Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
5. března 2024 10:00
Čas čtení 4:03
Tereza Šnajdrová

První návštěvy gynekologie se nemusíš bát. Popisujeme, co tě na ní čeká

První návštěvy gynekologie se nemusíš bát. Popisujeme, co tě na ní čeká
Zdroj: Freepik/ArtPhoto_Studio/volně k použití
ZDRAVÍ ČESKO GYNEKOLOGIE ZDRAVÍ ŽENSKÉ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Gynekologie. Slůvko, které je tak důležité a zároveň v nás vyvolává tolik obav. Jak probíhá první návštěva? A na jaké otázky se musíš připravit? Známe odpověď.

Gynekologie je lékařské odvětví, které se specializuje na péči o ženský reprodukční systém a zdraví žen. Každá žena by měla gynekologickou ordinaci navštívit ještě před zahájením sexuálního života a v případě, že ji sužují nějaké zdravotní problémy, by samozřejmě měla přijít už dříve.
 
Jak si však možná pamatuješ, první návštěva gynekologa*gynekoložky může být děsivá. Na co se tě doktor*ka bude ptát? Jak probíhá prohlídka? A máš si s sebou vzít nějaké peníze? Odpovíme ti na všechny otázky.

Doporučeno
Obavy, stud i velká úleva. Jak probíhá testování na pohlavně přenosné choroby? Vyzkoušela jsem to za tebe Obavy, stud i velká úleva. Jak probíhá testování na pohlavně přenosné choroby? Vyzkoušela jsem to za tebe 27. února 2024 8:00

První návštěva gynekologie

Na první gynekologickou prohlídku by ses měla objednat ještě před zahájením sexuálního života. V některých případech však i mnohem dříve. Například pokud je ti 14 let a tvoje tělo nejeví žádné známky vývoje sekundárních pohlavních znaků, jako jsou ochlupení v podpaží, ochlupení na zevním genitálu nebo vývoj prsů.

Ke gynekologovi*gynekoložce bys také měla zajít v případě, že je ti 15 let, ale ještě nemáš menstruaci, nebo pokud tě sužují nějaké zdravotní problémy spojené s pohlavními orgány. Těmi mohou být výtoky, bolest v podbřišku, nepravidelná menstruace nebo silná a bolestivá menstruace.
 
Na prohlídku však můžeš zajít také v případě, že tě žádné problémy netrápí, první sex zatím neplánuješ, ale jen se chceš ujistit, že je s tebou vše v pořádku.

Čím se zabývá gynekologie?
> Prevencí a kontrolou onemocnění: Návštěva gynekologie ti zajistí včasnou detekci a prevenci různých onemocnění reprodukčního systému, včetně rakoviny prsu, dělohy nebo vaječníků.
> Antikoncepcí: Gynekolog*gynekoložka ti pomůže vybrat nejvhodnější antikoncepci, a to na základě tvých individuálních potřeb a zdravotních faktorů.
> Těhotenstvím a porodem: Gynekologické prohlídky jsou důležité pro ženy, které plánují těhotenství nebo jsou těhotné. Lékař*ka sleduje vývoj plodu, radí a provádí pravidelné kontroly.
> Diagnostikou a léčbou gynekologických onemocnění: Gynekolog*gynekoložka provádí vyšetření detekující gynekologická onemocnění. Ta pak také léčí.
> Zdravím reprodukčního systému: Doktor*ka ti pomůže s menstruačním cyklem, hormonálními nerovnováhami, neplodností či s dalšími problémy týkajícími se reprodukčního systému.
> Sexuálním zdravím: Během prohlídky na gynekologii můžeš řešit také věci tykající se sexuálního zdraví, prevence pohlavně přenosných chorob a dalších.
vyšetření, gynekologie, pacientka
Zdroj: Freepik/@ ArtPhoto_studio/volně k užití

Gynekolog vs. gynekoložka

Jakmile se pustíš do plánování první prohlídky na gynekologii, ocitneš se před tím vůbec nejdůležitějším krokem – výběrem vhodného lékaře nebo lékařky. Ať už se rozhodneš pro muže, nebo ženu (toto je velmi individuální, někdo upřednostňuje gynekologa a někdo zase gynekoložku), je důležité, abys gynekologovi*gynekoložce důvěřovala. Neměl*a by v tobě vyvolávat strach, nervozitu a měl*a by mít dobré reference. Ty lze snadno vyhledat na internetu.
 
Dopředu ti také doporučujeme zjistit, zda má doktor*ka uzavřenou smlouvu s tvojí zdravotní pojišťovnou. Preventivní vyšetření by mělo být zcela zdarma, ovšem najdou se i takové ordinace, které po svých pacientkách požadují tzv. registrační poplatek. Ten je sice nelegální, ale bohužel se stává nepsaným pravidlem. Ostatně tento problematický trend jsme popsali v samostatném článku.
 
Registrační poplatky dosahující částky i několika tisíců nejsou v pořádku. Zvykem ale bývá, že ordinace požadují poplatek zhruba 50 korun za jednorázové zrcátko, které se používá k vyšetření. Raději si s sebou tedy vezmi nějaké drobné.

