Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. ledna 2024 11:50
Čas čtení 1:19
Monika Růžičková

Čtyřletá Češka má světový rekord. Dostala se do základního tábora pro výstup na Mount Everest

Čtyřletá Češka má světový rekord. Dostala se do základního tábora pro výstup na Mount Everest
Zdroj: TASR/John Semple
ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Domluví se česky, čínsky a anglicky, má kanadské a české občanství. A nedávno sama ušla zhruba 170 kilometrů dlouhý pochod do základního tábora pro výstupy na Mount Everest.

Zaře jsou pouhé čtyři roky a pět měsíců a už je držitelkou světového rekordu. 1. ledna 2024 došla do základního tábora pro výstupy na nejvyšší horu světa Mount Everest ve výšce 5300 metrů nad mořem. Z obce Jiri je to do základního tábora zhruba 170 kilometrů. Zara navíc celou cestu ušla sama bez cizí pomoci. Díky tomu se stala nejmladší ženou světa, která to kdy dokázala. O výkonu holčičky informovali prostřednictvím sociálních sítí dívčini rodiče.

Doporučeno
První Čechoslovák, který zdolal Everest, neměl kyslíkový přístroj. Zahynul při zpáteční cestě První Čechoslovák, který zdolal Everest, neměl kyslíkový přístroj. Zahynul při zpáteční cestě 16. října 2022 8:30

Zara absolvovala cestu se svým tatínkem, starším bratrem Sašou a nepálským nosičem. Celková délka pochodu se bude ještě přepočítávat, měla by ale přesahovat více než 200 kilometrů s převýšením přesahujícím 20 000 metrů. Během cesty prý nenastaly žádné problémy a Zara měla díky své fyzické kondici pravděpodobně energii na rozdávání, protože během cesty se výpravě podařilo předběhnout spoustu jiných lidí.

Podmínky na cestě nejsou pro žádné padavky, v základním táboře bylo –20 až –25 stupňů Celsia. S ubytováním to taky není úplně jednoduché, v ložnicích se netopilo a bylo tam občas i pod –10 stupňů. „Malá Zara se také nikdy nekoupe v teplé vodě, naopak si přidává led, zřejmě proto jí nečinil žádný problém chlad,“ uvedli rodiče na facebookové stránce s názvem Saša jede

Zara žije v Malajsii společně se svojí rodinou. Její rodiče u ní od nejranějšího věku věnovali důraz na mentální a fyzické dovednosti. „Konkrétně tak, že naprosto každý den v nesmírně těžkých podmínkách malajské džungle ušla po skončení vyučování v čínské školce pět až deset kilometrů s převýšením 300–600 metrů a o víkendech i násobně více. V roce 2023 tak ušla v džungli přes 2200 kilometrů,“ uvedli rodiče. 

Doporučeno
Češka zvládla nejtěžší závod světa i Kilimandžáro. Válet se na dovolené je pro mě utrpení, říká cestovatelka Češka zvládla nejtěžší závod světa i Kilimandžáro. Válet se na dovolené je pro mě utrpení, říká cestovatelka 30. září 2023 6:00

Nejmladší, kdo do základního tábora došel vlastními silami, byl pětiletý Ind. To už ale nyní neplatí. Jak Zara, tak její sedmiletý bratr Saša udivují svými cestovatelskými výkony už delší dobu. Chlapec už třeba stihl projet na kole skrze Tibet a překonal i pětitisícové sedlo. Zdá se, že jeho mladší sestra nezůstává pozadu a stránku Saša jede by možná stálo za to přejmenovat na Saša a Zara jedou.

Domů
Sdílet
Diskuse