Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
20. února 2024 8:00
Čas čtení 4:36
Tereza Šnajdrová

Týden jsem chodila bez kalhotek. V tramvaji jsem si nesedala a neustále jsem musela prát

Týden jsem chodila bez kalhotek. V tramvaji jsem si nesedala a neustále jsem musela prát
Zdroj: Freepik/wayhomestudio/volně k užití
REFRESHER ČESKO ŽENSKÉ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Chození „naostro“ má údajně blahodárný vliv na ženské zdraví. Jaká jsou pro a proti? A proč mi to nebylo komfortní?

„Chození bez spodního prádla je rozhodně prospěšné, zvláště u žen, které trpí chronickými výtoky či kvasinkovými infekcemi, má většinou příznivý účinek,“ říká gynekolog Pavel Turčan. Když si ale představím, že skutečně chodím v ulicích Prahy „naostro“, vyvolává to ve mně nepříjemný pocit.
 
Nevím proč. Nevím, jestli za to může nastavení společnosti, která nás už od útlých let učí, že kalhotky nosit musíme, nebo jestli je to podle mě „jen“ nehygienické… tak či onak jsem se to rozhodla prozkoumat. Na týden jsem odložila kalhotky a fungovala „naostro“. V práci, s přáteli v baru i při cvičení. Jaký jsem z toho měla pocit?

Doporučeno
„Miluju, když mám její chodidla na svých genitáliích.“ Foot fetiš má svoje kouzlo. Poradíme ti, jak ho objevit „Miluju, když mám její chodidla na svých genitáliích.“ Foot fetiš má svoje kouzlo. Poradíme ti, jak ho objevit 8. února 2024 12:00

Proč je dobré chodit „naostro“

Ještě předtím, než jsem se do experimentu naplno ponořila, mě samozřejmě zajímaly důvody, proč je dobré chodit bez spodního prádla. Tím nejčastěji omílaným je snížení rizika kvasinkové infekce. Bakterie candida, která infekci způsobuje, totiž miluje teplé a vlhké prostředí, a takové kalhotky jsou proto ideálním místem k jejímu přežití a množení. Některé zdroje tedy uvádí, že pokud žena spodní prádlo odloží, nebude se tak potit v intimních partiích a sníží se pravděpodobnost vzniku infekce.
 
„Z pohledu zdravotního dochází při vyšších teplotách k vyšší produkci potu a v krytých místech ke zvýšené vlhké zapářce – ta je zdrojem macerace pokožky, snadnějšího poranění či podráždění nepohodlným spodním prádlem. Snadněji tedy vznikají v oblasti zevních rodidel zánětlivé změny, místa s vyšší zapářkou bývají častěji postižena kvasinkovým onemocněním kůže. Ženy, které tímto onemocněním snadněji disponují (ženy baculatější, ženy nosící těsné spodní prádlo či tanga), by z chození naostro určitě profitovaly,“ uvedla pro iDnes gynekoložka Zuzana Čepická Líbalová. 
 
Druhým důvodem je zápach, který vzniká právě již zmíněným pocením. Když tedy nebudeš nosit spodní prádlo, budeš se méně potit a tvoje intimní partie nebudou mít nepřirozený odér. Nevím, jak moc validní mi tento důvod přijde. Mám pocit, že pokud žena dodržuje hygienu a nosí vhodné spodní prádlo, onen zápach se jí netýká. Vlastní intimita je prostě základ.
 
Důvod, proč odložit spodní prádlo, může být i estetický. Někteří lidé nesnesou pocit, že je pod jejich kalhotami či jiným spodkem vidět linie kalhotek. Já osobně s tímto problém nemám. Nad lemem spodního prádla jsem se nikdy nepozastavovala, a pokud bych s tím přece jenom měla problém, raději bych sáhla po bezešvých kalhotkách.
                                             
Posledním důvodem, který mě tak napadá, je svoboda. Stejně jako nudisti*nudistky nesnesou na svém těle mokré plavky, někteří lidé pravděpodobně budou mít problém se „svazujícím“ spodním prádlem. Proti gustu žádný dišputát.

kalhotky
Zdroj: Unsplash/penki .ir/volně k použití

Podchlazení a nechtěné tření

Chození „naostro“ má však i určité nevýhody. Například v zimě jsou kalhotky naopak žádoucí, neboť bez nich by žena mohla podchladnout. A takové nachlazení by mohlo vést ke vzniku poševního výtoku či zánětu močového měchýře. Pokud tedy trpíš na záněty, vrstva spodního prádla je pro tebe důležitá.
 
Odbornictvo se také shoduje na tom, že „naostro“ je dobré chodit především tehdy, pokud nosíš šaty a sukně. Naopak kalhoty jsou nevhodné, neboť se mohou třít o intimní partie a způsobovat menší i větší oděrky. „Nosit kalhoty a nevzít si pod ně kalhotky nedává moc smysl. O žádném větrání totiž nemůže být řeč. Navíc bych se bála, že to může přispět k nezdravému poševnímu prostředí,“ komentovala lékařka Karin Zárubová. 
 
Jenže v šatech či sukni zase hrozí, že tvoje okolí uvidí víc, než by mělo. Jsem zmatená.

Krok první: Mít plán

Pro společensky aktivního člověka, jako jsem já, to nebylo jednoduché. Dopředu jsem se připravovala na to, že se bez spodního prádla nebudu cítit úplně komfortně, a týden, kdy budu chodit bez něj, jsem tak musela dlouze promýšlet. Ve čtvrtek mi končí menstruace, v sobotu jdu na rave, za deset dnů zase letím do zahraničí… Kdy já to jen stihnu?
 
Nakonec se mi přece jenom podařilo najít týden, který byl podstatně klidnější a s vyššími teplotami, než je v únoru obvyklé. Čekaly mě pouze dva dny v kanceláři, meeting s následným posezením a jeden večer s přáteli v baru. Na víkend jsem pak jela za rodinou, kde jsem byla více méně v teple domova. Tak jdeme na to.

Doporučeno
Drip za 100 tisíc vs. fast fashion: Chovají se obchody na Pařížské k nakupujícím podle jejich outfitu? Šli jsme to zjistit Drip za 100 tisíc vs. fast fashion: Chovají se obchody na Pařížské k nakupujícím podle jejich outfitu? Šli jsme to zjistit 13. února 2024 12:00

V tramvaji jsem si nesedala, nekomfortně jsem se cítila i v práci

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 154256 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Výzvy, na které jsem narazila: jízda tramvají nebo večírek.
  • Co jsem v průběhu experimentu nosila a jaké aktivity jsem podnikala.
  • Jaké je „naostro“ cvičit nebo chodit po městě.
  • Převážila volnost a svoboda, nebo diskomfort? Dočti se, co jsem při experimentu zjistila.
Domů
Sdílet
Diskuse