Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. února 2024 15:30
Čas čtení 1:06
Veronika Ábelová

Mokrý iPhone do rýže? Apple před tím varuje a radí, co místo toho dělat

Mokrý iPhone do rýže? Apple před tím varuje a radí, co místo toho dělat
Zdroj: Tom's Guide/Unsplash/Minh Pham/volně k použití
TECH IPHONE MODERNÍ TECHNOLOGIE
Uložit Uložené

Společnost Apple varovala, že vysušením iPhonu v rýži se může telefon poškodit. Co dělat místo toho?

Ať už ti telefon spadl do vody, bazénu, nebo tě zaskočil pořádný liják, možná tě jako první napadlo položit ho do rýže. Suchá rýže by měla díky své savosti všechnu vlhkost z telefonu dostat. Odborníci už dlouho poukazují na problém tohoto způsobu vysoušení a teď s varováním přišel i Apple.

Doporučeno
Mezi nejodpočinkovějšími městy světa se umístila i Praha. Kdo žebříčku vévodí? Mezi nejodpočinkovějšími městy světa se umístila i Praha. Kdo žebříčku vévodí? 20. února 2024 16:16

Společnost v nedávné zprávě o podpoře uvedla, aby uživatelé iPhone do rýže nepokládali. Malé částečky rýže by totiž mohly zařízení poškodit. Spolu s testováním rizika poškození se ukázalo, že nevařená rýže není při vysoušení zařízení nijak zvlášť účinná.

Náprava mokrého telefonu vysušením v rýži má původ už v historii. Tato metoda se sleduje od roku 1946 jako způsob údržby fotoaparátu. V uplynulých letech se uživatelé telefonů pokoušeli o různé metody, jako například vysoušení fénem. Jaký je ale ten správný způsob?

Apple svým uživatelům nabízí funkci, která upozorní na detekci tekutiny před nabíjením telefonu. Jako první odpoj kabel na obou koncích. Dále lehce poklepej telefonem o ruku konektorem směrem dolů, aby z něj vytekla přebytečná tekutina. Potom nech telefon alespoň na půl hodiny úplně uschnout. Pokud jsou telefon i kabel úplně suché, zkus zařízení znovu nabít. Jestli se ti nepodaří iPhone nabít, zopakuj to samé další den.

Doporučeno
Tohle je 10 nejoblíbenějších psích plemen v Česku. Je mezi nimi i tvůj mazlíček? Tohle je 10 nejoblíbenějších psích plemen v Česku. Je mezi nimi i tvůj mazlíček? 18. února 2024 15:51

Nová dokumentace společnosti Apple obsahuje také dvě další varování, pokud se ti telefon namočí. Prvním je, že telefon nemáš sušit pomocí externího zdroje tepla nebo stlačeného vzduchu. A za druhé do konektoru nevkládej cizí předmět, jako je papírový kapesník nebo vatový tamponek.

Pokud ti telefon nefunguje vůbec, ihned ho vypni a nemačkej žádná tlačítka. Další krok závisí na konkrétních okolnostech. iPhone můžeš osušit ručníkem a vložit do vzduchotěsné nádoby s balíčky oxidu křemičitého. Telefon se ale nesmí nabíjet, dokud nebude úplně suchý.

Domů
Sdílet
Diskuse