrůvku vegetace mezi monokulturními Viktorovými lány, Míra je zamilovaný do Josefovy dospívající dcery Žofky. Aby získal její sympatie, musí s otcem bojovat. Viktor navíc ve vleku svého despotického otce, kterého hraje Bolek Polívka, čelí tlaku kvůli problémům v rodinné firmě. Nejen synova revolta staví Viktora do nové situace. Také Josef zklamaný důsledky vlastních životních postojů musí leccos přehodnotit, zvlášť když jeho vzpurná dcera Žofka odjede v nejméně vhodnou dobu bez rozloučení do Berlína. Ve středu dění se tak ocitá její soused Míra, který přestože není nositelem velkých gest, v sobě chová hlubokou lásku nejen k Žofce, ale i k dospělým, jejichž problémy musí řešit.

Sucho, film
Zdroj: Bontonfilm

Zodpovědnost za krajinu i mezilidské vztahy

Příběh je ukotven v malebné, ale vyprahlé jihomoravské krajině. Lokaci přezdívanou Moravské Toskánsko si režisér nevybral pro svůj film náhodou. „Krajina se stává další postavou příběhu nejen tím, že se v ní všechno odehrává, ale tím, co se děje s ní. Jde tu o názorový rozpor dvou sousedských rodinných klanů, ve kterých dominují otcové. Snažíme se pochopit obě strany. Otázka přijetí zodpovědnosti za krajinu je tu propojena s tématem přijetí zodpovědnosti za mezilidské vztahy,“ říká.

Vymezení žánrů se režisér brání. Ve filmu pracuje s prvky humoru v podobě směšnosti životních postojů. Není to komedie, ale ani ryzí tragédie. „Je to drama lidských citů, prvky má komické i tragické. Je tam humor a je to rodinný film,“ dodává.

Role otců ztvárnili Martin Pechlát a Marek Daniel. Jejich děti Míru a Žofii si zahráli Tomas Sean Pšenička a Dorota Šlajerová. Hlavní ženskou roli manželky Josefa a matky tří dětí ztvárnila Magdaléna Borová, která se svou laskavou mateřskou silou snaží udržet veškeré vztahy v rovnováze. Ve filmu dále hrají Gabriela Míčová, Judit Pecháček, Marie Ludvíková, Luboš Veselý nebo Marek Taclík. Za kamerou stál Slámův letitý kolega Diviš Marek, střihačem je Jan Daňhel a architektem Jan Vlasák. Producenty snímku jsou Pavel Strnad a Petr Oukropec, kteří stojí za všemi autorským filmy režiséra včetně předchozí Báby z ledu oceněné za nejlepší český film roku v rámci Českého lva.

Sucho, filmSucho, filmSucho, filmSucho, film
Zobrazit galerii
(5)
Sucho vzniklo v koprodukci společnosti Negativ, České televize (kreativní producent Jaroslav Sedláček), německé společnosti 42film a slovenské Artilerie. Podpořil ho Státní fond kinematografie, Jihomoravský filmový nadační fond, slovenský Audiovizualny fond a německý Mitteldeutsche Medienförderung. Na natáčení v Jihomoravském kraji spolupracovala Filmová kancelář Brno.
Domů
Sdílet
Diskuse