Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. února 2024 8:00
Čas čtení 3:19
Tereza Šnajdrová

„Jsem tak suchá, že se do mě přítel nemůže dostat.“ Vaginální suchost trápí mnoho českých žen. Poradíme ti, jak se jí zbavit

„Jsem tak suchá, že se do mě přítel nemůže dostat.“ Vaginální suchost trápí mnoho českých žen. Poradíme ti, jak se jí zbavit
Zdroj: Unsplash/Chernus_tr/volně k použití
ZAJÍMAVOSTI SEX SEXUALITA ZDRAVÍ ŽENSKÉ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Sex je pro tebe bolestivý, krvácíš a jsi tam „dole“ málo vlhká? Pravděpodobně máš co do činění s vaginální suchostí.

„Víš, někdy jsem tam dole tak suchá, že se do mě přítel nemůže dostat,“ svěřila se mi před nedávnem kamarádka. Mylně jsem se domnívala, že vaginální suchost se týká pouze žen, které prošly menopauzou. Až nyní jsem zjistila, že to není pravda.
 
Jasně, nejčastější příčinou je menopauza, ale důvody vaginální suchosti mohou být i jiné – třeba když nejsi u sexu dostatečně vzrušená, žiješ s nějakým onemocněním nebo k mytí intimních partií používáš nevhodné produkty.
 
Poradíme ti, jak vaginální suchost poznat, jak se jí zbavit a kdy už je namístě vyhledat lékaře*lékařku. Se suchostí v intimní oblasti si totiž není radno zahrávat a mohla by sis zadělat na pořádný problém.

Doporučeno
„Miluju, když mám její chodidla na svých genitáliích.“ Foot fetiš má svoje kouzlo. Poradíme ti, jak ho objevit „Miluju, když mám její chodidla na svých genitáliích.“ Foot fetiš má svoje kouzlo. Poradíme ti, jak ho objevit 8. února 2024 12:00

Co je to vaginální suchost?

Jedná se o gynekologickou potíž, která se objevuje u žen nejen během menopauzy. Stěna pochvy bývá pokryta poševním sekretem, který snižuje tření při pohlavním styku, avšak s přibývajícím věkem ženy (nebo kvůli nemoci a jiným) dochází ke ztenčení této stěny, tedy i k úbytku buněk, které vylučují poševní sekret. To pak vede k vulvovaginální atrofii neboli k vaginální suchosti.
 
Ženy postižené vaginální suchostí prožívají nepříjemný pocit v oblasti pochvy a pánve, svědění, pálení, bolest při pohlavním styku a často se u nich také může vyskytovat slabé krvácení či opakující se infekce močových cest. Není se proto čemu divit, že vaginální suchost může vést ke ztrátě libida.

Nejčastější příznaky vaginální suchosti:
> Pociťuješ bolest či svědění v pochvě a jejím okolí.
> Sex je pro tebe bolestivý a nepříjemný.
> Na „malou“ potřebuješ častěji než obvykle.
> Často se ti vrací zánět močového měchýře.
> Trpíš na kvasinkové záněty. 

Ať už ses v řádcích výše poznala, nebo ne, jakékoli nepříjemné pocity během intimních chvilek by sis neměla nechávat sama pro sebe. To, že nejsi dostatečně „vlhká“, že je pro tebe sex bolestivý a není ti příjemný, není tvoje chyba. Množství sekretu nic nevypovídá o tvém ženství. Tak se o tom neboj mluvit.
 

Vyzkoušej předplatné
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 154024 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Shrnujeme pro tebe rizikové faktory, které k obtížím přispívají: od antidepresiv po nevhodnou kosmetiku.
  • Co říkají průzkumy: kdy se Češky potýkají se suchostí nejčastěji.
  • Jak si s obtížemi poradit, aby netrpělo tvoje zdraví ani tvůj sexuální život.
  • Konkrétní tipy, které ti přinesou úlevu.
  • Odemknutím podpoříš kvalitní autorskou tvorbu REFRESHER+. Díky tomu se můžeme zaměřovat i na choulostivé zdravotní problémy a hledat jejich řešení. Tyto články s odborným obsahem vyžadují pečlivý přístup a jsou časově náročnější na zpracování. 
Domů
Sdílet
Diskuse