Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
6. března 2024 8:30
Čas čtení 1:14
Veronika Ábelová

Zakázaný TikTok trend s legínami. Proč ho lidé odsuzují?

Zakázaný TikTok trend s legínami. Proč ho lidé odsuzují?
Zdroj: Pexels/ Ketut Subiyanto/ volně k užití
ZDRAVÍ TIKTOK
Uložit Uložené

Na TikToku je každou chvíli jiný trend. Tento se ale vážně nepovedl a zakázal ho sám TikTok. Co je trend legínových nohou?

Trend legínových nohou vzbudil velký rozruch. Samotná platforma TikTok ho zakázala kvůli obavám, že podporuje negativní postoj k tělu a chování spojené s poruchami příjmu potravy. Trend se začal šířit koncem minulého roku hashtagem „legging legs“. Na videích vystupovaly mladé ženy se štíhlou postavou. Ve videích předváděly své nohy v legínách. Tak vznikl trend dokonalých nohou v legínách.

Mezi uživateli vyvolal tento trend dojem, že připomíná posedlost mezery mezi stehny. Jednu dobu to totiž byl trend.

„Říkejte si, že jsem blázen, ale legíny jsou jen další verzí mezery mezi stehny z roku 2014,“ vyjádřila se tvůrkyně pod jménem notsophiesilva na TikToku. „Nevracejme se tam. Jestli chceš nosit legíny, nos je. Tvoje nohy vypadají krásně, ať se děje cokoliv. Nepotřebujeme mít speciální legíny,“ pokračovala.

@notsophiesilva I cannot with the tiktok brainrot beauty standards WE’RE SO TIRED PLS WHAT EVEN ARE LEGGINGS LEGS #notsophiesilva #tumblr ♬ original sound - soph

Mnozí na TikToku s tímto tvrzením souhlasili a uvedli, že trend podporuje nerealistické představy o těle a vyvolává nejistoty. Hashtag byl následně smazán. Výraz „legging legs“ teď přesměrovává uživatele na zdroje pro ty, kteří bojují s poruchami příjmu potravy.

Studie z roku 2023 prokázaly, že nadměrné sledování sociálních sítí může být rizikovým faktorem pro nespokojenost vlastního těla a souviset s poruchami příjmu potravy. V dalších studiích bylo zjištěno, že používání sociálních sítí u teenagerů a dospívajících vyvolává také touhu po štíhlosti. Tím jsou potom náchylnější k poruchám příjmu potravy.

Doporučeno
První návštěvy gynekologie se nemusíš bát. Popisujeme, co tě na ní čeká První návštěvy gynekologie se nemusíš bát. Popisujeme, co tě na ní čeká 5. března 2024 10:00

Prostřednictvím trendů, jako byla mezera mezi nohama nebo dokonalé legíny, se zvyšuje nezdravý přístup k tělu u lidí, kteří si dříve byli svým vzhledem a postavou nejistí.

Tyto problémy vnímají i sociální sítě a v roce 2021 TikTok zavedl nové funkce, které pomáhají zvýšit povědomí o poruchách příjmu potravy a nabídnout pomoc. Stejně tak pomáhá společnost Meta, která uživatelům poskytuje zdroje, jakým způsobem se vyrovnat s poruchami příjmu potravy nebo s nespokojeností s vlastním tělem.

Domů
Sdílet
Diskuse