Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
29. února 2024 14:00
Čas čtení 4:06
Vojtěch Vanda

Nechal jsem si zkontrolovat prostatu a popsal pro tebe, jak vše probíhá. Neboj, nebolí to

Nechal jsem si zkontrolovat prostatu a popsal pro tebe, jak vše probíhá. Neboj, nebolí to
Zdroj: Freepik / pressfoto
ZDRAVÍ ČESKO MUŽSKÉ ZDRAVÍ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Vzpomínám si, když mi doktor poprvé provedl kontrolu prostaty. Cítil jsem se podveden. A možná ani nebudu přehánět, když řeknu, že trochu zneužit. Bylo mi asi jednadvacet a o urologických kontrolách jsem nevěděl nic.

Moje symptomy, jako je časté nutkání k močení, zvláštní bolest ve spodní části těla a celková nepohoda, bylo potřeba vyšetřit. Předpokládal jsem, že mi vezmou moč, předepíšou prášky a půjdu domů. Zpětně jsem si po první návštěvě urologa uvědomil, že jsem si toho měl o samotné kontrole zjistit trochu víc... 

Když jsem se konečně dostal na řadu, šlo to vcelku ráz na ráz. Sedl jsem si na židli, sepsali jsme s doktorem pár informací o mně a už jsem byl požádán, abych na záchodě zajistil vzorek moči.

Očekával jsem, že to bude všechno. Jenže mi posléze bylo řečeno, ať si sundám kalhoty a lehnu si na lehátko. Pokyny jsem provedl. Doktor chvíli čekal a pak mi řekl, „že ty trenky taky“. Začal jsem mít velmi nepříjemné pocity. 

Další proces byl až moc otevřený a přímočarý. Otočit se na bok, zvednout kolena k bradě a nehýbat se. Pak jsem slyšel jen nasazování gumových rukavic. Plesk. Ten zvuk mi připomněl nějakou přiblblou americkou komedii. A šlo se na věc.

Jako „vyjukaný mladík“ jsem z toho všeho měl velmi smíšené, až nepříjemné pocity. Proto jsem se dnes, kdy jdu na obdobnou kontrolu znovu, rozhodl popsat, co všechno tě při tom čeká. Rád bych tak přispěl k tomu, aby po důkladných urologických prohlídkách bylo méně podobně šokovaných pacientů. 

Umístění mužské prostaty: 

mužská prostata
Zdroj: Wiki Commons

K uroložce

Na prohlídku jdu do Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi. Právě tady totiž ordinuje uroložka, která má zájem přiblížit prevenci a onemocnění ve svém oboru nejen mladým lidem a na Instagramu vede účet Urologie s Bárou. Doktorka Barbora Žemličková moderním a zajímavým způsobem vlastně uklidňuje kohokoliv, kdo se chystá na urologii, což mi přišlo sympatické. Kéž bych býval narazil na něco podobného před lety... 

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš české ptáky podle fotky? Otestuj své znalosti KVÍZ: Poznáš české ptáky podle fotky? Otestuj své znalosti 29. dubna 2024 12:00

Doktorka Bára je mladá usměvavá lékařka a vede mě do volné ordinace. Ordinace u urologů vypadá podobně jako jakákoliv jiná – s lehátkem s tím rozdílem, že vyšetřující u sebe obvykle mají ultrazvuk.

„Preventivní vyšetření by měl podstoupit každý muž nad 50 let, i když nemá žádné obtíže. Pokud má muž v rodině příbuzného s nádorem prostaty, měl by vyšetření absolvovat již ve 45 letech,“ začíná mi obšírně vysvětlovat, jak to chodí.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 155101 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Dál popisuji, jak vyšetření probíhá. V jaké poloze tě budou prohlížet a jak dlouho to celé trvá.
  • Zda vyšetření bolí a jaký to je pocit.
  • V jakých případech se urologické vyšetření provádí.
  • Co se lékař o prostatě vyšetřením dozví. Co znamená, když je prostata měkká, nebo naopak tuhá.
  • Odemkni si článek a podpoř náš předplatitelský klub REFRESHER+. Díky systému předplatných se můžeme důkladně věnovat tématům nejen o zdraví.
Domů
Sdílet
Diskuse