Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. února 2024 14:30
Čas čtení 5:06
Ondřej Jarůšek

Při toxické psychóze si Čech uřízl penis. Adiktolog vysvětlil, co při ní člověk zažívá a proč může nastat i po jediné dávce

Při toxické psychóze si Čech uřízl penis. Adiktolog vysvětlil, co při ní člověk zažívá a proč může nastat i po jediné dávce
Zdroj: Pexels/volně k užití
ZDRAVÍ DROGY DUŠEVNÍ ZDRAVÍ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Toxická psychóza může vyústit v ublížení na zdraví, těžké sebepoškození a v nejhorších případech i ve vraždu. Tento stav hrozí nejen dlouhodobým uživatelům drog, ale i po jednorázovém užití návykových látek.

Tenhle znepokojivý případ se odehrál na Ústecku ani ne před měsícem. Muž si uřízl obě uši i penis a poté polonahý běhal ulicemi. Před několika lety pak žena v České Lípě neublížila jen sobě, ale usmrtila vlastní dcerku. K těmto děsivým případům došlo ve chvíli, kdy se dotyční lidé dostali do takzvané toxické psychózy. Do stavu, kdy se mozek pod vlivem drog zcela odtrhne od reality.

O co se vlastně jedná? Národní linka pro odvykání popisuje toxickou psychózu jako stav, který se podobá příznakům schizofrenie. Člověk nabyde dojmu, že po něm „někdo jde“, může trpět halucinacemi a začít se chovat agresivně vůči sobě nebo jiným lidem.

Zjišťovali jsme, proč k takovým stavům dochází, které drogy za podobnými účinky stojí nebo proč může psychóza nastat i po jediné dávce drogy.  

droga kokain
Zdroj: Unsplash/Colin Davis/volně k užití

Drogy, které spouštějí toxickou psychózu

Jak k rozvinutí toxické psychózy dochází, pro Refresher vysvětlil adiktolog Ladislav Dékány. Ten během své praxe sám narazil na lidi, kteří toxickou psychózu v minulosti prodělali. Jak říká, tento stav nejčastěji nastává po užití tzv. stimulancií, tedy skupiny látek, které zvyšují aktivitu centrálního nervového systému.

Doporučeno
„Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují 25. dubna 2024 15:00

„Typicky jde o pervitin nebo kokain. Riziko psychotického stavu však nelze vyloučit ani u kanabinoidů (marihuany) či některých halucinogenů. I nadměrná intoxikace alkoholem může vyústit ve stav dezorientace, halucinací či paranoidního myšlení, avšak nejedná se o toxickou psychózu, ale o delirium nebo alkoholovou paranoiu,“ vysvětluje Dékány, u jakých látek tento stav hrozí.

Rizik, která se s toxickou psychózou pojí, je celá řada. „Z mého pohledu je největší nebezpečí pro samotného uživatele, který může ztratit schopnost rozlišovat mezi realitou a iluzemi,“ varuje adiktolog. Tento stav je doprovázen perzekučními bludy, poruchami vnímání či úzkostí. V důsledku ztráty kontaktu s realitou si pak člověk postižený toxickou psychózou může vážně ublížit.

Sebepoškození i vražda dítěte 

K případu těžkého sebepoškození došlo v Česku relativně nedávno, konkrétně v lednu letošního roku na Ústecku. Tamní záchranáři byli přivoláni k případu muže, u kterého došlo k rozvinutí toxické psychózy vlivem nadměrného užití drogy. V tomto stavu si uřízl penis a uši a poté pobíhal polonahý ulicemi. Toxikologií u něj byly zjištěny stopy po pervitinu a marihuaně.

Krajská záchranná služba o případu informovala na sociálních sítích, kde zároveň varovala před užíváním návykových látek. „Existuje snad tisíc důvodů, proč neužívat drogy. My do tohoto ranku přidáváme další. Naši záchranáři mají za sebou čerstvou zkušenost s netradičním poraněním pacienta pravděpodobně v důsledku amfetaminové toxické psychózy,“ napsali záchranáři a k příspěvku sdíleli i popis zranění, která si muž vlastnoručně přivodil.

Pacient nebyl zpočátku příčetný, se zdravotníky začal komunikovat až poté, co mu byl podán uklidňující lék. Potvrdil, že si zranění způsobil sám, ale nevěděl proč. Kromě uříznutého penisu a uší měl na tváři i velký otok, který si přivodil pádem na zem.

injekce droga
Zdroj: Unsplash/Raghavendra V. Konkathi/volně k užití

Člověk trpící toxickou psychózou ovšem není nebezpečný jen sám sobě, ale potenciálně i osobám ve svém bezprostředním okolí. K takovému tragickému případu došlo v Česku například v roce 2013, kdy matka omámená návykovými látkami podřezala svou vlastní čtyřletou dcerku.

Jinými slovy, člověk nepřemýšlí tak, jak by přemýšlel, kdyby psychózu neměl. Tudíž jedná a myslí jinak než běžně, bez náhledu na důsledek svého jednání.

Pětadvacetiletá matka v České Lípě v rodinném domě v Janáčkově ulici nožem zabila svou malou dceru Darinku a následně se sama pokusila o sebevraždu. Přivolaní záchranáři našli na krku dívenky hluboké řezné rány, dítěti už v tu chvíli nešlo pomoct. Matka ležela na posteli, kde si podřezala žíly na obou zápěstích. Záchranáři ji však stihli zachránit.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 154825 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • O tom, zda někoho ohrozí toxická psychóza, rozhoduje psychický stav člověka i typ látky, kterou užil. Shrnujeme faktory, které určují, komu tento stav hrozí.
  • Co člověk v tomto stavu prožívá a proč se může chovat agresivně.
  • Jak dlouho stav trvá.
  • Jak vyústil případ matky z Česka, která zabila vlastní dceru.
  • Jak se dá člověku s toxickou psychózou pomoct.
  • Odemknutím podpoříš kvalitní autorskou tvorbu REFRESHER+. Díky tomu se můžeme věnovat zdravotním rizikům a dalším důležitým tématům skutečně do hloubky, shromažďovat postoje odborníků a důkladně témata analyzovat.
Domů
Sdílet
Diskuse