Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. února 2024 12:00
Čas čtení 8:19
Tereza Šnajdrová

Rodina čtyřleté Češky pod Everestem: V Evropě se žít nedá, za zlomek ceny máme v Malajsii byt s bazénem v mrakodrapu

Rodina čtyřleté Češky pod Everestem: V Evropě se žít nedá, za zlomek ceny máme v Malajsii byt s bazénem v mrakodrapu
Zdroj: se souhlasem Davida Šifry
REFRESHER CESTOVÁNÍ ROZHOVOR
Uložit Uložené

S malými dětmi procestovali 50 zemí, čtyři kontinenty a několikrát objeli planetu Zemi. Jak se jim to podařilo?

Měli plné zuby všech českých regulací, populismu i drahoty. Chtěli poznávat svět, žít volně a svobodně, a tak se přestěhovali do Malajsie. I nadále však cestují po celém světě a lámou jeden rekord za druhým. Sedmiletý Saša navštívil již padesátku zemí, čtyřletá Zara zase trhla světový rekord, když jako nejmladší člověk vystoupala do základního tábora Mount Everestu... 

V našem rozhovoru s Davidem Šifrou, tatínkem malého Saši a Zary, se dočteš, proč se Šifrovi (jejichž cestu můžeš sledovat na facebookové stránce Saša jede) přestěhovali do Malajsie, zda jejich děti nemají problém s jazykovou bariérou, jaké nástrahy mohou čekat rodiče cestující s dětmi a mnoho dalšího.

Ale bacha! Z některých informací ti dost možná bude přecházet zrak. Třeba z toho, proč Šifrovi nevaří a neuklízí, kolik platí za prostorný byt v moderním mrakodrapu s bazénem nebo co si Asiaté a Asiatky myslí o Česku. 

Doporučeno
V Americe je draho, za první byt jsme platili 56 tisíc korun. Chci cílit na Česko, hudebně i TikTokem, říká Nykki V Americe je draho, za první byt jsme platili 56 tisíc korun. Chci cílit na Česko, hudebně i TikTokem, říká Nykki 20. ledna 2024 8:00

Vy celý život cestujete. Kde všude už jste s dětmi byli?

Saša za ten svůj sedmiletý život procestoval už 50 zemí, čtyři kontinenty a několikrát objel planetu Zemi. Poslední tři roky ale žijeme v Malajsii. Všechno to zpomalil covid.

 
Mnoho lidí se cestování s dětmi obává. Jaké největší nástrahy je mohou čekat?Největší nástraha by byla, kdyby to nešlo. Jsem přesvědčený o tom, že cestování dětem pomáhá v rozvoji, hlavně v tom nízkém věku. A nemusí to být cesta kolem světa. Stačí třeba cestovat v rámci okresu, být venku s ostatními dětmi, interagovat s jinými lidmi a přírodou…

Dnešní civilizace má ten největší problém, že se příliš často děje, že matka vychovává dítě sama, bez kontaktu s ostatními. Takto silný kult matky a dítěte v minulosti neexistoval. Původní styl života vypadal tak, že dítě vychovávaly vyšší desítky až stovky lidí, a podle mého názoru je to naše potřeba, jinak mentální rozvoj trpí. To je dnes velmi složité zajistit, ale my se to snažíme napodobit. Proto máme výsledky, které máme.

Spíš bych se ptal, proč ne Evropa. V Evropě se nedá žít, tedy alespoň tak to vnímáme my. Je tam moc regulace, moc předpisů, zákonů...

 
Proč jste si k životu vybrali právě Malajsii?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 153670 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Lepší školky a školy, uvolněná mentalita a méně nenávisti ve společnosti. Proč se Šifrovým žije v Malajsii lépe.
  • Jak to, že nemusí vařit ani uklízet a mohou si dovolit luxusní bydlení.
  • Proč se podle nich nedá žít ani v Česku, ani v Evropě.
  • Jak se liší náklady na život v asijské zemi a u nás.
  • Předplatným podpoříš kvalitní autorskou tvorbu REFRESHER +. Díky tomu ti můžeme přinášet příběhy zajímavých lidí a sledovat důležitá témata, jako je zdraví, duševní pohoda, genderová rovnost, feminismus a další. 
Domů
Sdílet
Diskuse