Doporučeno
„Jsem tak suchá, že se do mě přítel nemůže dostat.“ Vaginální suchost trápí mnoho českých žen. Poradíme ti, jak se jí zbavit „Jsem tak suchá, že se do mě přítel nemůže dostat.“ Vaginální suchost trápí mnoho českých žen. Poradíme ti, jak se jí zbavit 17. února 2024 8:00

S rodiči, nebo bez?

Máš jít na první gynekologickou prohlídku sama, nebo s rodiči? Pokud je ti méně než 15 let, měla bys dorazit s rodičem nebo jiným zákonným zástupcem*zástupkyní. Pokud už jsi však patnácté narozeniny oslavila, je toto rozhodnutí jen a jen na tobě.

 
Jasně, rodič může být velkou psychickou oporou, ale pokud se stydíš, je ti nepříjemné řešit intimnosti před rodiči nebo jsi prostě jen samostatná, samozřejmě můžeš přijít i bez doprovodu. A pokud si jej s sebou přece jenom vezmeš, doporučujeme, aby rodič během samotného vyšetření zůstal v čekárně.

gynekologie
Zdroj: Freepik/Stefamerpik/volně k použití

Připrav se na tyto otázky

Než dojde k vyšetření, gynekolog*gynekoložka se tě zeptá na několik důležitých otázek. Neměj z nich strach. Jak se říká, štěstí přeje připraveným a není důvod být nervózní.
 
Doktor*ka se bude ptát především na to, zda jsi ty (nebo tví blízcí rodinní příslušníci či příslušnice) prodělala nějaké operace, onemocnění, zda na pravidelné bázi používáš nějaké léky, jaké máš alergie, zda ses léčila s nějakým gynekologickým onemocněním a jestli tě aktuálně trápí nějaké gynekologické obtíže.
 
Důležité je pro gynekologa*gynekoložku také znát pravidelnost tvého menstruačního cyklu (doporučujeme ti vést si menstruační kalendář, což můžeš snadno udělat třeba v appce Flo) a je dost pravděpodobné, že se tě bude ptát i na tvůj intimní život.

Doporučeno
Týden jsem chodila bez kalhotek. V tramvaji jsem si nesedala a neustále jsem musela prát Týden jsem chodila bez kalhotek. V tramvaji jsem si nesedala a neustále jsem musela prát 20. února 2024 8:00

Jak probíhá vyšetření?

Pomocí výše zmíněných otázek ti doktor*ka založí kartu pacientky a pak už bude následovat samotné vyšetření. Ani toho se nemusíš děsit. Gynekolog nebo gynekoložka by ti měl*a popsat, co přesně se bude odehrávat, ale shrneme to pro tebe i my. Hlavně pamatuj, že vyšetření nebolí.
 
Nejprve se za plentou vysvlékneš do půl těla a pak se posadíš na gynekologické křeslo. Gynekolog*gynekoložka pohledem zhodnotí tvůj zevní genitál a pak přejde k vyšetření pohmatem. Do pochvy ti zavede jeden či dva prsty a druhou rukou mezitím prohmatá podbřišek.
 
U žen, které již měly první sex, se pak přejde k vyšetření pomocí gynekologického zrcadla. Jedná se o malé zrcátko, které ti lékař*ka zavede do pochvy, aby zkontroloval*a děložní krček, na kterém se často tvoří zhoubné nádory. Aby se jim předešlo, během vyšetření ti gynekolog*gynekoložka z děložního čípku odebere stěr, který odešle na onkologickou cytologii. Tento krok může být lehce nepříjemný, ale neměl by bolet.
 
K vyšetření vnitřních stěn pochvy může být použit také vaginoskop. Jedná se o úzkou trubičku, která se bezbolestně zavede do pochvy (i v případě, že jsi ještě neměla sex) a ošetřující tak uvidí tvůj čípek a vše potřebné.
 
Po první návštěvě by pak mělo následovat ještě ultrazvukové vyšetření, které se provádí buď přes břicho, nebo prostřednictvím vaginální sondy.
 
A ani tady ještě nekončíme. V neposlední řadě by ti pak měl gynekolog či gynekoložka pohmatem zkontrolovat prsa a naučit tě, jak provádět samovyšetření. Tadá, je hotovo!
 
V závěru pak můžeš s ošetřující*m probrat možnosti antikoncepce a hurá domů.

gynekologie
Zdroj: Freepik/Stefamerpik/volně k použití

Tím nejdůležitějším je prevence

První gynekologickou prohlídku máš za sebou, ale co bude dál? Hádáš správně! Na gynekologii bys měla docházet pravidelně, minimálně jednou ročně. Zdravotním problémům je totiž lepší předcházet a každá tvoje další návštěva (v případě, že nebudeš mít žádné problémy) potrvá už jen pár minut.
 
Naopak léčba problémů může zabrat dny, týdny i měsíce, může být zdlouhavá, komplikovaná, a tak na prevenci nezapomínej. Jen díky pravidelné návštěvě gynekologa*gynekoložky budeš mít svoje celkové zdraví pod kontrolou.  

Doporučeno
Na prohlídku si s sebou vezměte 1200 Kč. Nekalé praktiky v podobě poplatků za gynekologickou péči jsou v Praze standardem Na prohlídku si s sebou vezměte 1200 Kč. Nekalé praktiky v podobě poplatků za gynekologickou péči jsou v Praze standardem 10. srpna 2022 6:00
Domů
Sdílet
Diskuse