Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
27. února 2024 8:00
Čas čtení 3:53
Tereza Šnajdrová

Obavy, stud i velká úleva. Jak probíhá testování na pohlavně přenosné choroby? Vyzkoušela jsem to za tebe

Obavy, stud i velká úleva. Jak probíhá testování na pohlavně přenosné choroby? Vyzkoušela jsem to za tebe
Zdroj: Freepik/volně k použití / Refresher/Tereza Šnajdrová
REFRESHER ČESKO MUŽSKÉ ZDRAVÍ SEX SEXUALITA ZDRAVÍ ŽENSKÉ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Testování na pohlavně přenosné choroby nabízejí v Praze desítky míst za diametrálně odlišné peníze. Tohle téma přitom stále provází stigma, takže zhodnotit možnosti může být problém. Popíšu ti, jak se na vše připravit a jak to celé probíhá.

Ať už jsi měl*a nechráněný sex, navazuješ intimní vztah s novým partnerem*partnerkou, nebo tě sužují gynekologické problémy, určitě bys měl*a zajít na testy na pohlavně přenosné choroby. Testování jsem podstoupila i já, abych ti mohla popsat, co tě čeká, na co se připravit a jak postupovat v případě, že ti vyjde pozitivní výsledek.

Doporučeno
„Jsem tak suchá, že se do mě přítel nemůže dostat.“ Vaginální suchost trápí mnoho českých žen. Poradíme ti, jak se jí zbavit „Jsem tak suchá, že se do mě přítel nemůže dostat.“ Vaginální suchost trápí mnoho českých žen. Poradíme ti, jak se jí zbavit 17. února 2024 8:00

Zdraví > peníze

Testy na pohlavně přenosné choroby neboli STD nejsou zadarmo. Tedy v případě, že nemáš důvodné podezření (pozitivní test partnera*partnerky a jiné), se připrav, že budeš muset sáhnout hluboko do kapsy. Zároveň měj ale na mysli, že peníze nejsou všechno a tvoje zdraví je přednější. Pokud bys žil*a s nějakou pohlavně přenosnou chorobou, je lepší to zjistit hned a započít léčbu. V opačném případě by to mohlo mít fatální následky.
 
A co to ty pohlavně přenosné choroby jsou? Jedná se o infekce, které se přenáší pohlavním stykem (nejčastěji nechráněným pohlavním stykem) nebo třeba kontaktem s kontaminovanou krví (časté u intravenózních uživatelů a uživatelek drog). Mezi nejčastější sexuálně přenosné infekce pak patří chlamydie, kvasinková infekce, HPV virus, kondylomata, kapavka, záněty močového měchýře, herpes, virus HIV, syfilis nebo hepatitidy typu B a C.
 
Předejít těmto chorobám můžeš hned dvěma způsoby – při sexu vždy používej ochranu a pravidelně absolvuj preventivní prohlídky na gynekologii, které ti mohou pomoci včas odhalit případnou infekci. Ke gynekologovi*gynekoložce však samozřejmě můžeš zajít i mimo preventivní prohlídku. Třeba tehdy, když tě bude trápit výtok, zarudnutí či jiné kožní změny vulvy, svědění genitálu nebo bolest při močení.

HIV, AIDS
Zdroj: Pexels/Towfiqu barbhuiya

Výběr kliniky je klíčový

Když jsem si vybírala konkrétní kliniku, na které se nechám otestovat, připadala jsem si jako Alenka v říši divů. Míst, kde testují na STD, totiž jenom v Praze existují desítky a možná i stovky. A každé místo nabízí jiné testy, za diametrálně odlišné peníze.
 
Testování jsem proto konzultovala s kamarádkami, které tento proces také podstoupily, a pár hodin mi zabraly i rešerše. Nakonec jsem se rozhodla pro návštěvu laboratoře Unilabs, kterou najdeš v prostorách Městské polikliniky Praha ve Spálené ulici. Tam jsem totiž byla také na očkování proti koronaviru. S místem jsem měla dobrou zkušenost, tamní personál na mě vždy byl moc milý, a tak bylo rozhodnuto.
 

Vyzkoušej předplatné
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 155050 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak probíhalo samotné testování.
  • Zda očekávat nějaké výslechy ohledně tvého sexuálního života nebo jiné nepříjemné chvíle. 
  • Kdy a kde se dozvíš své výsledky.
  • Co dělat, pokud budeš mít pozitivní výsledky na HIV, syfilis nebo hepatitidu.
  • Odemknutím podpoříš náš předplatitelský klub REFRESHER+. Pravidelně pro tebe zjišťujeme, jak pečovat o své zdraví, boříme tabu v oblasti sexuálního zdraví nebo duševní pohody a ptáme se odborníků.
Domů
Sdílet
Diskuse